Tekst Leo de Rooij
Foto sergeant-majoor Eva Klijn

DMO zoekt vers bloed

Als een heuse marktkoopman prijst DMO-directeur vice-admiraal Arie Jan de Waard zijn toko aan. “DMO helpt momenteel bij het bouwen van een nieuwe defensie-organisatie. We willen geen brandjes blussen, maar het vuurtje opstoken. Daar hebben we jullie keihard bij nodig; niet alleen voor kennisoverdracht, maar ook in het samenspel tussen oude en nieuwe techniek. Het draait bij ons om mensen. Mensen zoals jullie zien we graag komen!”

Zijn woorden worden gretig aangehoord door de meer dan 45 studenten, afkomstig van HBO- en WO-opleidingen uit het gehele land. De TU Delft is vertegenwoordigd, Wageningen, de Universiteit van Amsterdam, zelfs Groningen heeft de lange reis naar Den Haag gemaakt. Allemaal komen ze af op de eerste 'snuffelstage' van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), een voortvloeisel uit de Tech Talent-dagen. Bij die gelegenheid bleek dat er in deze doelgroep best interesse was een kijkje in de DMO-keuken te nemen. 

Projectleider majoor Yeb-Jan Joustra: "Blij met de grote opkomst"

Alles aangrijpen

Dagvoorzitter majoor Yeb-Jan Joustra, projectleider reservisten en werkstudenten, legt uit: “De DMO (Defensie Materieel Organisatie) heeft nieuw bloed nodig. We zoeken naar vernieuwing van ons vergrijzende personeelsbestand, en dus grijpen we alles aan. Een dergelijke kennismakingsdag hadden we nog niet eerder gedaan. Met workshops verzorgd door de afdelingen Luchtvaartsystemen, Grondgebonden Wapensystemen, JIVC/IT en Maritieme Systemen willen we vooral praktisch gericht zijn, ons tonen aan deze bijna afgestudeerde studenten. Wat hebben we als DMO te bieden, wat voor organisatie zijn we nou eigenlijk, wat is onze rol binnen de krijgsmacht? We hopen dat we deze mensen aan het eind van de dag enthousiast hebben gemaakt, zodat ze eventueel voor een baan bij ons kiezen. Zal niet makkelijk zijn, want het potentieel van deze getalenteerde mensen is veelgevraagd en overal welkom.”

De studenten mochten hun tanden stukbijten op enkele praktijkopdrachten.

Lastig concurreren

Joustra zegt het niet met zoveel woorden, maar realiseert zich terdege dat het voor Defensie moeilijk concurreren is met de beter betalende industrie. “We appelleren aan andere zaken dan alleen een hoog salaris. Wij zijn een organisatie waarin vernieuwing van materieel bijdraagt aan de vrijheid van ons land. Je maakt niet alleen deel uit van een innovatief team, je staat ook ergens voor.”

Hoe is het om voor Defensie te werken? DMO-medewerkers delen hun ervaringen.

Bijdrage leveren

En dat is precies wat informatica-student Benjamin Los zo aanspreekt. “Ik heb geen zin om de zoveelste medewerker bij Google te worden, die er alleen aan bijdraagt dat de directie nog meer zijn zakken kan vullen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de BV Nederland. Wellicht is DMO daarvoor een optie. Dit is een eerste kennismaking, ik wist nog helemaal niks van Defensie. Ga ook zeker mijn licht nog opsteken bij de luchtmacht. Dat lijkt me een tech-onderdeel waar ik na mijn studie zeker terecht kan. Via Facebook en LinkedIn wil ik zeker op de hoogte blijven van de mogelijkheden hier te komen werken.”

Het zijn geluiden waarvan majoor Joustra gelukkig wordt. “Voor een eerste keer is deze opkomst een geweldig succes. Stel dat 10% van de bezoekers nadere interesse toont, dan ben ik helemaal tevreden. Sowieso houden we beslist voeling met de hele groep, want dit zijn toch de mensen die wij willen hebben. Helaas zijn we daarin niet de enige...”

In specifieke workshops maakten de studenten kennis met de diverse afdelingen van DMO.