Tekst Jack Oosthoek
Foto korporaal Jasper Verolme

“We kunnen het niet meer alleen”, is een veelgehoorde kreet in de Defensie Materieel Organisatie. Met de intrede van de term Gouden Ecosysteem wordt aangegeven dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven voor Defensie. Voor de rubriek In bedrijf gaat Materieelgezien elke maand op bezoek bij een onderneming of kennisinstituut dat een binding heeft met DMO. Dit keer RE-liON in Enschede.

“De mogelijkheden zijn legio“, zegt chief executive officer ir. Chris Haarmeijer over BLACKSUIT dat de elektronicafabrikant aan Defensie levert. Dit is een draagvest dat doet denken aan het kunststoffen tuig dat alpinisten bij een beklimming op het bovenlichaam dragen. Het (zwarte) vest telt vele sensoren die de bewegingen van de drager nauwkeurig registreren. De informatie gaat naar een mini-pc op de rug en vervolgens door naar een server, excercise control

Haarmeijer werkt sinds 2005 met Defensie samen.

'Defensie is een pilaar waar wij op steunen'

Vele scenario’s

Bij BLACKSUIT hoort een door RE-liON te leveren namaakwapen. Pronkstuk van het 7,5 kg wegende vest echter is de 3D-bril waarmee vele scenario’s kunnen worden gecreëerd. Een vijand in een loods of gebouw elimineren? Een sociale patrouille lopen? Een antiterroristische actie in schip, vliegtuig, woestijn, metrostation of kerncentrale? Het kán allemaal, vertelt Haarmeijer. “BLACKSUIT is uitstekend geschikt om de militaire procedures realistisch te trainen.”

Na afloop analyseert de leiding de manoeuvres op een computer. Dat gebeurt aan de hand van door sensoren geregistreerde gegevens. Aan de hand daarvan kan de instructeur tijdens de evaluatie dieper op de materie ingaan. Wat voelde de cursist bij de actie? Of waarom nam hij op een op een bepaald moment die beslissing?

Na een training kan de leiding de ‘manoeuvres’ op een computer analyseren.

Super ingewikkeld

Hoewel Defensie en RE-liON (25 werknemers) al sinds 2005 zaken doen, is het systeem nog niet volmaakt. Reden: de super ingewikkelde techniek. “Ook is het een hele reis om van een ontwerp op een vel A4 naar een goed plan te werken. Toch heeft BLACKSUIT zich door de samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie en de Landmacht als een inktvlek door Defensie verspreid”, vertel Haarmeijer.

Over samenwerken gesproken: voor contracten zit Haarmeijer om de tafel met de Defensie Materieel Organisatie en het Commando Dienstencentra. Kennis uitwisselen en concepten bedenken doet hij direct met onderdelen als bijvoorbeeld het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMan), het Land Training Center en het Korps Commandotroepen.

Volgens Haarmeijer zijn de materieelspecialisten van Defensie door hun bezoeken aan beurzen en materieelfora van de NAVO goed op de hoogte van wat er op de simulatie-markt te koop is. “Defensie is een pilaar waarop wij steunen. Samen herbergen we veel kennis. Die monopolierelatie houdt echter een risico in. Stel dat we een product maken waar niemand op zit te wachten? Wat als de relatie plotseling slecht wordt?”

Aan de andere kant mag de CEO als zoveel ondernemers graag een risicootje nemen. Ook is hij niet bang om nieuwe technieken te introduceren. Dat begon al tijdens zijn studie Informatica aan de Technische Universiteit Twente, die hij in 1999 met succes afrondde. “Ik werkte bij een softwareonderneming en dacht op een bepaald moment: ‘wat ik hier doe, kan ik zelf ook en misschien wel beter’. Bovendien is een ingenieur eigenwijs”, grapt Haarmeijer die met het bedrijf(je) Keep it Simple driedimensionale apparatuur ging verkopen. 

CEO Chris Haarmeijer van RE-liON: “Wij hechten veel waarde aan vertrouwen.”

Veel waarde

In 2005 gooide het team het roer drastisch om. “Onze focus moest beter. We kozen daarom voor 2 markten: Defensie en de zorgsector omdat daar veel beleid is voor simulatie”, vertelt Haarmeijer. Met deze strategie kwam er tevens een nieuwe bedrijfsnaam. “Wij hechten veel waarde aan vertrouwen”, legt de directeur de diepere betekenis van RE-liON uit. Zijn eerste defensieklant, het OTCMan, maakte hem stukje bij beetje wegwijs in het doolhof krijgsmacht. Uiteindelijk mondde dit uit in BLACKSUIT. RE-liON en Defensie: een op het eerste oog goed huwelijk. Haarmeijer: “Wij zorgen dat BLACKSUIT altijd operationeel inzetbaar is. RE-liON ontzorgt.” (www.re-lion.com).

Pronkstuk van BLACKSUIT is de 3D-bril waarmee vele scenario’s worden gecreëerd.