06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Mijn Uitrusting – terreinopzichter

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Deze keer terreinopzichter adjudant Leo Janssens.

Beheerder schiet- en oefenterreinen’, om precies te zijn. Een functie waar je als beginnend soldaat niet zo snel aan denkt, maar die bijzonder veelzijdig en uitdagend is. Al helemaal bij 13 Lichte Brigade, waar je niet alleen verantwoordelijk bent voor de Oirschotse Heide, maar ook voor honderden hectares oefenterrein in zowel Vught, Hedel als Grave. Hieronder laten we zien welke tools de terreinopzichter nodig heeft.

Veldkijker

De gouwe ouwe Ednar 6 x 42 met een laserfilter en schaalverdeling in het linker-oculair. Het oefenterrein naast de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne telt 1.228 hectares, met enorme open vlaktes. Met de in opdracht van Leica in Japan gebouwde kijker ziet de opzichter illegale crossers al van ver komen.

Mentholpoeder

Toen de overlast van de eikenprocessierups op zijn hoogtepunt was, kwam het vaak voor dat militairen tijdens oefeningen enorme jeuk kregen door de haartjes van dat beestje. Al is er dit jaar weinig hinder, nog steeds heeft de opzichter standaard een doos met potjes mentholpoeder in zijn voertuig. Het medicament verzacht de jeuk.

Takkenzaag en bijl

Gebruikt de terreinopzichter voor het wegslaan en -zagen van kleinere takken en struiken. Worden beide zeer veel gebruikt en zijn dus onderhevig aan slijtage. Ligt standaard in de Amarok waarmee hij het terrein ingaat.

Volkswagen Amarok

Terreinvoertuig met open wielen zodat het zand er goed uit kan, speciale terreinbanden, stevige bumper, zoeklicht en zwaailicht. Voor zelfbergwerkzaamheden is het essentieel dat er een lier op komt, maar wanneer dat gerealiseerd wordt is nog onduidelijk. Heel belangrijk voertuig voor de terreinopzichter, maar eigenlijk te licht voor de Oirschotse Heide, waar de dieselbak heel veel te lijden heeft.

Marker

Sneldrogende verf, speciaal voor het aanbrengen van tijdelijke markeringen. Hecht zelfs bij slechte weersomstandigheden bijzonder goed op allerlei ondergronden. De terreinopzichter gebruikt de marker om bomen die een gevaar vormen te markeren, zodat die later kunnen worden opgeruimd. Daarnaast markeert hij nesten van eikenprocessierupsen of mortieren en fosforgranaten uit de Tweede Wereldoorlog die nog steeds verspreid door het terrein liggen.

C2000 porto

C2000 wordt landelijk gebruikt door politie, marechaussee, brandweer en ambulancedienst. Best een speciaaltje dus; op de momenten dat de opzichter deze kostbare porto niet op de man heeft, ligt hij veilig opgeborgen in de kluis.

Vuurzweep

Als het risico op brand groot is, krijgen oefenende eenheden vuurzwepen en brandblussers mee. Als het heel erg droog is, belt de terreinopzichter vooraf al met de leider der oefening om de risico’s van bijvoorbeeld het gebruik van rookhandgranaten te bespreken. Uiteindelijk zijn eenheden zélf verantwoordelijk voor het niet laten uitbreken van brand, of het blussen daarvan.

Kettingzaag

Husqvarna kettingzaag, uitgevoerd met brandstof-opvoerpomp, oliepomp, kettingrem, kettingspanner en gecombineerde choke/stopknop. Als bomen gevaarlijk over de weg hangen, grijpt de terreinopzichter naar dit speeltje. Om met de Husqvarna aan de slag te mogen, moet je beschermende kleding dragen en eerst een speciale cursus volgen.

Adjudant Leo Janssens

Beheerder schiet- en oefenterreinen

13 Lichte Brigade

“Ik vind wietaanplanten, dumpingen van drugsaanval en sporen van stropers. En als ik ze zelf niet tegenkom, krijg ik wel een seintje uit mijn netwerk. Vooral de hulzenrapers zijn mijn ogen en oren in het gebied. Die melden alles, van rotzooi tot illegale crossers.

Ook met het Defensie Helikoptercommando heb ik goed contact. Want vliegen zij met hun kisten over mijn oefenterrein, wil ik dat weten om vervelende situaties te voorkomen. Zo herinner ik me een incident jaren geleden. Was in de tijd dat we enorm veel last hadden van grote aantallen eikenprocessierupsen. Uitgerekend in die periode trainden ze het hoveren boven de bossen. Lag daar net een peloton landmachters die duizenden rupsen over zich heen geslingerd kreeg. Ik hing meteen aan de lijn bij het DHC om ze te sommeren snel te stoppen met dat laagvliegen.

Nog zo’n bizar voorval: ik heb eens meegemaakt dat net vier paarden met wat oudere amazones een open terrein op kwamen lopen terwijl precies op dat moment een groep mariniers het vuur opende met een MAG. Die viervoeters in paniek natuurlijk, en sloegen meteen op hol. Die vrouwen, allemaal zestigplussers, vielen er af. Ik heb die dames in mijn Amarok geladen en naar de manege gebracht om even bij te komen.

Het meest uitdagend aan deze functie? Zonder enige twijfel de planning. Er komt enorm veel binnen omdat Oirschot het drukste oefenterrein is. Alle aanvragen komen via de Servicebalie bij mij. Ik verwerk ze, deel de eenheden in en neem de bijzonderheden met ze door. Als je dan bedenkt dat de schietbaan ook nog onder mijn beheer valt, snap je wel dat mijn dagen goed gevuld zijn. Toch hè: ik geniet me eigen hier elke dag kapot.”