05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Cadetten op ‘uitzending’

Tekst KAP Djenna Perreijn
Foto KPL Gregory Fréni | video: AOO Richard Frigge

‘Van experimenteren kun je leren’

Extreme hitte, gevaarlijke dieren en samenwerken met een lokale militie: oefenen op Aruba is andere koek. Zéker als vierdejaars landmachtcadet aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Voor ’t eerst kregen zij de kans om zich ver van huis voor te bereiden op hun toekomstige functie.

Oefening Alumno ta Suda, ofwel ‘zwetende student’ duurde slechts twee weken, maar was vormgegeven als een uitzending: inroteren, acclimatiseren, observatieposten inrichten, naar de opdracht toewerken en uitroteren. De cadetten waren te gast op de marinierskazerne Savaneta, waar het 32e Raiding Squadron van het Korps Mariniers is gehuisvest.

‘Het geheel was vormgegeven als ware het een uitzending’

Vaandrig Marijn Theunis (rechtsvoor): ‘Tijdens deze oefening had ik voor het eerst het idee dat we ‘voor het eggie’ bezig waren.’

Hoge luchtvochtigheid

De eerste dag begon met de opdracht een oefenslachtoffer honderd meter bergopwaarts te tillen. Een activiteit die in Nederland weinig moeite zou kosten… maar op Aruba betekent het flink transpireren. “Het had best een impact omdat we nog niet waren geacclimatiseerd”, blikt vaandrig Marijn Theunis terug. De warmte en bewolking zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. “De ademhaling ging sneller omhoog en ik kreeg eerder spierpijn.”

Om de cadetten voor te bereiden op het klimaat, werden voorafgaand aan de trip in het zwembad van de KMA sportlessen gegeven. De thermometers die daar werden gebruikt, gingen ook mee de berg op om eventuele hittestuwing te voorkomen. “En we letten natuurlijk op elkaar”, vertelt vaandrig Ruud van de Velde. “De één had er meer last van dan de ander.”

Wie zich na afloop fit genoeg voelt, mag nogmaals de berg op. Wie last heeft van de hitte houdt het bij één keer.

‘Politie kwam vragen wat we daar deden’

Glock en kapmes

Bij Aruba dachten de cadetten vooraf aan een rustig toeristeneiland, maar collega’s van de Arubaanse Militie (Arumil), brachten ze er de keiharde realiteit bij. Theunis: “’s Nachts namen we waarnemingsposten in op plekken waar niet alleen in het scenario drugs- en mensensmokkel kan plaatsvinden. De Arubanen lieten weten nooit die kant op te gaan zonder Glock of kapmes. Niet voor niets maakten bewoners melding van onze activiteiten en kwam de lokale politie vragen wat we aan het doen waren. Daar had ik voor het eerst het idee dat we ‘voor het eggie’ bezig waren.”

De informatie van de Arubanen bleek dus heel waardevol, vult Van de Velde aan. “We hebben hen zoveel mogelijk betrokken en dat had veel invloed op onze acties. Met een terreinanalyse en luchtfoto’s kwamen we een heel eind, maar zij kennen het eiland als geen ander. Ze leerden ons over de lokale flora en fauna: welke planten en dieren dodelijk kunnen zijn.”

Op Aruba passeerde van alles de revue, van zelf lesgeven tot bootdrills.

Wisselwerking

Andersom kregen de Arubanen ook les van de Nederlandse landmachtofficieren in spé en de mariniers van het 32e. De lessen gingen over verschillende leiderschapsstijlen en de effecten daarvan. Van de Velde: “De samenwerking is te vergelijken met ons toekomstige werkgebied, waar je op uitzending zakendoet met buitenlandse milities, lokale tolken en plaatselijke bevolking. Hier klikte het goed. Ze waren heel pro-actief en leergierig. Volgens mij waren zij positief verrast omdat wij zo nieuwsgierig waren naar al hun kennis. Verder was er amper een taalbarrière.”

De Nederlandse cadetten leren veel van de Arumil, maar andersom geven ze ook les. Bijvoorbeeld over leiderschapsstijlen.

Check ook de clip!

Experimenteren

Twee kaderleden die eerder een functie draaiden bij de Compagnie in de West, kwamen op het idee van de oefening. Niet alleen om de cadetten klaar te stomen, maar ook om ze te motiveren snel hun scriptie af te ronden. “De commandant van de KMA reageerde enthousiast en dus zei ik: pak deze kans. Met experimenteren kun je leren”, vertelt majoor Cindy Bruls, commandant Militair Wetenschappelijke Opleiding. Bruls reisde zelf ook mee om te zien hoe de pilot uitpakte. “Ik heb een moment gepakt om met de cadetten te praten over mijn uitzendervaringen. We evalueren de lessen die de studenten uit de oefening trekken. Bij dingen die je meemaakt op missie is dat ook belangrijk.”

Deze ‘uitzending’ was volgens de cadetten en de compagniescommandant in ieder geval voor herhaling vatbaar. Van de Velde: “Het mogen deelnemen aan deze oefening heeft mij extra gemotiveerd voor de laatste fase aan de KMA”.