04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 06

In 't kort [1-2]

Tekst Evert Brouwer
Foto Media Centrum Defensie

JIVC en OPS houden Sail in de lucht

Vrijwel onzichtbaar hebben ook JIVC en Operations Sail 2015 ondersteund met personeel en IV/ICT-middelen.

Onder leiding van majoor der mariniers Christ van Dinteren zorgden Miline Keim-Mijling en luitenant ter zee 2OC Joris Franssen voor een robuust communicatiesysteem. Met collega’s van andere defensieonderdelen bleven alle netwerken, de website, het perscentrum, de digitale betalingssystemen, de mobiele communicatiesystemen en het RFID systeem Sail Waterdicht in de lucht. Dat was van groot belang omdat het gemakkelijk viel te voorspellen dat de bestaande GSM/smartphone-infrastructuur zou bezwijken bij de beoogde bezoekersaantallen. Daarom zijn verspreid over het Sail-terrein 5 free wifizones voor het publiek ingericht, waar tienduizenden bezoekers tegelijkertijd en gratis konden internetten. Een technisch hoogstandje dat in Nederland nog niet eerder op deze schaal is uitgevoerd.

Streepje

Vierdaagse

Generaal-majoor Peter Dohmen, plaatsvervangend directeur DMO, haalde de DMO-deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse binnen.

De DMO’ers liepen de vierdaagse op individuele basis. Zij verzamelden op militaire rustplaats Charlemagne, waar generaal Dohmen hen, met de gebruikelijke gladiolen, stond op te wachten.

Aangezien de deelnemers druppelsgewijs binnen kwamen, was er voldoende tijd om alle deelnemers persoonlijk de hand te drukken. Vanaf Charlemagne vertrokken zij gezamenlijk om de laatste meters over de Via Gladiola tot aan de finish op de Wedren in het centrum van Nijmegen te volbrengen.

x
Streepje

Sophos thuisgebruik gestopt

De ondersteuning van het antivirusprogramma Sophos voor thuisgebruik is gestopt. Defensie stapt de komende maanden gefaseerd over op een programma van Microsoft: SCEP.

Thuisgebruikers kunnen op termijn geen updates meer uitvoeren. Daarover krijgen de gebruikers automatisch informatie. Het is raadzaam om ondertussen een ander antivirusprogramma te installeren. Op Windows 8 staat al een programma, Microsoft Essentials. Het is ook gratis te downloaden voor Windows Vista en Windows 7. Voorbeelden van andere gratis virusscanners zijn Avast en AVG. Er zijn ook betaalde versies waaronder Sophos, Norton en McAfee.

Streepje

Bezoek in teken innovatie

Viceadmiraal Borsboom heeft een werkbezoek gebracht aan de Verenigde Staten. Materieelsamenwerking en innovatie waren de belangrijkste onderwerpen.

Borsboom nam eerst een kijkje op Edwards Air Force Base in Californië en daarna op het hoofdkwartier Allied Command Transformation (ACT NATO) in Norfolk. Bij ACT had D-DMO een gesprek met SACT-generaal Paloméros en zijn staf over het belang van innovatie, de krijgsmacht van de toekomst en mogelijkheden tot verdere verbetering van bilaterale en multinationale links met de NAVO.

Het personeel van het Nederlandse F-35 detachement op Edward AFB informeerde directeur DMO over de stand van het Operational Test and Evaluation (OT&E) programma en de Nederlandse inbreng daarin met vliegtuigen, vliegers en grondpersoneel.

Borsboom voerde in Washington gesprekken met vertegenwoordigers van fabrikant Boeing over lopende aanschaftrajecten (CH-47 Chinook transporthelikopters). Ook mogelijkheden voor geïntegreerde logistieke ondersteuning voor de Chinook- en Apache helikopters kwamen aan bod.

Streepje

Sleepboot te water

Na 2 Zweedse sleepboten, is de eerste van 3 Nederlandse hybride sleepboten te water gelaten in Galatz in Roemenië.  Inmiddels zijn ook de namen van de schepen bekend: Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee.    

In januari 2014 is een contract getekend met Damen Shipyards voor de levering van 5 sleepboten, 2 voor Zweden en 3 voor Nederland. Het betreft een unieke samenwerking, waarbij de DMO ook de verwerving voor Zweden verzorgt. De Zweedse schepen zijn eerder dit jaar in Roemenië te water gelaten.

De sleepboot is met behulp van een grote kraan van de werf uit de loods getild en vervolgens te water gelaten in het grote dok. In de komende weken worden de motoren en diverse sleeplieren geplaatst. In november 2015 staat een proeftocht gepland.

x