03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

In 't kort 1/1

Tekst Evert Brouwer

CPC Loop

DMO heeft dit jaar, traditiegetrouw, meegedaan aan de Haagse CPC Loop. De zon was volop aanwezig tijdens deze 41e editie toen de teams voor de start het Malieveld opliepen. Dit jaar deden er 160 DMO-atleten, verdeeld over 20 teams mee. Hiervan liepen er 11 de korte afstand (10 km) en 9 de halve marathon.

Op de 10 km was het verschil tussen de jongste (Samantha van Eijk, 28) en de oudste deelnemer (Bob Kempff, 61) minder groot dan bij de 21 km. Ben van Wijnsberge (63 jaar), was daar de senior en Maarten Cordia (24 jaar) de benjamin.

Directeur viceadmiraal Matthieu Borsboom had nog een verrassing voor Marielouise van Swinderen. Zij zet zich al 15 jaar in eigen tijd in voor de CPC. Zij werd door Borsboom beloond met de directeurscoin.

Streepje

F-35 komt er aan

Nederland heeft de aanschaf van 8 F-35 Lightning II-toestellen in 2019 bevestigd. In Washington poseren  luitenant-generaal Chris Bogdan (links op de foto) en namens Defensie Rob de Jong met het officiële document.

"Het is goed dat er na ruim 12 jaar politiek debat duidelijkheid is over de opvolger van de F-16", aldus minister Hennis-Plasschaert. “De F-35 is het modernste jachtvliegtuig dat voor verschillende taken inzetbaar is. Vergelijkingen hebben aangetoond dat het toestel voldoet aan de Nederlandse eisen. De luchtmacht heeft nu eindelijk duidelijkheid gekregen. Voor de gehele krijgsmacht is dit toestel belangrijk. Mannen en vrouwen die op missie zijn gestuurd, moeten kunnen beschikken over het beste materieel. Luchtsteun is daarbij onontbeerlijk en door de goede sensoren van het toestel zal de informatiepositie van militairen op de grond sterk verbeteren."

x
Streepje

JIVC/OPS helpt bij stroomstoring

12 medewerkers van de JIVC/OPS zijn eind vorige maand maximaal ingezet om de gevolgen van de grote stroomstoring te verhelpen. Defensiecomputers zijn voorzien van nieuwe netwerkcomponenten en alle werkplekken en configuraties zijn gecontroleerd. Deze acties werden gecoördineerd vanuit het Netwerk Operating Center van DMO/OPS.

De stroomstoring trof delen van Noord-Holland en Flevoland. Ongeveer een miljoen huishoudens en bedrijven waren verstoken van elektriciteit, evenals Defensielocaties in Den Helder, Hilversum, Amsterdam en Zeewolde.
De gevolgen van het wegvallen van de stroom bleef veelal beperkt tot het (tijdelijk) niet meer beschikbaar zijn van werkplekken. Noodaggregaten voorkwamen op vele locaties erger leed.
Behalve Defensie ondersteunde DMO/OPS en DMO/JIVC ook de civiele hulpdiensten, omdat een aantal antennes van C2000-communicatiesysteem niet meer werkten. IT-personeel van DMO/OPS assisteerde de politie bij het verhelpen van alle storingen.

Streepje

Helikopters nu van Peru

De gele AB-412 helikopters van Defensie zijn officieel overgedragen aan Peru. Namens DMO zette kolonel Gaspard Fiévez zijn handtekening tijdens de overdracht in de hoofdstad Lima.

Dat gebeurde op het hoofdkwartier van de marine in het bijzijn van de Peruviaanse Minister van Defensie en de Nederlandse Ambassadeur in Peru. Begin juni moeten de heli’s aankomen in Zuid-Amerika. Ze zijn dan inmiddels grijs geschilderd. De helikopters zijn bedoeld voor Search & Rescuetaken en rampenbestrijding. De voormalige Zr.Ms. Amsterdam die het land eerder kocht, kan de toestellen hiervoor meenemen.

x