02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Aan de rand van het conflict

Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto SGT Jasper Verolme

Internationaal samensmelten tijdens Rapid Falcon

Een bataljonscertificering in Duitsland werd een training in Roemenië. En die training? Die werd verlengd. Met de spanning op de oostflank van het NAVO-grondgebied bewijst 13 Infanteriebataljon maar weer eens wat de kracht van 11 Luchtmobiele Brigade is: snel inzetbaar, wanneer, waar en hoe dan ook.

Twee Amerikaanse Black Hawks strijken neer op een klein akkertje in het trainingsgebied Babadag. Een groep Rode Baretten, vergezeld door een Roemeens element, stijgt uit op landing site Bloodhound. Een beweging van amper een kilometer door de Roemeense bossen verder bevindt zich Target Area of Interest (TAI) 001. Na een korte verkenning stellen ze zich op nabij de bosrand. Vuur gaat maximaal het voorterrein in naar een voertuig die ergens op de glooiing op de vrije vlakte staat. “Erop en erover. Laten zien dat je wilt winnen, wilt overleven. Flink veel agressie laten zien en met de heli erin en eruit”, aldus soldaat-1 Silke. Zo snel als de aanval is uitgevoerd, is het ook weer inpakken. De heli staat hen even verderop alweer op te wachten: op naar landing site Warrior, waar nabij weer een TAI wacht.

Tijdens Rapid Falcon 1 zette de brigade 150 militairen in. Een samengestelde club van de Bravo- en Delta-compagnie van 13 Infbat van de Johan Willem Frisokazerne uit Assen werd aangevuld met een geneeskundig- en een herstelelement. Daarbij gingen er genisten, pathfinders en een logistiek element van de Oranjekazerne in Schaarsbergen mee naar Roemenië. Rapid Falcon 2 is de opvolgende training: die begon eind maart.

Vuren en vliegen

Tijdens Rapid Falcon 1 is het air assault galore voor de Bravo- en Delta-compagnie van 13 Infbat. Al is het niet zozeer de specifieke handeling, maar de aanwezigheid die de training speciaal maakt. De Rode Baretten zijn een afschrikmiddel. Met een nieuwe oorlog op het Europese vasteland aan de randen van het NAVO-grondgebied, is het zaak de Russische agressor te tonen wat de NAVO als bondgenootschap in huis heeft.

Erop en erover bij Target of Interest 001.
Majoor Mark Bakker te midden van internationale media.

De aanvankelijk geplande luchtmobiele oefening werd daarom op verzoek van de NAVO gesplitst. Een deel van de eenheid ging alsnog naar Duitsland, een combinatie van de Bravo- en Delta-compagnie uit Assen vertrok naar Roemenië. “Het is snel gegaan. We versterken met onze aanwezigheid de oostflank van het NAVO-territorium, maar bovenal doen we hier nu weer weken aan trainingservaring op”, zegt majoor Mark Bakker, Senior National Representative en hoofd Operatien van 13 Infanteriebataljon. “We voeren air assault-acties uit en doen live fire-oefeningen. Een training van pelotons- tot op compagniesniveau.”

Versterking

Internationaal optreden is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Luchtmobiel traint daarom met de Amerikanen en hun Black Hawks. Tegelijkertijd is een groep Roemeense militairen ingebed in de compagnie. “We streven naar maximale integratie”, aldus Bakker. Dat is in alles terug te zien. In de korte tijd dat de Nederlandse militairen op Mihail Kogălniceanu Air Base verblijven, breidt het kamp flink uit. Het is een wirwar van nationaliteiten, met een groeiend aantal militairen. “Het voelt echt als een korte inzet”, zegt Bakker dan ook. “Er heerst een gevoel van saamhorigheid. We zitten hier allemaal om dezelfde reden.”

“We versterken met onze aanwezigheid de oostflank van het NAVO-territorium, maar bovenal doen we hier nu weer weken aan trainingservaring op.”

Van de nabijheid van Oekraïne merken hij en zijn mannen niet veel. “Maar ik merk wel dat onze aanwezigheid enorm op prijs wordt gesteld. Met name door de Roemenen, die nu ook binnen onze eenheid trainen. Ze spreken hun waardering uit dat wij hun komen versterken. Zo voelen zij dat ook echt.”

“Het voelt echt als een korte inzet.”

Buitenkansje

Training omgegooid, met haast vertrokken, aan de rand van conflictgebied. Reken daar nog een berg media-aandacht bij op, vanwege de specifieke locatie van de training. Ook dat is Rapid Falcon. De luchtmobielers blijven er nuchter onder. Sterker nog: “Ik zie dit als een buitenkansje”, vertelt sergeant Roel. “Trainen in dit land, in deze omstandigheden, met veel landen bij elkaar… dat is best uniek. Iedereen wil graag samenwerken, is erg nieuwsgierig naar de middelen die wij gebruiken en andersom leren wij graag van hen.”

Leuk koud.

Toegegeven, de klimatologische omstandigheden zijn uitdagend. Het ene moment piepen de zonnestralen door de kruinen van de bomen, het andere moment sneeuwt het onafgebroken en zowaar horizontaal, door de harde wind die ook dwars door de kledij lijkt te snijden. “Het is leuk koud, dus op niveau 1 wordt goed getraind”, lacht Roel.

Het conflictgebied ligt enkele tientallen kilometers van het Roemeense trainingsgebied. Maar al trainend is dit een meer arbitraire dan voelbare afstand.

“Ja, het conflict in Oekraïne maakt de hele setting wat spannender. Het komt wat dichtbij”, vertelt hij vervolgens. “We hadden onze eigen jongens en hun thuisfront die twijfels hadden. Waarom is de training dáár? Maar we zijn hier op training, niet op inzet. Door zo bij te dragen laten we zien dat we een front vormen. En we krijgen de kans te trainen met internationale eenheden. Iedereen gaat er nu met volle kracht tegenaan, met hart voor de zaak.”

Langer ingezet

De inzet van de Rode Baretten is plaatselijk en tijdelijk. De gecombineerde Bravo- en Delta-compagnie keerde eind maart terug naar Nederland. De Bravo-compagnie maakt zich nu klaar voor de jungletraining, die voor het eerst sinds jaren weer in Suriname wordt gehouden. De Delta-compagnie zit deze week alweer in de oefening American Falcon.

Tijdens de training werkten de Rode Baretten nauw samen met Roemeense infanteristen.

Toch blijft 11 Luchtmobiele Brigade nog bijdragen aan de show of force op de oostflank. Begin vorige week vloog een nieuwe club militairen naar Roemenië voor training. Deze keer gaat het om militairen van 11 Brigade Verkenningseskadron en een deel van 11 Geniecompagnie. Hun training zal meer toegespitst zijn op het verkenningswerk. Daarbij zullen er schietoefeningen gehouden worden.

Schietoefeningen op de baan in trainingsgebied Babadag.

Ook tijdens Rapid Falcon 2 staat internationale samenwerking en daarmee integratie hoog op de agenda. De luchtmobielers zullen vliegen met Roemeense Puma’s. Daarbij draait er weer een Roemeens peloton mee met de compagnie en zorgt de Roemeense Gemechaniseerde Brigade voor de nodige ‘opfor’. Dit tweede deel van Rapid Falcon duurt in ieder geval tot eind april.

Sterker op de flank

Met de toenemende Russische agressie is het niet verwonderlijk dat alle dertig NAVO-landen onlangs besloten meer manschappen naar de oostflank van het verdragsgebied te sturen. Vier multinationale battlegroups maken deel uit van enhanced Forward Presence-missies in Estland, Letland, Litouwen (waar Nederland aan bijdraagt) en Polen. Dit gebied wil secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO uitbreiden “van de Baltische zee tot aan de Zwarte Zee”.

Op dit moment kijkt de brigade of het bij kan dragen aan een multinationale eFP in Roemenië, mocht worden besloten tot de inzet van Nederlandse militairen in het zuidelijke deel van de NAVO-oostflank.

Wat dit betekent voor de Nederlandse krijgsmacht is vooralsnog onduidelijk. Defensie onderzoekt momenteel of Nederland deel kan nemen aan een eFP-constructie in Roemenië, onder leiding van de Fransen. De voorwaarden: de eFP moet onder NAVO-vlag uitgevoerd worden, daarbij moet het kabinet tot deze inzet besluiten. Op dit moment kijkt 11 LMB of de brigade hieraan zou kunnen bijdragen, mocht er besloten worden tot een dergelijke Nederlandse aanwezigheid in een multinationale eFP in Roemenië. Het zou dan gaan om de inzet van ongeveer tweehonderd militairen. De besluitvorming hierover volgt.