Tekst Kapitein Marlous de Ridder
Foto sergeant 1 Eva Klijn

JIVC/SATS heeft dikke vinger in de pap bij ELIAS

Gebruiksvriendelijk, meer functionaliteiten en iedereen hetzelfde overzicht. De nieuwe Command & Control (C2) applicatie ELIAS belooft veel goeds. Na enkele jaren van ontwikkelen en testen is het tijd om ELIAS landmachtbreed in te voeren. De uitrol binnen de KL is omvangrijk. Van groepscommandant tot brigadecommandant, ELIAS raakt het merendeel van de organisatie. Majoor Metin Öge: “De impact is groot en te vergelijken met de invoer van een nieuw wapensysteem.” 

'De gebruiker is er snel aan gewend'

Een-tweetje

Ontwikkelaar is JIVC-SATS (Systemen, Applicaties, Trainers en Simulatoren), onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het CLAS heeft echter een dikke vinger in de pap bij de totstandkoming van ELIAS. “Namens het Land Training Centre geef ik richting aan de ontwikkeling en zie ik als gebruiker toe op de juiste functionaliteit van de applicatie”, zegt majoor Öge. “Zo kan het Tactische Besluitvormingsmodel middels ELIAS worden doorlopen. Maar welk symbool geef je welke eenheid? Of welk rapport is nodig? Een softwareontwikkelaar heeft daar niet direct beeld bij, daarom is het goed nauw betrokken te zijn.”

Volgens Henk van Omme, projectmanager bij de DMO, is het uniek dat de gebruiker zo meedenkt. “De landmacht voelt zich verantwoordelijk én eigenaar. Er is veel energie gestoken aan de voorkant van het systeem wat erg waardevol is gebleken tijdens de bouw. Natuurlijk kunnen we niet aan alle wensen voldoen, maar wel zoveel mogelijk.”

Zo leidde de acceptatietest bij 44 Pantserinfanteriebataljon in Tsjechië tot verbeteringen. Van Omme: “Er werd teveel data over de radio’s verzonden. Sommige bestanden bleven ‘in de lucht’ hangen, waardoor de betrouwbaarheid van informatie minder werd. Het afgelopen jaar hebben we de belangrijkste bugs uit het systeem gehaald.”

Snel

Hoe vollediger de informatie, hoe sneller de commandant kan handelen en de operatie kan bijsturen. Met die gedachte is ELIAS ontwikkeld. Bovendien is één systeem een stuk efficiënter. Volgens Öge kan de applicatie ‘gigantisch veel’. “ELIAS is niet alleen sterk in het ondersteunen van de uitvoering van een operatie. Ook in de planning en evaluatie van operaties biedt het commandovoeringsysteem legio opties. Je doorloopt het planningsproces en automatisch rolt er een order uit.” “Een intuïtief systeem”, vult Van Omme aan. “De gebruiker is er snel aan gewend.” 

Voertuigbemanningen hebben dankzij ELIAS een beter overzicht.

'Nederland loopt voorop'

Koppelen aan

ELIAS maakt het mogelijk van hoog tot laag dezelfde software te gebruiken. De applicatie kan informatie uitwisselen met trainingssystemen en met NAVO-partners. “Nederland loopt op dit gebied echt voorop”, zegt Van Omme trots. “Integratie in de CV90, Pantserhouwitser, Fennek en Boxer is inmiddels gerealiseerd. Op dit moment wordt vooral gewerkt aan koppeling met VOSS (het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem, red.)”