Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief
Goodbye, U-2
De dagen van het wereldberoemde spionagevliegtuig U-2 (kijk hier maar eens:) lijken nu echt geteld. Northrop Grumman heeft de nieuwe sensor MS-177 in de onbemande Global Hawk weten te sleutelen. Daarmee kan deze UAV, bijgenaamd The Dragon Lady, niet alleen meer dan de erfenis uit de Koude Oorlog, ook de kosten zijn danig gereduceerd. Een uurtje vliegen met de Global Hawk kost nog altijd zo'n 10.000 euro, dat is echter nog maar een kwart van wat het in 20011 was met de U2.
Baltische Boxer
Met Boxer-infanteriegevechtsvoertuigen, PzH2000-houwitsers en NASAM-luchtdoelraketten denkt het Ministerie van Defensie in Litouwen de krijgsmacht op orde te krijgen. Het valt te lezen in de korte termijnvisie van het Baltische land. Tot 2021 heeft Litouwen 2,5 miljard euro extra vrijgemaakt voor het Defensiebudget, die de krijgsmacht moet voorzien van voldoende slagkracht.
Estland heeft bij de verwerving van nieuwe houwitsers gekozen om aan te sluiten bij Polen. Samen schaffen de landen de K9 Thunder aan van het Zuid-Koreaanse Hanwha Techwin (zie video). Minister Margus Tsahkna meldde dat met de instroom van minimaal 12 van deze houwitsers de artillerie en manouvre-eenheden danig worden versterkt. Estland en Polen denken de 155-millimeter self propelled howitsers voor het einde van 2021 binnen te hebben.
https://www.youtube.com/watch?v=VEO72S9zDk8
Kiwi's krijgen Eagles
De luchtmacht van Nieuw-Zeeland kent al enige tijd geen gevechtsvliegtuigen meer. Daarin komt mogelijk snel verandering, nu Singapore overweegt een trainingssquadron met F-15SG Eagles op Air Forcebase Oheka in New Zeeland te plaatsen. Daarmee zouden ook zo'n 500 militairen van de stadstaat meekomen naar het Noordereiland. Singapore heeft een flinke luchtmacht met F15's, F-16's en de F-5. De ruimte om te trainen en vlieguren te maken is echter zeer beperkt en Nieuw-Zeeland heeft juist ruimte te over. Op Oheka zijn 4 helikoptersquadrons (met onder meer de NH90) gevestigd en het vliegveld biedt werk aan meer dan 1.000 mensen.
Canada kiest Casa
Canada kiest voor een vloot van Airbus C-295's Casa als vliegtuig voor Search and Rescue-missies.
Minister van Defensie Harjit Sajjan maakte dat bekend op de Royal Canadian Air Forcebase in Trenton, Ontario. Voor zo'n 2 miljard euro koopt het land 16 van die toestellen, inclusief een langdurig onderhoudsprogramma. Met de keuze komt er een einde aan een zoektocht die zo'n 10 jaar in beslag heeft genomen. Behalve Airbus waren ook de C-27J van Leonardo (voorheen Finmeccanica) en het Brazilaanse Embraer met de KC-390 in beeld.
https://www.youtube.com/watch?v=KnWs5QvbjrU
Vliegauto
Toen kinderen nog met autootjes speelden, zorgde hun fantasie voor de meest doldwaze taferelen op de grond. Bouwpaketten van Airfix kunnen evenzeer dit effect hebben. Maar om nou een vrachtwagen van dinkytoy vanaf pakweg de HMS Ark Royal te laten vliegen: nee, dat hebben we nooit eerder geprobeerd. Zo’n onvervulde jongensdroom ging onlangs op ware grootte in vervulling tijdens een test met de catapult op de nieuwe Amerikaanse carrier Gerald Ford. Bekijk de beelden via onderstaande link.
https://www.youtube.com/watch?v=IrzgFpkzSlg