Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Nieuwe Navy Queen

Meer dan 20 jaar nadat de Britse regering besloot tot de bouw van 2 vliegdekschepen is onlangs HMS Queen Elizabeth in dienst gesteld. De eerste van twee carriers is inmiddels bezig met opwerken alvorens in 2018 operationeel inzetbaar te zijn.  

Het gevaarte van 70.000 ton en 280 meter lang is op diverse plekken in het Verenigd Koninkrijk gebouwd en daarna geassembleerd in Rosyth, Schotland. Wanneer het tweede schip - HMS Prince of Wales -  in 2019 het ruime sop kiest, bedragen de totale kosten zo'n 7,5 miljard euro. De carriers kunnen 40 F-35 gevechtsvliegtuigen en helikopters herbergen.

https://www.youtube.com/watch?v=wuoOLzECKuU

Nieuwe Turkse tank

De Turkse regering heeft 3 bedrijven aangewezen voor het bouwen van de nieuwe Altaytank voor de landmacht. Het gaat om een opdracht die qua budget kan oplopen tot zo'n 9 miljard euro.

Tot voor de zomer leek alleen de grootste Turkse wapenproducent Otokar in de race te zijn. Dat bedrijf heeft inmiddels een aantal prototypes van de nieuwe gevechtstank geleverd volgens een contract uit 2008. De Turkse minister van Defensie was echter (nog) niet tevreden over het aanbod van Otokar om de complete levering uit te voeren. Daarop nodigde hij alsnog 2 concurrenten uit voor een offerte.

Het contract voorziet in de producte van de eerst 250 Altays, mogelijk gevolgd door nog eens 750 stuks.

https://www.youtube.com/watch?v=sPpR-YmgSRE

Indiase marine zoekt helikopter

De marine van India gaat op zoek naar 110 lichte transporthelikopters. Een aanbod van de Russen in de vorm van de Kamov Ka-226T (foto) is van de hand gewezen. Om met deze toestellen te kunnen vliegen, zou de gehele vloot moeten worden aangepast omdat ze niet in de hangars passen. Bovendien is de Kamov er niet op gebouwd torpedo's te lanceren.

Inmiddels is opdracht gegeven aan de Indiase Defensie-industrie om met overzeese partners tot een goed voorstel te komen. Het gaat om een twin engine met een gewicht van maximaal 4,5 ton. Een andere eis is dat de heli zowel van land als vanaf een schip moet kunnen opereren.

Om snel te kunnen handelen wil de marine 30 heli's 'van de plank' kopen. De overige 80 moeten onder licensie in India worden gebouwd. Het gaat om een totaalpakket met een waarde van zo'n 4,5 miljard euro.

Thailand kiest T-50

De KAI T-50 'Golden Eagle' (waarover we eerder berichtten in deze rubriek) wordt het paradepaardje van de Thaise luchtmacht. Het Zuid-Koreaanse toestel, waarvan er nu 12 zijn gekocht, moet de vloot verouderde Tsjechische Aero Vodochody's L-39ZA/ART Albatros vervangen als opleidingstoestel en lichte fighter. De T-50 wordt uitgerust met bewapening, radar, een databus en (data-)Link-16. De waarde van dit contract bedraagt 250 miljoen euro.

KAI heeft vorige maand 12 FA-50PH lichte gevechtstoestellen afgeleverd aan de krijgsmacht van de Philippijnen (video: https://www.youtube.com/watch?v=S5kMWCVx5V8).

Succesvol schot

Voor het eerst heeft Frankrijk met succes de Sea Venom afgevuurd. In dit geval gaat het niet om het legendarische De Haviland vliegtuig van de Royal Navy, maar om een Frans-Britse anti-scheepsraket.

Als platform voor de lancering werd een Panther helikopter gebruikt. De raket kan zowel door de operator als in fire-and-forget-mode richting doel worden gestuurd. De Sea Venom vervangt op den duur de Britse Sea Skua en de Franse AS15TT. Ze komen aan boord van de AW159 Wildcat (foto) van de Royal Navy en de Hélicoptère Interarmées Léger (HIL) van de Fransen. De HIL is een lichte helikopter van Airbus.

https://www.youtube.com/watch?v=NOl5V-1GvFc

Zwitsers vuurwerk

Zwitserland heeft gewinkeld bij het Brits-Zweedse conglomeraat dat een nieuwe generatie lichte anti-tankwapens heeft ontwikkeld. Tussen 2018 en 2021 verwacht de Alpenstaat wapens, munitie en trainingsappatuur in ruil voor 115 miljoen euro.

De Zwitsers hadden nogal wat haast om nieuwe anti-tankwapens te kopen. In 2008 nam de krijgsmacht daar afscheid van de Dragon M47 en daarmee bleef alleen de Pantzerfaust over. Ook dit systeem is nu aan het einde van zijn levensduur gekomen. Het nieuwe wapen is ontwikkeld door Saab en de productie is in handen van Thales UK. Eerder kochten Finland, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk het systeem.

https://www.youtube.com/watch?v=hupsUq-fzq8