06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Mijn Uitrusting – Advanced Search Team

Tekst KAP Joris van Duin
Foto Herman Zonderland, KPL-1 Max Mostert

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij of zij opdrachten uitvoert. Deze keer plaatsvervangend groepscommandant bij het Advanced Search Team, korporaal-1 Jan.

Zoek en vind. Dat is kortgezegd de taak van een Advanced Search Team (AST). Maar deze specialistische eenheden komen alleen in actie als de nood hoog is. Bijvoorbeeld als defensie-collega's boobytraps, mijnen of IED's verwachten aan te treffen. Maar ook helpen ze de politie uit de brand in grote opsporingsonderzoeken naar georganiseerde misdaad, wanneer ergens wapens, drugs of contanten zijn verstopt. En daar heeft een AST behoorlijk wat hoogstaande apparatuur bij nodig.

Uitleg van de nummers in de afbeelding

Grondradar

Om er zeker van te zijn dat je veilig een gebied in kunt lopen of rijden, is het onderzoeken van de grond soms nodig. Je wilt natuurlijk niet verrast worden door een verborgen mijn of IED. Met deze grondradar zoekt het Advanced Search Team naar verstoringen in de grond. Door middel van geluid en visuele grafiekjes op een beeldscherm kunnen de ‘bestuurders’ hiervan zien of de kust veilig is.

Röntgenapparaat

Met dit röntgenapparaat rukt het AST uit als er mogelijk sprake is van een explosieve dreiging. Bijvoorbeeld als tijdens een doorzoeking een verdachte tas of koffer wordt gevonden. Dan willen ze weten of er een explosief in zit. Het röntgenapparaat maakt van dichtbij foto’s, die even verderop op veilige afstand op een tablet te zien zijn.

Stofdetectiekit

Is ergens een onbekende stof ontdekt, dan heeft het AST ook gelijk apparatuur om te identificeren wat die stof precies is. Zo wordt deze kit onder meer van stal gehaald als men vermoedt dat het om drugs gaat: is het witte poeder cocaïne of onschuldige poedersuiker? Identificatie kan dit apparaat op twee manieren uitvoeren: via een laser en via de zogenoemde crusher. Hierin wordt een kleine hoeveelheid van stofje X gestopt, waarna de kit X analyseert. Die zoekt dan een match met duizenden stofjes die in de database staan.

Video-endoscoop

Deze video-endoscoop is ideaal voor inspecties van holle ruimtes, buizen, leidingen en auto’s. Het grote voordeel is dat de kabel met aan het uiteinde een camera via een kleine opening een ontoegankelijk voorwerp binnen kan dringen. Omdat het hier vaak donker is, is een lampje onmisbaar. Die zit dan ook vast aan deze endoscoop. De beelden zijn haarscherp en uit te lezen op een laptop.

Klimset

Het werk van het team beperkt zich niet alleen tot de grond. Soms moeten ze locaties op hoge hoogtes of juist lage dieptes doorzoeken. Dan is deze klimset onmisbaar. De specialisten kunnen zich zelfstandig zekeren. Scenario’s waarbij deze uitrusting nodig is, zijn aan de orde van de dag. Denk aan gevechten in en doorzoekingen van ondergrondse bases of gangenstelsels.

Hand-held röntgendetectiemiddel

Nog een röntgenapparaat waarmee het AST is uitgerust. Maar nu een waarmee ze verborgen ruimtes inzichtelijk kunnen maken. De specialisten houden dit detectiemiddel met beide handen vast en scannen bijvoorbeeld een muur of stuk vloer. Op een schermpje kunnen de mannen en vrouwen van het AST zien of ze daadwerkelijk beet hebben. Ze zien dan bijvoorbeeld drugs of geld aan de andere kant van de vloer.

Soft-ballistische jas en broek

Bij nadering en weglopen van een mogelijk gevaarlijk object, is beschermende kleding een must. Je wilt immers niet dat personeel risico loopt op verwondingen of erger bij het onderzoeken van een eventueel explosief. Deze soft-ballistische jas en broek beschermen tegen fragmentatie van bijvoorbeeld een granaat. Wie dit pak aantrekt, is wel beperkt inzetbaar. Niet zozeer vanwege het gewicht, maar vooral omdat je het met deze kleding erg warm krijgt. Zweten is dan ook een garantie.

Helm met helderheidsversterker

Ook het hoofd moet logischerwijs worden beschermd, vandaar de helm. Omdat de inzet van het AST soms heimelijk – en dus ook ’s nachts – gebeurt, is ongezien optreden in het donker een must. Om niet op te vallen, mijden de specialisten het gebruik van licht zoveel mogelijk. Om in het donker toch te kunnen zien, komt de helderheidsversterker goed van pas.

Korporaal-1 Jan van het Advanced Search Team

Korporaal-1 Jan

Plaatsvervangend groepscommandant AST

Advanced Search Team, 41 Pantsergeniebataljon

“Geen dag is hetzelfde hier in Oirschot, en dat vind ik ook het leukste aan mijn werk. We treden veel op in verstedelijkt gebied en dat is heel dynamisch. Hier wordt veel zelfstandigheid van je verwacht, ook al werk je nauw samen in een team. Je analyseert complexe dreigingen, zoals explosieven. Heel interessant.

Ik werk nu zes jaar bij de landmacht en kreeg via mond-tot-mondreclame mee wat het Advanced Search Team allemaal doet. Dat leek me toen al heel boeiend, maar het werk is nog toffer dan ik vooraf had verwacht. Ik ben hier als boordschutter begonnen. Daarna werd ik chauffeur van de Bushmaster. Ik heb hier de Advanced Search Opleiding gevolgd.

Wij zijn opgeleid voor het groene optreden. Zo kunnen we worden ingezet om een lijst met targets te detecteren en te verzamelen. Zoals informatiedragers, geld of componenten van explosieven, IED’s en de opslag van wapens en munitie. In zulke gevallen worden we ingezet in een high risk environment. We gaan steeds vaker ’s nachts op pad. Tijdens heimelijke operaties moeten we stiekem een gebied in en stiekem weer weg.

Een paar jaar geleden kreeg de politie lucht van onze expertise. We staan hoog aangeschreven en zijn goed opgeleid in het searchen. Zo nu en dan helpen we bij nationale politieoperaties en zoeken we naar bijvoorbeeld wapens, drugs en geld.”