02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Rangers bij 11 Luchtmobiele Brigade

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto 11 Luchtmobiele Brigade

Doorontwikkelen naar warfighting capable

Zowel de oprichting van de Rapid Reaction Company als de uitreiking van het vaardigheidsembleem Ranger; beide unieke momenten stonden centraal bij een bijzonder appel. Dat hield 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade eind vorig jaar op het landgoed Bronbeek.

Veranderende dreigingen, zoals de huidige ontwikkelingen in de Palestijnse gebieden en aan onze NAVO-oostflank, maken duidelijk dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Daardoor is er meer dan ooit behoefte aan snelle, wereldwijd inzetbare zelfstandige eenheden. De taken van 12 Infanteriebataljon zijn hierdoor ook aan verandering onderhevig.

Volledig geschikt

Een voorbeeld is de oprichting van de Rapid Reaction Company. Dit is een veelzijdig inzetbare, hoogwaardige, lichte infanterie-eenheid van 130 militairen die al vanaf januari continu klaarstaat om snel te worden ingezet. Inzet kan plaatsvinden door middel van helikopters, vliegtuigen en lichte voertuigen. Met de extra training en uitrusting die het bataljon als ‘Ranger’ heeft, is het volledig geschikt voor de nieuwe taakstelling waarbij continu een compagnie gereedstaat als Rapid Reaction Company. De Ranger-eenheid is een van de onderdelen van de doorontwikkeling naar een warfighting capable landmacht.

Een generaal spreekt zijn troepen toe. Een voertuig met militairen.
11 Luchtmobiele Brigade heeft sinds kort een Rapid Reaction Company; een veelzijdig inzetbare, hoogwaardige, lichte infanterie-eenheid.

Kwaliteiten

Het vaardigheidsembleem Ranger krijgt 12 Infanteriebataljon vanwege de duidelijk hiervoor aangetoonde kwaliteiten. Extra training en uitrusting en de aanschaf van nieuwe voertuigen en specifieke verbindingsmiddelen maken dat het bataljon de taken van een Ranger-eenheid beheerst. Daartoe behoort onder meer de Non-Combattant Evacuation Operation. Militairen evacueren in dat geval Nederlandse staatsburgers vanwege gevaarlijke situaties in een ander land. Een andere opdracht zou het ondersteunen van overheidsinstanties kunnen zijn. Denk aan patrouilles om plunderingen tegen te gaan als een gebied is ontruimd na bijvoorbeeld een vliegtuigcrash. Dit optreden valt onder de noemer First Crisis Response. De overige twee taken zijn Humanitarian Assistance & Disaster Relief (bijvoorbeeld het regelen van initiële noodhulp nadat een orkaan een spoor van verwoesting heeft achtergelaten) en het ondersteunen van Special Operations Forces. Daarnaast blijft een van de hoofdtaken het gewone air assault optreden.

Militairen vanaf de zijkant gefotografeerd.
Tijdens een bijzonder appel werden de eerste Ranger-vaardigheidsemblemen uitgereikt.

Ranger-kwalificaties

Je kunt je niet zomaar Ranger noemen. Sterker nog, je hebt een set aan vaardigheden nodig. We lichten er een paar uit:

  • Actie-intelligentie: Ranger-operaties zijn zeer divers en onvoorspelbaar. Een hoge mate van cognitieve vaardigheden is daarom een must. Een Ranger opereert vanuit kennis, vaardigheden, ervaring en attitude.
  • Specialist: Een Ranger is naast infanterist ook specialist op het gebied van communicatie, medisch handelen, breachen of FAV (Foto, Audio, Video). Hij is de kennisautoriteit binnen zijn team.
  • Offensieve mindset: Een proactieve manier van denken is hiervan de kern. Een Ranger moet te allen tijde het initiatief willen behouden tijdens zijn opdracht, ongeacht het geweldsspectrum waarin hij werkt.
  • Teamspeler: Rangers werken voornamelijk in een groepsomgeving zoals een infanteriegroep. Daarnaast moeten ze ook kunnen samenwerken met SOF-eenheden, interdepartementaal of internationaal.
  • Fysiek en mentaal fit: In principe handelt een Ranger offensief wat vereist dat hij zich meer blootstelt aan fysiek en mentaal gevaar.  
Beide foto’s: militairen voeren met getrokken wapens een operatie uit.
Voor een Ranger is het een must dat hij te allen tijde het initiatief wil behouden, ongeacht het geweldsspectrum waarin hij opereert.

De oprichting van de Rapid Reaction Company en de uitreiking van het Ranger-vaardigheidsembleem markeren een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Nederlandse krijgsmacht. Ze versterken het vermogen om snel en effectief te reageren op diverse dreigingen, waar ter wereld die zich ook voordoen.

Militairen lopen weg van een helikopter.