04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

In 't kort 2/2

Tekst Evert Brouwer

Nacht van de Militaire Muziek doorslaand succes

Met meer dan 1700 bezoekers is de totaal uitverkochte 1e editie van de ‘Nacht van de Militaire Muziek’ in Soesterberg een doorslaand succes geworden. Op het in het Nationaal Militair Museum (NMM) georganiseerde muziekfestival brachten 200 muzikanten van alle krijgsmachtdelen uiteenlopende muzieksoorten ten gehore.

De muzikanten lieten zaterdag 14 maart het gloednieuwe museum op zijn grondvesten schudden. Het doel: het NMM en Defensie wilden het publiek kennis laten maken met de veelzijdigheid van militaire muziek. Door innovatie in muziek, optredens en presentatievormen, slaagden ze daarin. De 30 minuten durende optredens variërend van tromsignaal tot jazz, van regimentsmarsen tot pop en van barok- tot big bandmuziek wisten het publiek de hele avond te boeien. 

Streepje

Moddergevecht

Afgelopen maand is op het Haringvliet de MUD-demonstrator getest. Dat is een laag-frequentiesonar om mijnen op te sporen die onder het zand of in de modder liggen. Tot nu kunnen namelijk alleen nog maar mijnen worden getraceerd die op de bodem liggen. De sonar is in opdracht van DMO ontwikkeld door TNO In het meinummer van Materieelgezien komt een uitgebreid artikel over deze noviteit. (Foto: Vincent Basler)

Streepje

Atlanticwall uit z’n dak

Een knap staaltje samenwerking vorige maand in Noordwijk. Een Chinook-transporthelikopter vervoerde daar een nieuw dak voor een bunker. De bunker is onderdeel van het Atlantikwall Museum. Kapitein Kees Oudshoorn en zijn mannen van DMO/MATLOG (Wapensystemen) zorgden voor een veilige uitvoering. “Missie geslaagd”, liet hij weten.

Het transport vond plaats vanaf voormalig Vliegkamp Valkenburg. De lading werd verdeeld over 2 vluchten. De dakdelen zijn meer dan 5.000 kilo per stuk.

Het komt niet vaak voor dat Defensiehelikopters bijzondere ladingen van derden vervoeren. Vanwege het maatschappelijk belang is daar voor deze klus wel voor gekozen. Door de slechte bereikbaarheid van de bunker was vervoer per helikopter de enige mogelijkheid. Het zogeheten ‘riggen’ van ladingen is vaak een klus voor specialisten van 11 Luchtmobiele Brigade.

Streepje

Vuren met de joystick

De Table Top Trainer (TTT) is de laatste toevoeging aan het groeiende simulatie-onderwijs bij Defensie. De simulator kreeg de vuurdoop op Infanterie Schietkamp De Harskamp. De TTT is bedoeld om schutters bekend te maken met het Remote Controlled Weapon System (RCWS) van het nieuwe pantserwielvoertuig, de Boxer.

De schutter bedient het wapen niet langer handmatig, maar met een joystick en onder pantser. Hij kan daarbij gebruik maken van de geïntegreerde nacht- en dagzichtapparatuur en laser afstandmeter.

Het wapensysteem is gestabiliseerd waardoor ook rijdend vuren een reële optie is. Als er een doel of de doelen zijn geselecteerd, is het eenvoudig overhalen van de trekker op de joystick voldoende om het wapen te doen afgaan. De goed opgeleide schutter ziet op de TTT waar de kogels inslaan en of een tweede vuurstoot nodig is. Ook het gesimuleerd afschieten van rookgranaten is mogelijk.

Streepje

Kopstukken spraken over toekomst

 “We moeten samen op zoek naar antwoorden voor de uitdagingen van morgen.” Daartoe riep Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op bij de afsluiting van de Future Force Conference. “We moeten werken aan onze geloofwaardigheid, bouwen aan netwerken, anticiperen op ontwikkelingen en blijven innoveren.”

De crème de la crème van de militaire wereld praatte op de conferentie in Soesterberg 2 dagen lang over de internationale strategische toekomst. Samen met (inter)nationale partners uit wetenschap, industrie en overheid zochten ze naar een gedeeld beeld van toekomstige veiligheidsuitdagingen. En naar mogelijke oplossingen.
Middendorp ziet de conferentie als aanjager van meer en betere samenwerking. “Ik hoop dat deze conferentie werkt als een snelkookpan. Tal van spelers hebben hun informele netwerk uitgebreid en weten elkaar nu beter te vinden.”