Foto Sgt Hille Hillinga

‘DMO: vitale club die iets unieks doet’

“DMO is een vitale club met een uniek product die 24-7 klaar staat voor onze krijgsmacht. En we zijn bezig het nóg beter te doen. Dat maakt mij werkelijk heel trots op iedereen die bij onze organisatie werkt. Dat vraagt om meer dan een compliment alleen.”

Vice-admiraal Arie Jan de Waard doet zijn uitspraken nadat hij ruim één jaar directeur is van de Defensie Materieel Organisatie. “Het is in veel opzichten een bijzonder moment: we zijn ruim een week na de verkiezingen. Er is sprake van een kentering bij de meeste politieke partijen om het Defensiebudget alleen maar te verlagen. Dat bezuinigen er in de afgelopen jaren behoorlijk in heeft gehakt, daar moet je eerlijk in zijn. Mijn voorganger, vice-admiraal Borsboom zei het al bij zijn afscheid: de DMO is back in town. Ik zeg nu: we bewonen weer een hele straat. We hebben ons herpakt en staan als DMO in onze kracht. Ik merk die positieve kijk op de DMO ook in onze omgeving: van de individuele militair bij een operationele eenheid tot onze minister. Wij staan 24/7 klaar voor het best mogelijke materieel en IT voor onze militairen. En natuurlijk waar wordt gehakt, daar vallen spaanders. Waar we het (nog) niet goed doen, daar gaan we professioneel mee om. We herstellen de tekortkoming en stellen zeker dat dit niet weer gebeurt. Zo zetten we ook in op onze vier speerpunten om het nog beter te doen: technologisch innoveren, sneller “voorzien in”, solide verder bouwen (van past control naar future control) en sociaal innoveren. De bijna miljard euro die Defensie er in de afgelopen jaren bij heeft gekregen, is helemaal gebruikt om “het uitgewoonde huis van de krijgsmacht” weer bewoonbaar te maken. Het is nu de uitdaging om door te pakken: we gaan het huis verbouwen om ook toekomstige dreigingen het hoofd te kunnen bieden! De Commandant der Strijdkrachten (CDS) heeft in zijn programma Doorontwikkeling van de Krijgsmacht (DOKM) nagedacht over deze verbouwing. En bij de uitvoering komt de DMO weer nadrukkelijk in beeld. En dat gaan we doen op basis van wederzijds vertrouwen. Niet alleen in elkaar, maar ook in en bij onze partners.

“En natuurlijk zijn er nog veel uitdagingen. Allereerst betreur ik het dat we nog steeds geen nieuwe arbeidsovereenkomst hebben. Daardoor staat er heel veel stil en kunnen we de noodzakelijke reorganisaties nog niet afronden. Dat is verdrietig. Ik weet dat er hard wordt gewerkt om deze overeenkomst af te sluiten en ik hoop dat dit snel lukt. Ook snap ik de emotie rond de verhuizing van de Haagse DMO naar Utrecht. Maar ondanks al deze uitdagingen gaan we niet bij de pakken neerzitten. Samen zetten we de schouders er onder. Creatief en buiten gebaande paden zoeken we naar mogelijkheden om het sneller en slimmer te doen. En laten we dat vooral vasthouden: samen en met vertrouwen! Dan gaan we het beslist redden. U hebt dat aan mij laten zien in de periode dat ik uw directeur ben. Vandaar dat ik u persoonlijk binnenkort een kleine waardering stuur. Om u te laten merken dat ik dat zeer waardeer en dat ik veel vertrouwen in u heb en dat wij samen de uitdagingen aan kunnen die voor onze deur staan!”

Dr.ir. Arie Jan de Waard

Vice-admiraal (Technische Dienst)

Directeur Defensie Materieel Organisatie