10

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

Knallen voor de veiligheid

Tekst ELNT Johanna van Waardenberg
Foto SGT1 Joyce Rutjes, video AOO Richard Frigge

Kenniscentrum Wapens en Munitie onderzoekt, test en concludeert

x

Wapens en munitie verhitten, bevriezen, dagen lang ermee gooien en schudden. De medewerkers van de afdeling Klein Kaliber van het Kenniscentrum Wapens en Munitie in ’t Harde hebben het er maar druk mee. Deze club test dagelijks wapens, munitie en beschermingsmiddelen voor de militairen. Alles voor de veiligheid van defensiecollega’s.

“Om hier te werken moet je een beetje wapengek zijn”, vertelt assistent-beproevingsleider Martin van Boven. “Het is specialistisch werk. Interesse in het vakgebied is vanzelfsprekend een voorwaarde. Als een wapen door een onbekende reden uit elkaar klapt, gaan wij op zoek naar de oorzaak. Dan zoek je dat tot op de bodem uit. Het gaat er om dat de militairen in het veld 100 procent op hun wapens kunnen vertrouwen.”

“Hierdoor hebben onze militairen altijd het beste product in huis”

Het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KC W&M) van Defensie ligt enigszins buiten het zicht op Legerplaats bij Oldebroek. De betonnen schietbanen zijn deze dag vol in gebruik. Het expertisecentrum houdt zich voornamelijk bezig met het beproeven van de veiligheid, het correct functioneren en de prestaties van munitieartikelen. “Maar dat is niet alles”, zegt hoofd afdeling Klein Kaliber van KC W&M, majoor Rini van Heusden. “Zo zijn we nu bezig met het testen van geluiddempers”, vertelt Van Heusden. “Periodiek vergelijken wij hier producten van verschillende leveranciers. Kunnen ze tegen een stootje? Hoe lang gaan ze mee? Op deze en vele andere vragen zoeken we hiernaar de antwoorden. Daarmee zorgen wij er mede voor dat onze militairen altijd het beste en veiligste product op de man hebben.” 

x

Hete kogels

Behalve vergelijkingsonderzoeken voeren de medewerkers van KC W&M testen uit voor de eenheden te velde. De specialisten beschikken over een testruimte waar de reactie van wapens en munitie op temperatuursverschillen wordt beproefd. “In het verleden hebben we vaker meldingen gekregen dat wapens spontaan af gaan. Om ongelukken te voorkomen, willen wij en de gebruikers weten wat hiervan de oorzaak is. In Mali lopen de temperaturen op tot soms boven de 50 graden. Als dan ook het wapen zelf heet is, kan dat ertoe leiden dat de munitie uit zichzelf ontbrandt, zo heeft de praktijk uitgewezen. Wij kijken nu vanaf welke temperatuur de kogel zich anders gaat gedragen en meten meteen de invloed op het schieten."

Van klimaatmakers tot trilmachines

Indrukwekkende meetsystemen

Daarvoor zijn de klimaatkamers, die een temperatuur simuleren van +52 tot -32 graden Celsius. Alles wordt geregistreerd bij het schieten, de data verdwijnen in indrukwekkende computers. “We kunnen hier elke klimaatvorm simuleren in missie- en oefengebieden ”, legt Van Heusden uit. “Van Mali tot Noorwegen. Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid.” Daar blijft het niet bij. Munitie en wapens leggen vaak een lange weg af. “Dat bootsen we na met trilmachines die soms dagen achter elkaar staan te schudden met het spul. Ook dat is weer voor de veiligheid van onze militairen in het veld.” 

Klein, groot en bijzonder

Het Kenniscentrum Wapen en Munitie valt onder het Defensie Munitiebedrijf van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). KC W&M bestaat uit 3 onderzoeksafdelingen; klein kaliber, groot kaliber en overige. Waarbij de laatst genoemde met name explosieven onderzoekt en analyseert. Naast het testen van wapens en munitie ondersteunt het KC W&M ook de Koninklijke Marechaussee bij onderzoeken. 

Munitie wordt niet alleen op de schietbaan getest. Zo wordt ook het kruit gewogen om de hoeveelheid te bepalen. Op deze manier controleert het Kenniscentrum Wapen & Munitie of de leverancier eerlijk geleverd heeft.

Alle testen worden geregisterd in computersystemen. Door middel van digitale meetmethodes wordt al het materiaal tot in de puntjes getest.

Niet alleen met computersystemen, maar ook met het blote oog worden de testvoorwerpen goed onderzocht. De testers kijken of alle kruit goed ontbrand is.

Met een zogenaamde schietbok wordt munitie afgevuurd. De testers kunnen op de wijze veilig en snel werken.

Assistent beproevingsleider Martin van Boven vuurt met de schietbok munitie af.