Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KAP Nadine Ermers, KPL-1 Roy van Veen, KPL-1 Brian Vonk

Bye AMO, welkom BOKL

Eind april stond voor 24 cursisten van de Basisopleiding Koninklijke Landmacht (BOKL) in het teken van Final Exercise Bison. In de 10 weken daarvoor werden deze nieuwkomers klaargestoomd voor de eindoefening waarmee ze de BOKL officieel afrondden. Het was de eerste rotatie ‘basisopleiding nieuwe stijl’ die 43 Gemechaniseerde Brigade zelfstandig draaide.

De BOKL is de opvolger van de Algemene Militaire Opleiding (AMO), die 18 weken duurde. Het is dé initiële opleiding die elke militair na aanstelling bij de Koninklijke Landmacht volgt, voordat hij op functie wordt geplaatst bij zijn organieke eenheid. Een 18-weekse opleiding verkorten naar 10 weken is voor instructeurs geen sinecure. Het is van belang om cursisten van alle mogelijke informatie en technieken te voorzien om hen te preppen voor het parate werk binnen – in dit geval – 43 Mechbrig. Tijdens Final Exercise Bison zorgden de instructeurs er dan ook voor dat de cursisten alle verkregen kennis in de praktijk toepasten.

Marathon op missie

Vijf militairen van 11 Luchtmobiele Brigade liepen op 21 april de marathon van Enschede. Dat deden ze echter op 3.500 kilometer hemelsbreed van de Twentse stad, op Union III in Bagdad, Irak. De medaille krijgen ze opgestuurd, liet de organisatie weten.

De militairen van 13 Infanteriebataljon en 11 Geneeskundig Compagnie liepen 26 rondes op hun basis in de Iraakse hoofdstad, waar het een stuk warmer was dan in Overijssel. Voor korporaal Marcel was deze marathon een primeur. “Het was een leuke ervaring en ik ben zeker van plan om dit ooit nog een keer te doen”, vertelt hij achteraf. Ook tweede luitenant Robin maakte deel uit van het vijftal. “Ik had verwacht dat de warmte meer impact zou hebben, maar uiteindelijk viel het mee”, merkte de Rode Baret op. “Je stelt je erop in en blijft gewoon gefocust op de finish”.

‘Sportspieren’ helpen grenzen verleggen

Klimmen en abseilen van de Koningin Julianabrug op Curaçao, vele tientallen meters boven het wateroppervlak. Voor de één een nachtmerrie, voor de ander een absoluut hoogtepunt. LO&Sportgroep JPK maakte het mogelijk voor de militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon.

Het was even aanpoten geblazen voor de ‘Leeuwen’ van de Bravo-compagnie. In een paar minuten naar boven klimmen, uitblazen, genieten van het uitzicht en daarna direct naar beneden. Dit alles onder toezicht van de LO&Sportgroep JPK. Curaçao geeft trainende militairen, naast een unieke trainingslocatie in verband met de weersomstandigheden en het terrein, veel opties om hun fysieke en mentale grenzen te verleggen.

802 Patriot-squadron in de rol van superheld

De luchtverdedigers van ‘802’ trainden tijdens oefening Batman op vliegbasis Eindhoven. Een vliegveld is net als een haven of een logistiek knooppunt zeer belangrijke infrastructuur die het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando vanaf de grond kan verdedigen.

“Als je iets moet beschermen, is het wel handig als je daar geoefend hebt”, aldus Fire Unit commandant kapitein Robert. 802 trainde het gehele proces van luchtverdediging: van verplaatsingen tot het ontplooien van het Patriot-wapensysteem. Luchtverdediging is zeker anno 2024 van cruciaal belang. De militairen van het DGLC trainen dagelijks hard om klaar te staan als hun inzet gevraagd wordt. Dat ze het kunnen, toonden ze in 2022 tijdens hun missie in Slowakije. Over 2 maanden zullen ze in Litouwen hun vaardigheden laten zien. Naast 802 Patriot-squadron zal 800 Ondersteuningssquadron daar ook bij zijn voor de essentiële ondersteuning van de oefening.

Nieuwste lichting officieren gaat aan de slag

De krijgsmacht is 150 officieren rijker. Zij kregen eind april op het Kasteel van Breda tijdens de zogeheten ‘Bullenparade’ hun officiersdiploma. De militairen van de landmacht, luchtmacht en marechaussee rondden hiermee hun opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) af en gaan aan de slag bij een operationeel onderdeel.

Het zijn geen eenvoudige tijden om militair te zijn, zei commandant van de KMA kolonel René Baksteen. “Het fundament voor jullie loopbaan is gelegd, maar let op; het wordt er niet gemakkelijker op. Er wordt veel van jullie verwacht. Jullie krijgen de leiding over en de zorg voor onze mensen. Kijk positief naar de uitdagingen waar je, samen met je team, voor staat.” (De foto boven dit bericht is van een vorige Bullenparade; die van september 2023, red.)

Bijzondere 4 mei-week in Litouwen

De week van 4 mei staat voor de Koninklijke Landmacht altijd in het teken van herdenken. Waar ter wereld we ons ook bevinden, we maken ruimte om stil te staan bij de Nationale Dodenherdenking. Op 4 mei worden alle Nederlanders herdacht die vanaf de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of bij VN-vredesmissies zijn omgekomen in zowel binnen- als buitenland. In Litouwen, waar we al jaren een footprint hebben, was het dit jaar een extra bijzondere week.

Ruim 90 militairen van de verschillende nationaliteiten van de NATO enhanced Forward Presence Battle Group Lithuania verwonderden zich over de roerige geschiedenis van het land tijdens een battlefield tour. Onder leiding van het Nationaal Instituut van Militaire Historie bezochten ze bijzondere locaties die kenmerkend zijn voor de nationale geschiedenis. Van de oversteek van Napoleon in 1812, de voormalig executieplaats Paneriai waar tussen 70.000 en 100.000 mensen zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog, tot de Televisietoren, die tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de Sovjet-Unie in 1991 een belangrijke rol speelde. Er zijn veel lessen te leren van de geschiedenis en ervaringen van Litouwen. De militairen van de battlegroup werken ruim 6 maanden samen met verschillende nationaliteiten in een land dat veel heeft meegemaakt. Het begrijpen van deze geschiedenis en identiteit zorgt ervoor dat de militairen zich meer bewust worden van de omgeving waarin ze werken.

Unieke prestatie van 414 Tankbataljon

Tijdens de Sullivan Cup in Fort Moore, Georgia (Verenigde Staten) streed de afgelopen weken een Nederlandse en Duitse tankbemanning mee. Het werd een bijzondere wedstrijd.

De Sullivan Cup is een multinationale competitie die tankbemanningen van over de hele wereld samenbrengt. Het vereist beheersing van individuele taken, technische en tactische skills en het vermogen om een scala aan manoeuvreer- en schietvaardigheden te demonstreren. Voor de tankbemanningen van ‘414’ de kans om de Duits-Nederlandse samenwerking te versterken en te leren van andere landen. De militairen volgden een aanpassingstraining van 4 weken zodat ze konden deelnemen met de Abrams-tank. De Nederlandse crew behaalde een 6e plek en was daarnaast de beste internationale crew.