08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Valerie Kuypers

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”. Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Deze maand aandacht voor vier interessante publicaties, met onderwerpen die variëren tussen de rauwe werkelijkheid van Afghanistan tot de mentale kracht van een Commando Speciale Operaties.

Dai Carter – Nu of nooit

Carter (1989) diende drie jaar bij de Luchtmobiele Brigade, gevolgd door tien jaar bij het Korps Commandotroepen. Hij ging acht keer naar verschillende conflictgebieden, waar hij meerdere geheime missies uitvoerde. Het grote publiek kent Carter vooral als een van de hoofdinstructeurs in het tv-programma Kamp Van Koningsbrugge.

Iedere landmachter weet dat niet iedereen geschikt is om het werk van special forces uit te voeren. Sterker nog, slechts een zeer select gezelschap mag zich Commando Speciale Operaties noemen. Als je de commando-opleiding haalt, komt dat niet alleen door je fysieke kracht, maar vooral omdat je mentaal krachtig bent.

In ‘Nu of nooit’ deelt Carter de lessen die hij meenam uit zijn carrière bij het KCT. Het is zijn persoonlijke missie om zijn verhaal te delen met iedereen die zijn of haar mentale kracht wil versterken. Dit doet hij aan de hand van smeuïge anekdotes over opleidingen en daadwerkelijke inzet. Uiteraard maakt hij ruimte voor lessons learned en tips & tools. Een absolute aanrader.

Uitgeverij Prometheus, 256 pagina’s, €22,50

Pien van der Hoeven – Spoken

De waarheid doet er tegenwoordig niet meer toe in het nieuws, lijkt het wel. Maar was het vroeger beter? ‘Spoken’ neemt de lezer mee naar een betrekkelijk recent verleden waarin sociale media nog niet bestonden: de oorlogen die de Amerikanen uitvochten in Vietnam, Koeweit en Irak.

Elke oorlog wordt belicht aan de hand van een fascinerend geval van nepnieuws dat de Amerikaanse bevolking overtuigde van de noodzaak om te vechten. Het nepnieuws over een gevecht op zee dat niet had plaatsgevonden maar wel werd gewroken, over meer dan driehonderd premature baby’s die op een koude ziekenhuisvloer stierven, en over de heldhaftige redding van een dappere soldate. Pien van der Hoeven ontrafelt ragfijn het complexe verleden waarin leugen en waarheid zijn verweven.

Uitgeverij Prometheus, 272 pagina’s, €22,50

Jan Schulten – In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boog de Nederlandse regering in Londen zich over de vraag hoe het na de oorlog verder moest met het land. Politieke en maatschappelijke vernieuwing was het veelgehoorde antwoord. Een hoofdrol was hierbij aan de verzetsstrijders toebedacht, die hadden immers karakter getoond. Bestraffing van de andere groep, de ‘foute’ Nederlanders, was vanzelfsprekend.

Er kwam speciale wetgeving om het land te zuiveren van verraders, collaborateurs, profiteurs en ander gespuis. Want het moest allemaal binnen de regels van de rechtsstaat gebeuren. Ook de militaire ambtenaren werden onderworpen aan een ‘strenge beoordeling’ opdat ‘het toekomstige leger van goede geest doordrongen zal zijn’. In In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog vertelt luitenant-kolonel b.d. Jan Schulten in detail hoe deze naoorlogse zuivering zich voltrok.

Walburg Pers, 432 pagina’s, €34,99

Olof van Joolen & Silvan Schoonhoven – Schaduwoorlog Uruzgan

De missie in Uruzgan was voor Nederlandse begrippen een immense militaire operatie; de grootste na de Tweede Wereldoorlog. Het hele land keek mee toen onze mannen en vrouwen naar Afghanistan werden uitgezonden om het land op te bouwen. De schok was groot toen bleek dat we keihard moesten vechten tegen een ongrijpbare vijand.

Schaduwoorlog Uruzgan biedt voor het eerst een indringend overzicht van de gehele missie. Open en eerlijk vertellen militairen over angstige momenten, kameraadschap en trauma's. Naast indrukwekkende verhalen staan er ook veel kaarten en foto’s in dit boek, waardoor de beschreven gebeurtenissen nog meer tot leven komen.

Nieuw Amsterdam, 272 pagina’s, €20,99