06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Jasper Verolme

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam.” Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Deze maand aandacht voor een handvol interessante publicaties, met onderwerpen variërend van een voettocht door Madagaskar tot Poolse strijders in Drenthe.

een compilatie van plaatjes uit het hieronder beschreven boek

Emiel Garstenveld – The walking soldier

The Walking Soldier, Madagaskar kust tot kust is het avontuurlijke verslag van een loodzware voetreis over een uniek eiland. Vol eerlijke zelfspot beschrijft landmacht-recruiter Garstenveld de uitdagingen die tijdens de tocht op zijn pad komen. Een reis waarbij hij zich door anderen laat vergezellen en de confrontatie met zichzelf niet schuwt. Lessen die Garstenveld bij Defensie leerde, helpen hem obstakels te overwinnen en door te gaan tot het einde. Hij verwierf zijn bijnaam ‘Walking Soldier’ met zijn tocht van Normandië naar Arnhem, in de voetsporen van de bevrijders. Daarna voltooide hij verschillende uitdagende reizen door Azië en Afrika.

Uitgeverij Kompas, 188 pagina’s, €22,95

een compilatie van plaatjes uit het hieronder beschreven boek

Laurens van Aggelen – Getekend voor het leven in Dachau en Indië

Het levensverhaal van Indiëveteraan en verzetsstrijder Willem Wilbrink. Aan zijn onbezorgde jeugd in Arnhem kwam op zijn vijftiende een abrupt einde toen de Duitsers hem naar Dachau stuurden. Wat hij daar, én later in Indië meemaakte, deelde hij met Van Aggelen. Hartverscheurende verhalen van een man die heeft gezien waartoe mensen in staat zijn. Maar ook hoe hij kans zag zich er doorheen te slaan en zijn leven lang veel voor anderen heeft kunnen betekenen.

Nadat Wilbrink in 1945 terugkeerde in het verwoeste Arnhem, ging hij drie maanden later als oorlogsvrijwilliger naar Nederlands-Indië. Ook daar kwam hij samen met vele andere Nederlandse militairen in een hel terecht en raakte hij zwaargewond. Hoe hij daarna het leven weer oppakte – en zich inzette voor erkenning en waardering voor onder anderen Indiëveteranen en Poolse Arnhemveteranen – is bewonderenswaardig.

White Elephant Publishing, 196 pagina’s, €26,95

een compilatie van plaatjes uit het hieronder beschreven boek

Harold de Jong – Poolse strijders over de Hondsrug

In dit schrijven werpt de auteur een licht op een vaak onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog: de heldhaftige inzet van de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek, en hun cruciale rol bij de bevrijding van Noordoost Nederland.

De Jong schetst in dit boek een gedetailleerd beeld van de moed, vastberadenheid en opoffering van deze Poolse strijders, terwijl ze oprukken over de uitgestrekte Hondsrug.

Dit historische verhaal wordt verweven met nieuw kaartmateriaal, gedetailleerde beschrijvingen en nauwkeurig onderzoek. Het vormt een nieuw naslagwerk over de strijd die de Poolse strijders in het noorden van Nederland hebben gevoerd.

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, 160 pagina’s, €25,00

een compilatie van plaatjes uit het hieronder beschreven boek

Bram Vannieuwenhuyze – Oude kaarten lezen

Deze publicatie maakt je wegwijs in de fascinerende, maar complexe wereld van de oude kaarten en de historische cartografie. Sprekende voorbeelden lichten de belangrijkste onderdelen en facetten van oude kaarten toe en laten zien hoe je inhoud en achtergronden kunt doorgronden.

Het boek maakt tegelijkertijd een tijdreis door de rijke geschiedenis van de cartografie in de Lage Landen. Alle belangrijke cartografen, uitgevers, instituten en cartografische mijlpalen komen erin aan bod. De unieke voorbeelden komen uit talloze collecties in de Lage Landen en daarbuiten.

W-books, 384 pagina’s, €59,95

een compilatie van plaatjes uit het hieronder beschreven boek

Jori Kalkman – Frontline crisis response

Hulpverleners en militairen zijn actief in bedreigende, onzekere crisissituaties. Onder grote druk moeten deze professionals moeilijke beslissingen nemen. Volgen ze bestaande plannen of improviseren ze? Raken ze emotioneel betrokken of bewaren ze afstand? Dit soort dilemma’s bepalen hun werk, maar zijn tot nu toe niet onderworpen aan systematisch onderzoek.

Door een breed scala aan onderzoeksresultaten over crisisresponsoperaties te integreren, doet Kalkman in zijn boek diepgaand onderzoek naar elf dilemma’s. Als je de dynamiek van frontline crisis response wil begrijpen, is dit schrijven – let op, in het Engels – echt een aanrader.

Cambridge University Press, 250 pagina’s, €26,83