05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Landmacht krijgt meer power

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Aaron Zwaal, SM Cinthia Nijssen, Paul Tolenaar, Valerie Kuypers

Pantserhouwitsers, raketartillerie, mobiele luchtverdediging

De gevechtskracht van de landmacht wordt versterkt met zowel tien pantserhouwitsers, raketartillerie als mobiele luchtverdediging. Met die artillerie kunnen eenheden het gevecht over grotere afstand beter voeren dan nu, en met die luchtverdediging zijn eenheden beter van dichtbij beschermd. Met de investeringen beschikken 43 Gemechaniseerde Brigade en 13 Lichte Brigade straks elk over een afdeling artillerie met raketsystemen, pantserhouwitsers en sensoren (Multi Missie Radar en Unmanned Aerial Vehicles) én over een luchtverdedigingsbatterij.

‘Oorlog in Oekraïne onderstreept noodzaak raketartillerie’

Grote afstand

Op dit moment beschikt de landmacht over de Pantserhouwitser 2000NL, met een bereik van circa vijftig kilometer. Met de nieuwe raketartillerie - waarvan op dit moment nog onbekend is welk systeem Defensie kiest - is dat minimaal zeventig kilometer. Zo kunnen eenheden over grote afstand vijandelijke luchtverdedigings- en vuursteunsystemen uitschakelen. Met GPS-geleide raketten zijn ook hoofdkwartieren, logistieke knooppunten en voorraden van een opponent aan te vallen.

Defensie beschikt sinds 2004 niet meer over raketartillerie, maar de oorlog in Oekraïne onderstreept wel de noodzaak ervan. De aanschaf omvat grondgebonden raketlanceersystemen inclusief dragende voertuigen, wapensysteem-gebonden IT, simulatiesystemen en raketten voor inzet, opleiden en trainen.

De Pantserhouwitser 2000NL in actie tijdens een oefening in 2018 in Zweden. Binnen de landmacht nu nog het wapen met het verste bereik.

‘Het platform is zelfstandig in te zetten’

Nieuw luchtverdedigingssysteem

Defensie vervangt daarnaast de short range-luchtverdedigingssystemen, die het einde van hun operationele levensduur hebben bereikt en tevens slechts een bereik van enkele kilometers hebben. Met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van luchtdreiging, is dat te kort. Bij het nieuwe mobiele luchtverdedigingssysteem Short Range Air Defence (SHORAD) is dat beduidend meer. Het biedt bescherming tegen vijandelijke helikopters, vliegtuigen, drones en kruisraketten.

Een SHORAD-wapenplatform bestaat uit vier hoofdcomponenten: een dragend voertuig, de raketten, de radar en informatietechnologie voor de command and control. Het platform is zelfstandig in te zetten of in groter verband met meerdere SHORAD-systemen en samen met luchtverdedigingssystemen voor de middellange afstand.  

De huidige short range-luchtverdedigingssystemen, hier op een foto tijdens oefening Cerberus Knife in 2021, hebben het einde van hun operationele levensduur bereikt.

Extra pantserhouwitsers

Zoals in de Defensienota aangekondigd, haalt de krijgsmacht tien pantserhouwitsers uit de opslag. Dan zijn ze allemaal in gebruik. Daarmee beschikt de organisatie over 46 stuks van dit zware geschut en hebben we in 2024 vier in plaats van drie pantserhouwitser-batterijen.

Om over betere en snellere doelinformatie te beschikken schaft Defensie ook extra sensoren aan. Daarnaast versterkt Defensie navenant de bijbehorende ondersteunende logistieke, geneeskundige en herstelcapaciteiten. Het gaat dan om Multi Missie Radars en onbemande vliegtuigen.

De krijgsmacht haalt tien pantserhouwitsers uit de opslag waardoor de landmacht in 2024 vier PzH-batterijen heeft.