Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Jasper Verolme, Valerie Kuipers, Phil Nijhuis, KPL-1 Wessel Zuijderduin, KPL-1 Max Mostert, KPL Brian Vonk, Heidie Stoffer-Mulder, KPL-1 Harm Mooibroek

Je bladert door de laatste Landmacht van 2022. Ook in het afgelopen jaar maakten we weer veel foto’s van unieke momenten op bijzondere plekken. Op deze pagina een greep uit dat brede assortiment. Een ‘ode aan de kiek’.

De tanks van 414 Tankbataljon uit Bergen-Loheide speelden een belangrijke rol tijdens Vigorous Bison, de oefening waarbij 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte werd gecertificeerd. Het is duidelijk dat Defensie weer focust op hoofdtaak nummer één; het beschermen van NAVO-grondgebied.
Tijdens oefening Texas Engineer 2022 kwam voor 11 Pantsergeniebataljon alles voorbij: in gearceerd terrein schieten met klein kaliberwapens, de MAG en de .50, een aanval tijdens het opruimen van obstakels, SEARCH en medevacs.
Een ketentraining komt bij 400 Geneeskundig Bataljon zelden voor. Daarom greep 421 Hospitaalcompagnie begin juni de kans om in Gilze-Rijen te trainen met zowel 11 Luchtmobiele Brigade als 298 Squadron met beide handen aan.
17 Pantserinfanteriebataljon had dit najaar in Groot-Brittannië de belangrijke en eveneens loodzware taak om Oekraïense rekruten in slechts een paar weken tijd een set aan basisvaardigheden en infanterieskills bij te brengen.
Door de enorme spanning op de oostflank van de NAVO ging 13 Infanteriebataljon niet trainen in Duitsland, maar bevonden de luchtmobiele infanteristen zich in maart pardoes in Roemenië. Snel inzetbaar, wanneer, waar en hoe dan ook.
In april reisden Nederlandse luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando af naar Slowakije, om daar NAVO-grondgebied te beschermen tegen vijandige vliegers of afzwaaiende raketten van Russische komaf. Een missie die het bestaansrecht van het wapensysteem nog maar weer eens bewees.
Internationaal samenwerken (achtduizend troepen, negen landen) stond deze zomer centraal tijdens oefening Wettiner Heide. Een deel van de deelnemende eenheden vormt volgend jaar als 17 Multinational Battlegroup een essentieel onderdeel van de flitsmacht van de NAVO. In Duitsland toonden ze aan goed op elkaar te zijn ingespeeld.
Wat doe je als je ogen en oren in het voorterrein wegvallen en het doel rap nadert? De 120 mm-mortieristen van 41 Afdeling Artillerie ondervonden het in oktober aan den lijve. Tijdens een live fire exercise zónder waarnemers stond de stuksbemanning er eventjes alleen voor.
Tijdens oefening Vigorous Bison kreeg 44 Pantserinfanteriebataljon het zwaar voor de kiezen. Truppenübungsplatz Klietz was het ideale strijdtoneel om te tonen waar ze het hele jaar keihard voor trainen.
43 Gemechaniseerde Brigade organiseerde een grote oefening in Rwanda. Waar 44 Pantserinfanteriebataljon normaliter opereert met de CV90, ging op de Afrikaanse savanne alles te voet. Daarnaast werd er tijd vrijgemaakt om de gastheren te laten schieten met de Nederlandse wapens.
11 Pantsergeniebataljon trainde dit jaar op 8.600 kilometer van huis, bij afslag 99 West van Highway 10 in Texas. De krijgers hadden daar alle ruimte om met groot materieel op te treden.