03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

‘Nieuw’ lesvliegtuig

De eerste van 13 gemoderniseerde PC-7 lesvliegtuigen komt deze zomer terug in Nederland.

De toestellen van de Elementaire Militaire Vliegeropleiding op vliegbasis Woensdrecht vertrokken vorig jaar naar fabrikant Pilatus in Zwitserland voor modificaties. De PC-7 krijgt onder andere nieuwe cockpit-instrumenten, een zogenaamd 'glass-cockpit'. Vorige maand heeft de eerste vlucht plaats gevonden met de 'L-01' vanaf de luchthaven Buochs bij Luzern.

De L-01 staat sinds mei vorig jaar in Zwitserland bij Pilatus Aircraft Ltd. Tegelijk met de modificatie van de cockpit wordt het frame van het vliegtuig op 16 punten verbeterd. Deze ‘structural enhancement’ is nodig om met de PC-7's de beoogde levensduur veilig te kunnen halen. Eind 2018 moeten alle PC-7’s de modificatie naar PC-7M hebben ondergaan. 

Streepje

Ga goed zitten

Last van de nek na een dag achter het computerscherm? Of regelmatig hoofdpijn na een werkdag? Te lang in dezelfde werkhouding zitten in combinatie met onvoldoende beweging kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals pijnlijke ogen, hoofdpijn, pijn aan de handen, polsen, armen, schouders, rug en nek.

Voorkom deze klachten door eens goed naar je eigen werkhouding te kijken. Maak hierbij gebruik van 5 tips die je houding helpen verbeteren (zie ook afbeelding).

  1. Stel je bureaustoel in volgens de voorgeschreven richtlijnen
  2. Stel je bureau in op de juiste hoogte
  3. Kies de juiste hoogte van het beeldscherm
  4. Wissel regelmatig van werkhouding en werkzaamheden
  5. Houd na 2 uur onafgebroken beeldschermwerk een korte pauze. Loop bijvoorbeeld even van je werkplek af.
Streepje

Innovatiecentrum DMO

Hans Kuijper wordt directeur van het nieuwe Innovatiecentrum DMO (ICD). Het ICD speelt een essentiële rol om het innoverend vermogen van de DMO verder te vergroten.  

Het ICD weet welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van sociale, technologische en operationele innovatie en zorgt voor de verbinding met Defensie. Het oprichten van dit centrum past in de ontwikkeling die DMO het afgelopen jaar heeft ingezet met de strategische kaart DMO.  Het ICD bestaat naast de directeur uit 6 medewerkers.

Streepje

Generaal kijkt rond bij IV Commando

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft zich uitgebreid laten informeren over het werk en bezigheden bij de afdelingen van JIVC/OPS.

Medewerkers van de afdelingen Systemen, Applicaties, Trainers en Simulatoren (SATS) en Kennis, Innovatie Experimenten en Simulatie (KIXS) lieten zien hoe de command & control-applicatie Elias werkt en toonden een testopstelling met mobiele communicatiemiddelen. Daarna bezocht de CDS de afdeling Infrastructuur & Services (I&S) op locatie de Camp New Amsterdam (CNA) in Soesterberg. Hoofd I&S Ton van der Sanden bood een introductie over de organisatie I&S en stond kort stil bij het NAFIN Transport Netwerk als strategisch middel.

Streepje

Estse eer

Jo Fick en Silke Willems hebben uit handen van de minister van Defensie van Estland, Margus Tsahkna, een onderscheiding gekregen.

Ook Gerrie Meijerink van de locatie Vriezenveen heeft een medaille ontvangen, maar hij was niet in de gelegenheid om naar Tallin te reizen. Luitenant-kolonel Fick kreeg het Cross of Merit 3e klas en Silke heeft de Golden Badge ontvangen. Beiden werden gedecoreerd voor de effectieve samenwerking met het Estse ministerie van Defensie.

Streepje

Primeur luchtmacht

De luchtmacht heeft tijdens de oefening Red Flag in de Verenigde Staten voor het eerst gebruik gemaakt van een Canadees grondstation voor satellietcommunicatie.

Door deze internationale samenwerking is het niet nodig bij oefeningen in de Verenigde Staten en Canada (dure) commerciële contracten af te sluiten.

Nederland en Canada zijn partners in het Advanced Extreme High Frequency-project (AEHF) voor afgeschermde satellietcommunicatie en in het Wideband Global Satcom-project (WGS) voor breedband.

Op basis van dit partnership zijn in 2015 tussen beide landen afspraken gemaakt om nog meer met elkaar samen te werken door gebruik te maken van elkaars capaciteiten. Sinds die tijd heeft Canada al verschillende malen 'gekoppeld' op de Nederlandse infrastructuur. De luchtmacht had de primeur op de Canadese digitale snelweg..