07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Kick Smeets

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”. Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. We hebben weer totaal uiteenlopende publicaties voor jullie onder de loep genomen. Zo lazen we intrigerende verhalen over de strijd van veteranen, bekeken we Hitlers aanval op Rusland maar gingen we ook terug naar Uruzgan.

Erik Somers & Laurien Vastenhout – De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

WOII komt steeds verder van ons af te staan. Althans, chronologisch. Emotioneel gezien is de oorlog nog steeds dichtbij. Het zijn vooral beelden die het verleden zichtbaar en (soort van) voorstelbaar maken. Voor dit fotoboek werden – in het kader van 75 Jaar Vrijheid – inwoners van Nederland uitgenodigd om te participeren.

In eerste instantie per provincie en daarna op landelijk niveau, zijn vervolgens de meest aansprekende foto’s van Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht. Dit bijzondere boek geeft een veelzijdig en verrassend beeld van hoe de Nederlandse samenleving terugkijkt op de jaren van oorlog, bezetting en onderdrukking.

WBOOKS, 144 pagina’s, €24,95

Lysanne Leeuwenburg & Ivor Wiltenburg – Met geweer en geduld

Tussen 2006 en 2010 trainden en begeleidden honderden Nederlandse militairen eenheden van het Afghaanse leger. Toch bleef het werk van deze Operational Mentoring and Liaison Teams in de provincie Uruzgan onderbelicht. Dit boek maakt dat hiaat goed. Het geeft antwoord op de vraag hoe de organisatie van deze teams zich in oorlogsomstandigheden ontwikkelde. En hoe Nederlandse mentoren de culturele, organisatorische en persoonlijke verschillen met de Afghaanse collega’s beleefden.

Hoe kijken ze terug op hun belevenissen? In dit schrijven wordt tevens stilgestaan bij dit bijzondere type militaire operatie. Die is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, maar de effectiviteit staat ook steeds vaker ter discussie. De auteurs voerden voor hun onderzoek gesprekken met de mentoren van destijds, maar ook met de commandanten van de Task Force Uruzgan en battlegroups.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie, 360 pagina’s, €24,95. 

Frans ten Kate – Hitlers aanval op Rusland

Op 22 juni 1941 viel Adolf Hitler de Sovjet-Unie binnen met het sterkste leger dat de wereld ooit aanschouwde. De Duitse pantserdivisies rukten in adembenemend tempo op en omsingelden honderdduizenden Russische soldaten. Daarna werd de Duitse veldtocht vertraagd door de modder, totdat een ultieme poging om toch nog Moskou te veroveren, bij – 40°c vastliep in sneeuw en ijs.

Was Operatie Barbarossa tot mislukken gedoemd? En lag dat aan de enorme uitgestrektheid van Rusland, de barre weersomstandigheden of vooral aan de verborgen kracht van het Rode Leger? Of hadden Hitler en zijn Wehrmacht de Russen wel degelijk kunnen verslaan? Maar hoe dan precies?

Enkele van de belangrijkste Duitse bevelhebbers geven daarop een antwoord in dit boek, dat oorspronkelijk verscheen in 1968. De historicus Frans ten Kate heeft daarom nog kunnen spreken met zeven generaals en drie veldmaarschalken. Het boek is fantastisch vormgeven waardoor het moeilijk weg te leggen is. Echt een aanrader.

Walburg Pers, 432 pagina’s, €39,99

Stephan de Vries – Onoverwinnelijk

In Afghanistan opent Luuk zonder het te weten het vuur op collega’s, waarbij Marc zijn benen verliest. Alina en Annelies gaan in voormalig Joegoslavië op missie en keren terug met PTSS. Rob rijdt in Afghanistan op een bermbom en moet verder leven zonder zijn onderbeen. De meeste Nederlandse militairen komen ongeschonden terug van hun missie.

Sommige sterven in het harnas of raken ernstig gewond. Anderen keren terug zonder zichtbaar letsel, maar laten wel iets van zichzelf in de oorlog achter: hun onschuld of gemoedsrust. In dit aangrijpende boek vertellen veteranen wat het betekent om te blijven knokken, ondanks de grootst denkbare tegenslagen. Daarmee is het een ode aan hen die gewond raken, maar zich niet gewonnen geven en zich daarmee onoverwinnelijk tonen.

Nieuw Amsterdam, 237 pagina’s, €21,99