Tekst Eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Valerie Kuijpers

Defensie appstore: begin van nieuw tijdperk

Op ieder willekeurig moment en overal ter wereld toegang krijgen tot MULAN een utopie? Welnee, de nieuwe Defensie appstore gaat deze mogelijkheid bieden. DMO/OPS is de afgelopen 2 jaar druk bezig geweest met de ontwikkeling van zo’n winkel. “De appstore is er inmiddels en wordt gefaseerd gevuld met allerlei handige applicaties”, zegt Allard Zomer, senior adviseur van de DMO/OPS.

Beveiliging grootste uitdaging

Sinds een aantal maanden zijn (privé) smartphones en tablets via het programma Bring Your Own Device (BYOD) te koppelen aan het Defensiesysteem. Zo is het mogelijk om vanaf je eigen toestel Defensiemail te lezen. Eind vorige maand lanceerde DMO als toevoeging de Defensie appstore. Een locatie op telefoon en tablet om speciaal ontwikkelde Defensieprogramma’s te downloaden. “Vanaf volgende maand komen er weer nieuwe bij”, verzekert Zomer. “Zo komt er een app voor het indienen van verlof. Ook ontwikkelen we diensten gericht op specifieke taken. Denk daarbij aan KMar Operationele Werkvloer Activiteiten (KOWA). De marechaussees op straat kunnen dan ieder moment hun handboek raadplegen.” 

Mike van Dijken (JIVC), Allard Zomer (DMO OPS) en Paul de Rop (DMO OPS) werken nauw samen bij de ontwikkeling van de Defensie appstore en de daarbij horende applicaties.

Keuzes

Het zijn voorbeelden van nog te lanceren applicaties. “Nu de Defensie appstore bestaat, is het een kwestie van keuzes maken”, zegt informatiemanager Mike van Dijken (JIVC). “We kijken streng naar de behoeften van de medewerkers. Zo is een DIDO-app ook zeer wenselijk. De komende tijd zijn we dus vooral bezig met peilen wat er nodig is binnen de organisatie”, legt Van Dijken uit. 

Beveiliging

Het is niet niks, een systeem ontwikkelen dat qua beveiliging aan alle voorwaarden voldoet. “Het was onze grootste uitdaging”, zegt Paul de Rop, technische verantwoordelijke van DMO/OPS

Zo’n 2 jaar geleden kwam het verzoek binnen een Defensie appstore te ontwikkelen. Het JIVC (Joint Informatievoorziening Commando) legde deze opdracht neer bij DMO/OP(eration)S. Samen leveren deze 2 afdelingen de informatietechnologie voor Defensie. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer en afstoting van alle IT-middelen die Defensie gebruikt. Zomer: “De huidige techniek en werkomstandigheden sturen ons een nieuwe digitale kant op. De eerste stappen zijn gezet, maar dit is slechts het begin.” 

Meebewegen

“Het is voor de organisatie noodzakelijk om met de markt mee te bewegen”, benadrukt Van Dijken. “Defensie is druk met het moderniseren van de bedrijfsvoering, zoals het Genetwerkt Samenwerken. De ontwikkeling van een Defensie appstore die toegang geeft tot het organisatiesysteem is hierin een belangrijke stap. Uiteindelijk levert het voor iedereen binnen de organisatie een belangrijke toegevoegde waarde. In de toekomst heb je je werkplek in je broekzak.”