06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

In vliegende vaart door Nederland

Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto SM Cristian Schrik ׀ video: AOO Eva Klijn & SM Ruud Mol

Zichtbaar dankzij grootschalig Falcon Autumn

Verrassend, snel en over grote afstanden. Het zijn dé kenmerken waarmee 11 Luchtmobiele Brigade het ene na het andere vitale doel herovert tijdens oefening Falcon Autumn. In het scenario wordt een bevriend land aangevallen. Het Artikel-5 draaiboek is een bekende en ditmaal wordt er groots uitgepakt. Alle typen luchtmachthelikopters doen mee, aangevuld door Amerikaanse en Poolse toestellen. Die buitenlandse collega’s staan de Rode Baretten bij om air manoeuvre in internationaal verband te beoefenen.  

De Luchtmobiele Brigade duikt tijdens Falcon Autumn drie weken lang op door het hele land: van Friesland en Drenthe tot Zuid-Holland en Noord-Brabant. Bij de eerste grote actie verovert de eenheid drie bruggen in vijandelijk gebied. Dankzij 27 helikopters zijn de infanteristen snel aan de grond. Voorafgaand aan de landing hebben onbemande systemen de doelen al onder waarneming en geven grondgebonden wapens en Apaches vuursteun.

‘Bij het eerste licht vallen ze aan’

Bij de tweede grote actie heroveren de militairen vliegveld Drachten. De infanteristen landen ’s nachts ver genoeg om onhoorbaar te kunnen infiltreren. Bij het eerste licht vallen ze aan met hulp van Apaches en mortieren. Op de Forward Operating Base slaan ze een kampement op om vanuit daar essentiële opdrachten uit te voeren. Na het voltooien van de opdrachten dragen ze het vliegveld weer over aan lokale autoriteiten. “Ons team kent veel nieuwe leden”, vertelt chauffeur korporaal Robin Arkensteijn na de oefening. “Vooral korporaals zijn soms nog aan het zoeken naar hun taken. De rolverdeling wordt steeds duidelijker. Tijdens deze oefening leren we dus elkaar, maar vooral ook de fijne kneepjes van het werk kennen.”

Luchtmobiel in actie zien tijdens Falcon Autumn? Check de clip!

‘Moeten op het juiste moment pieken’

Grootschalig

13 Infanteriebataljon heeft het grootste aandeel in de oefening, Falcon Autumn is een certificeringsoefening voor air assault-operaties. “Ik wist dat ons bataljon daar klaar voor is, dat heeft het onlangs in Roemenië al bewezen”, vertelt commandant luitenant-kolonel Laurens van Leussen. Het is alweer twee decennia geleden dat 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando samen zó grootschalig oefenden. “Dus moeten we pieken op het juiste moment; dat is nu. Er moet veel samenkomen om de oefening tot een succes te maken: de planning van de stafleden, opdrachten naar de eenheden vertalen en de samenwerking met de luchtmacht en buitenlandse collega’s.”

Transporthelikopters vervoeren de eenheden dagelijks kriskras door het land. Bij grondaanvallen krijgen ze luchtsteun van gevechtshelikopters.

Buitenlandse luchtsteun 

Naast de toestellen van het Defensie Helikopter Commando vliegen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade tijdens Falcon Autumn met vijf Chinooks van de Amerikaanse 12th Combat Aviation Brigade. De Amerikanen nemen ook acht Black Hawks en zes Apaches mee. De Poolse 25th Air Cavalry Brigade levert drie transporthelikopters.

Laagje stof

Daar kan adjudant Brain Schuurs over meepraten, als hoofd Exercise Control regelt hij alle praktische zaken om de oefening mogelijk te maken. “Je kan merken dat we lang niet op dit grootschalige niveau hebben getraind. Er zit een laagje stof op het planningsproces. De meeste leerwinst zit voor mij in de afstemming met de luchtmacht. Maar ook samenwerken met de NAVO-partners blijkt heel nuttig. We hebben een klein leger en willen goedgetraind zijn, dus we moeten het hebben van internationale samenwerkingen. Volgend jaar vindt deze oefening in Polen plaats. Ik weet zeker dat we door deze editie al beter geïntegreerd zijn, mocht het erop aankomen.”

‘Het voelt extra urgent’

Extra lading

Voor de derde en laatste grote actie verplaatst 11 Infanteriebataljon naar Zuid-Holland. Daar veroverden Duitse parachutisten op 10 mei 1940 vliegveld Valkenburg. Doorsteken naar Den Haag, om het koningshuis en het kabinet gevangen te nemen, lukte niet. Tegen de avond heroverden de Nederlandse strijdkrachten de basis alweer terug. 82 jaar later bevechten infanteristen opnieuw de inmiddels historische grond tijdens het slotstuk van Falcon Autumn. Aan het einde van de dag mag geconcludeerd worden dat de oefendoelstellingen zijn behaald en Vliegkamp Valkenburg weer veilig is.

De ochtend van de eindoefening begint echter in mineur. In Polen komen twee burgers om door een verdwaalde raket vanuit Oekraïne. Van Leussen: “Natuurlijk spreken we daarover met collega’s van de Poolse compagnie die meedoen aan de oefening. De oefening voelt door de situatie aan de oostgrens al extra urgent. Dit incident geeft de laatste dag nog een nieuwe lading.”

Een aantal vitale objecten is in de pocket, maar achter vijandelijke linies blijft het oppassen geblazen. Met snelle en verrassende prikacties, hét handelsmerk van de Rode Baretten, weten de militairen de hardnekkige vijand verder terug te dringen.

Flyeren

Door de grootschaligheid van Falcon Autumn is de landmacht goed zichtbaar in de samenleving.  Schuurs: “We informeren over onze activiteiten door te overleggen met lokale autoriteiten, maar bijvoorbeeld ook door te flyeren. Zo kan een boer bijvoorbeeld het vee naar binnen halen als dat nodig is.” Niet zonder reden wordt bij de afsluiting gekozen voor een locatie in de Randstad. “Mensen zien de landmacht hier niet zo vaak in actie. We krijgen veel nieuwsgierige en positieve reacties. Dichtbij Den Haag laten we zien wat er met belastinggeld gebeurt.”