Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Foto Hans Roggen, SM Aaron Zwaal, SM Mike de Graaf
‘Jullie hebben heldenwerk verricht’
Bijna 450 militairen hebben vorige week in de Jaarbeurs in Utrecht hun Herinneringsmedaille Internationale Missies ontvangen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots reikte ze uit.
De medaille is bedoeld voor militairen die ten minste dertig dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Op die manier spreekt Defensie haar waardering uit voor de militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk doen. Boots stond dan ook stil bij die omstandigheden. “Waar de één terugdenkt aan hitte en stroomuitval, herinnert de ander zich de gastvrijheid van de bevolking. Waar de één alleen gepantserd het kamp af mocht, liep de ander in burger en korte broek. Voor de één was het de eerste missie, voor een ander de laatste. De meesten van jullie hebben als team een prestatie neergezet. Maar deze onderscheiding ontvangen jullie als mens.”
Home sweet home voor Patriots
De luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando zijn half oktober teruggekeerd van hun missie in Slowakije. Nederland heeft met het wapensysteem zes maanden bijgedragen aan het versterken van de afschrikkings- en verdedigingsfunctie aan de oostflank van het NAVO-grondgebied.
Patriots zijn uitermate geschikt voor de verdediging tegen helikopters, (on)bemande vliegtuigen en raketten. Nederland leverde één van de drie Patriot-vuureenheden, Duitsland de overige twee. De afspraak was dat de Nederlandse Patrioteenheid na een half jaar zou terugkeren naar Vredepeel. De Duitse Patrioteenheden blijven nog voor zes maanden in Sliač en een aantal Nederlandse militairen zal daar de Duitse missie blijven ondersteunen.
Namen van helden op viaducten
Met een naamgevingsceremonie is in oktober stilgestaan bij twee militairen die zijn omgekomen tijdens een vredesmissie. 19 oktober was de ceremonie voor de onthulling van de naam van Kevin van de Rijdt op een viaduct in Tilburg. Een week eerder gebeurde dat in Ridderkerk met Philip de Koning.
Deze sergeant bij 44 Pantserinfanteriebataljon was een van de ruim 9.000 Nederlandse militairen die vorige eeuw in Zuid-Libanon is ingezet. Op 9 november 1979 was hij onderweg naar het plaatsje Haris toen een antitankmijn onder zijn drietonner ontplofte. De Koning werd dodelijk geraakt en stierf ter plaatse, een dag voor zijn 22e verjaardag.
Scherpschutter Van de Rijdt was als commando uitgezonden naar Afghanistan en maakte deel uit van de International Security Assistance Force. De special forces operator werd in de ochtend van 6 september 2009 dodelijk getroffen, nadat hij met zijn team tijdens een patrouille in de Helmand-vallei in een hinderlaag liep. Zijn kameraden wisten zijn lichaam met gevaar voor eigen leven uit de gevechtszone te halen en terug te brengen naar Kamp Holland.
EOD in actie op… IJsland!
Dertig militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben in IJsland hun vaardigheden en de bijbehorende procedures aangescherpt in het gebruik van EOD-materiaal. Het ging hierbij om geïmproviseerde en conventionele explosieven op het land en op het water. Dit deden ze met internationale partners uit zestien NAVO-landen en andere bondgenoten tijdens de jaarlijkse oefening Northern Challenge.
Vanuit Nederland ging het om een grondgebonden EOD-team, de maritieme EOD en een team assault engineers van het Korps Mariniers. Naast de Nederlanders waren er teams uit onder meer België, Denemarken, Groot-Brittannië, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Het internationale karakter biedt de mogelijkheid om de onderlinge samenwerking te verbeteren en nieuwe partnerschappen op te bouwen.
Schouders eronder en gaan
Windkracht zeven met zware windstoten en verschillende plekken die onder water zijn gelopen. Dat was medio oktober het scenario tijdens een grootschalige hoogwateroefening van hulpdiensten, waterschappen en Defensie in Noord-Brabant.
Het was zaak om de fictieve overstromingen zo snel mogelijk onder controle te krijgen en tijd te winnen voor evacuaties. Goede coördinatie was daarom belangrijk, en dat gebeurde in een speciaal opgezette commandopost. Landmachters waren opgetrommeld om bij Drimmelen zo snel mogelijk een noodbrug aan te leggen. Die was nodig zodat hulpdiensten en de waterschappen materieel konden vervoeren naar moeilijk bereikbare plekken. De brug lag er binnen drie uur.
MilRem leert in Litouwen
Defensie ontwikkelt methoden om met hetzelfde aantal mensen meer werk te doen. Een voorbeeld is de inzet van Robotica en Autonome Systemen (RAS) voor landoptreden. Voor verdere ontwikkeling hiervan wordt nu geëxperimenteerd, onder meer in Litouwen.
13 Lichte Brigade levert momenteel een deel van de multinationale battlegroup en is tegelijkertijd nou net de eenheid die al jaren met RAS experimenteert. Een unieke kans dus om dit nu in een uitzendgebied te doen. Dat gebeurt dan ook: met MilRem, een op afstand bestuurbaar rupsvoertuig bestemd voor meerdere taken bij bijvoorbeeld transport of verkenningen. Ook dient het als wapenplatform. Met het innovatieve systeem beproeft een 17-koppig team onder meer gevechtsacties. De RAS-eenheid gaat overigens alléén naar de Baltische staat om te leren en is geen onderdeel van de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO.
Rutte merkbaar onder de indruk
Premier Mark Rutte heeft bij een bezoek aan de Nederlandse militairen in Roemenië zijn dank en steun uitgesproken voor hun inzet. Hij kwam op 12 oktober langs bij de NAVO-battlegroup in Cincu, waar 11 Luchtmobiele Brigade samenwerkt met Belgen, Fransen en Roemenen. Momenteel zitten er zo’n tweehonderd Nederlandse militairen in Centraal-Roemenië, waarvan de helft deel uitmaakt van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in het land.
De politicus was vooral benieuwd hoe het met de militairen ging en wat hun ervaringen tot nu toe zijn. Tijdens een rondleiding bezocht hij de genisten, die het nieuwe kamp opbouwen. Die klus is bijna geklaard. Wie hij ook sprak, de premier was merkbaar onder de indruk van de inzet van de militairen en geïnteresseerd in alle verhalen. De premier omschreef de battlegroup als een 'cruciale keten' aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. “Jullie zijn er om af te schrikken en om ons te verdedigen, als dat nodig is. Van de Baltische Zee tot de Zwarte Zee. Als één NAVO staan we voor onze Oekraïense vrienden. En verdedigen we vrijheid en democratie.”
1GNC gereed voor NAVO-inzet
In de oefening Steadfast Jupiter heeft 1 German-Netherlands Corps (1GNC) zich gecertificeerd voor haar rol als hoofdkwartier van de landeenheden van de NATO Response Force 2023 (NRF23). Dit ‘NAVO-examen’ hielp 1GNC de laatste puntjes op de i te zetten om als hoofdkwartier nog effectiever te worden.
Het ‘examen’ werd afgenomen bij het Joint Warfare Center in Stavanger, Noorwegen. Meer dan 700 militairen en burgermedewerkers namen deel. Het script was gebaseerd op een fictief Artikel 5-scenario waarbij NAVO-landen elkaar te hulp schieten als één land aangevallen wordt. De tegenstander was een fictief land van nagenoeg gelijke sterkte. De volgende stap is de certificering van de sub-eenheden, een rol die 1GNC op zich neemt als professional trainingsplatform en als aansturend hoofdkwartier.