Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es, SM Cynthia Nijssen, Paul tolenaar, Valerie Kuypers, KPL Hilbert Buter ׀ video: AOO Richard Frigge, SM Henry Westendorp

Knallen in de Karpaten

De D-cie van 11 Infanteriebataljon is medio april met Franse, Luxemburgse en Roemeense collega’s de Roemeense Karpaten ingetrokken om het optreden bergachtig terrein te oefenen. Onder leiding van instructeurs van 11 Luchtmobiele Brigade werd het internationale gezelschap getraind en geconditioneerd in de bergen.

Gedurende de training – die tot boven de sneeuwgrens strekte – werden de ‘Wolven’ van 11Delta fysiek en mentaal behoorlijk aan de staart getrokken. De luchtmobiele infanteristen legden tientallen kilometers met meer dan duizend hoogtemeters te voet af. Gedurende deze verplaatsingen stuitten ze op verschillende hindernissen waarover ze op voorhand les hadden gekregen; klimmen en dalen, een rivieroversteek en een gewonde verplaatsen door bergachtig terrein. Ook was er aandacht voor schieten, het uitbrengen van een OP midden op een bergwand en het uitvoeren van een uitdagende verkenning. De training werd afgesloten met een scenario waarbij de eenheid een reddingsactie voor een gecrashte helikopter op poten moesten zetten.

Nieuwe naam voor DMO

De Defensie Materieel Organisatie heet voortaan Commando Materieel en IT (Commit). De toekomst van Defensie wordt nog meer hightech en informatiegestuurd dan nu het geval is.

De scheidslijn tussen wanneer iets alleen een IT-project of materieelproject is, vervaagt. Zonder IT rijdt, vliegt en vaart er straks vrijwel niets meer. Daarom is de IT-component aan de naam toegevoegd. Het Commit zorgt er voor dat militairen met modern, robuust, veilig materieel en goede IT kunnen werken. “Commit is met zijn kennispositie en ervaring een belangrijke speler om de krijgsmacht digitaal te helpen. Dat gebeurt bij het transformeren naar een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie”, aldus CDS generaal Onno Eichelsheim vorige week dinsdag bij de lancering van de nieuwe naam.

Nederland koopt tanks voor Oekraïne

Samen met Denemarken koopt Nederland veertien Leopard 2 A4-tanks voor Oekraïne. Na revisie gaan de gevechtstanks waarschijnlijk in 2024 naar het door Rusland binnengevallen land.

Rusland blijft voortdurend aanvallen uitvoeren op Oekraïens grondgebied. Met de grote vuurkracht, bescherming en snelheid van de Leopards kunnen Oekraïense strijders het overwicht krijgen op het gevechtsveld. Minister van Defensie Kajsa Ollongren: “De Oekraïners blijven vechten tegen de Russische agressor. Hun vastberadenheid motiveert ons om vol door te gaan met het leveren van militaire steun. De Oekraïense en Europese veiligheid zijn bovendien onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Verkennen, verzamelen, ontsmetten

De militairen van Multi Role Engineer Company weten als geen ander hoe ze een personele-, voertuig- of infraontsmetting moeten uitvoeren. Tijdens een recent scenario op vliegbasis Gilze-Rijen kregen ze een nieuwe uitdaging.

In een grootschalig conflict levert een helikopter close air support. De vijand zet een middel voor chemische oorlogsvoering in, waardoor de CBRN-verdedigingseenheid van 11 Pantsergeniebataljon in actie moet komen. De CBRN-verkenners gaan aan de slag om forensische informatie te verzamelen, zodat er voor een later stadium voldoende bewijs is bij eventuele juridische processen. Nadat deze monsters zijn genomen, komen de CBRN-ontsmetters in actie om de helikopter zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

Samenwerken is samen trainen

De staven van 42 Brigade Verkenningseskadron en 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers hebben samen met het brigadehoofdkwartier getraind tijdens oefening Offensive Rhino. De divisiecommandant generaal-majoor Ruprecht von Butler van 10. Panzerdivision bracht aan bezoek aan de oefening in Amersfoort.

Een goede samenwerking is voor het optreden van de brigade van groot belang. Tijdens Offensive Rhino is daarom gedurende anderhalve week door de staven getraind in het optreden in een combat scenario. De staftraining maakt deel uit van een reeks geplande oefeningen voor 13 Lichte Brigade, om in 2025 gevechtsgereed te zijn. De brigade maakt dan onderdeel uit van een interventiemacht onder bevel van 10. Panzerdivision.

Meer munitie in aantocht

Defensie slaat voor €1,5 miljard aan zogenaamde ‘kapitale’ munitie in. Het gaat om onder meer raketten en precisiegeleide artilleriegranaten voor houwitsers.

Aanvulling van de munitievoorraad is nodig om de eerste hoofdtaak van Defensie uit te kunnen voeren. Nederland koopt artillerie- en mortiergranaten, raketten voor de Patriots en raketten voor korte en middellange afstand voor nieuwe grondgebonden luchtverdedigingscapaciteiten. Wat betreft conventionele munitie gaat het om handgranaten en KKW-munitie voor geweren en mitrailleurs. Voor genieoptreden slaat Defensie explosieven en contra-mobiliteitsmunitie in. Zelfbeschermingssystemen van pantservoertuigen worden voorzien van moderne rookgranaten.

Reservist zijn moet aantrekkelijker worden

Eenheden bestaan nu nog vooral uit beroepsmilitairen. Als het aan staatssecretaris Christophe van der Maat ligt, maken reservisten hier in de toekomst meer deel van uit.

Om dat te bereiken moet het aantrekkelijker zijn reservist te worden, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. “Er moeten oplossingen voor het personeelstekort komen. Dit vanwege de verslechterde veiligheidssituatie en de beoogde groei van Defensie in de nabije toekomst.” In een schaalbare krijgsmacht zou Defensie dankzij reservisten op het juiste moment over de juiste capaciteiten beschikken. Op een enkele uitzondering na worden zij nu vooral ingezet op losse taken en projecten. Dat moet dus in de toekomst veranderen door ze deel te laten zijn van een vaste eenheid. Er komen bijvoorbeeld speciale functies voor reservisten.

Met de Fennek in de sneeuw

De Delta-compagnie van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers en de Delta-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso hebben eind april een uitdagende oefening gedraaid in het Oostenrijkse Wattens.

Waar het vooral om draaide was het oefenen in onoverzichtelijk terrein en onder winterse omstandigheden. Het was voor het eerst dat er ook daadwerkelijk Fenneks waren meegenomen naar de bergen. Spannend voor de chauffeurs, want smalle paden bedekt door dikke lagen sneeuw. Check de clip!

Avontuur aan de oostgrens

De 22-jarige Defensievlogger Mika heeft weer wat cools: Mika langs de Oostgrens! Een unieke YouTube-docuserie waarin ze op avontuur gaat langs de oostgrens van het NAVO-grondgebied en het belang van de NAVO met een frisse blik ontdekt.

Reis met Mika mee terwijl ze bruisende hoofdsteden bezoekt, inwoners op straat interviewt en Nederlandse militairen ontmoet. Van het trainen onder arctische omstandigheden tot het schieten met een van de grootste en zwaarste wapens van de landmacht, deze serie zit vol met emotionele momenten en stoere actiescènes. Bekijk de afleveringen nú op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht: https://www.youtube.com/watch?v=m6aXRDhA9RY

Unieke inzet in Soedan

Twee rode baretten hielpen de luchtmacht en mariniers vorige week mee met de evacuaties uit Soedan. Vanuit de commandopost in Jordanië ondersteunden ze met het coördineren van belangrijke informatie over vluchten en vliegvelden.

Mede door hun inzet kon een aantal Nederlanders mee met Duitse vluchten en vice versa. Afgelopen vrijdag kwamen de rode baretten terug. Het was de eerste keer dat militairen van 11 Luchtmobiele Brigade samen met personeel van de Duitse Division Schnelle Kräfte zijn ingezet voor een zogenaamde Non-combattant Evacuation Operation.