Tekst Kapitein Jaap Wolting
Foto Sergeant-majoor Gerben van Es | video: Adjudant Richard Frigge

Kodiak doet naam eer aan

De VJTF van de NAVO mag z’n handjes dichtknijpen. De geniedoorbraaktank – na jaren van beproevingen door de Defensie Materieel Organisatie overgedragen aan de landmacht – maakt namelijk volgend jaar deel uit van die flitsmacht. De bemanning die de Kodiak doet brullen meent dat niets zijn adem kan laten stokken. Het Mediacentrum Defensie toog naar de Leusderheide en maakte een beeldverhaal van de alleskunner.

De pantsergenie zet de Kodiak (ook de naam van ’s werelds grootste berensoort) in als multifunctionele ‘gereedschapskist XXL’. Hier graaft het apparaat een honderden meters lange tankgracht met behulp van zijn dozerblad met uitschuifbare bladverbreders en rippertanden. Het is slechts een van zijn vele inzetmogelijkheden. Zo hebben de – over het algemeen zeer trotse – gebruikers ook de mogelijkheid het dozerblad te vervangen door een mijnenploeg. Met behulp van dit gereedschap baant het gevaarte zich een pad door gevaarlijk gebied en schiet met behulp van perslucht ook nog eens pijlen in de grond om de route te markeren. Nachtelijke operatie? Dan zijn de pijlen voorzien van LED’s.

Om rupsvoertuigen over een door de vijand gegraven hindernis te krijgen, maakt de Kodiak gebruik van zijn fascinevorken met daarop een net met flexibele, sterke buizen. Na het complete pakket in de obstructie te hebben gedropt, geeft hij zelf het goede voorbeeld waarna de rest van het staal op rups kan volgen.

Pantsergenisten zetten de graafbak met grijper in voor bijvoorbeeld het maken van een sleuf. De Kodiak draait zijn hand overigens ook niet om voor zware bergingsactiviteiten – een compleet andere tak van sport. Als de tank sleept, monteert de bemanning de graafbak op het dozerblad om aan de achterzijde van het voertuig meer ruimte te krijgen voor het sleepstangenstel.

Liefhebbers spreken niet voor niets over de ‘gereedschapskist XXL’: de Thunderbirds verbleken in de aanwezigheid van de Kodiak, zeker als de bemanning de bijbehorende flatrack met tools laat voorrijden. Afhankelijk van de taken koppelt de pantsergenie verschillende uitrustingen middels een snelwisselsysteem aan de graafarm. In het assortiment zitten onder meer grondboor, hydraulische boorbreekhamer, betoncrusher, rippertand (voor opbreekwerkzaamheden) en fascine-lanceeruitrusting.

We nemen – terwijl de grondboor zijn werk doet – de beveiliging van de bemanning natuurlijk ook even onder de loep. Voor nabijbescherming is een Remote Controlled Weapon System (RCWS) geïnstalleerd achter het commandantenluik, waarop de militairen een .50 of een 40mm granaatwerper kunnen monteren. De RCWS is te besturen vanaf de plek van de commandant en die van de genist achter de bestuurder. Het systeem heeft een daglichtcamera, een warmtebeeldcamera en een laserafstandsmeter. Mocht het nodig zijn, trekt de Kodiak met 16 rookbussen een rookgordijn op. 4 van die bussen zijn trouwens voorbereid voor het verschieten van scherfgranaten.

Dan de bemanning die met hun Kodiak doorgangen forceert, beschermende constructies creëert en vijandelijke constructies sloopt. Groepscommandant sergeant der eerste klasse Jeroen (41 Pagnbat, 13 Lichte Brigade): “Het is het mooiste systeem van de ost (ondersteuning, red.) en multi-inzetbaar. In vergelijking met de genietank van vroeger hebben we nu veel meer capaciteit.” Chauffeur/bedienaar korporaal der eerste klasse Jaimy (foto links): “Er is geen hindernis waar we niet doorheen kunnen, en ook geen hindernis die we niet kunnen maken of geen steun voor kunnen verlenen. Daarnaast is z’n brute kracht prachtig. Er komt iets aanrijden hè, als ze op jou staan te wachten. Alle gezichtjes in het zijterrein draaien dan bij.”

Hoe dat er dan in de praktijk uitziet? Check de clip!