05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Mijn Uitrusting – de HGM-machinist

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Phil Nijhuis

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal soldaat-1 Nick, machinist op de hydraulische graafmachine (HGM).

105 Brugcompagnie, gestationeerd aan het Engelense Gat in ’s-Hertogenbosch – natuurlijk om te allen tijde op het water te kunnen oefenen – kreeg er tien jaar geleden een ondersteuningsdetachement bij. De naam van de eenheid veranderde in 105 Geniecompagnie Waterbouw... en er kwamen nieuwe mensen en middelen bij om meer de nadruk te kunnen leggen op de constructietaak. In deze ‘Mijn Uitrusting’ laten we je zien wat de machinist van de hydraulische graafmachine, werkzaam bij het Ost-pel, allemaal tot zijn beschikking heeft.

Profielbak

Ook wel taludbak of V-bak genoemd. Ideaal voor het uitgraven of herstellen van watergangen zoals sloten. Het voordeel van dit loeizware bakbeest (985 kilo!) is dat je met één enkele handeling direct een perfect resultaat bereikt. De profielbak is multifunctioneel inzetbaar vanwege z’n variabele vleugelstanden.

Jalon + richter

Twee meter lange ronde, rood-witte stok met stalen punt, die de machinist gebruikt bij het uitzetten van opdrachten, of om punten op de grond duidelijk te maken. Denk aan het eindpunt van een meetlijn of een snijpunt van lijnen. De jalon moet altijd loodrecht in de grond staan. Hier komt de richter om de hoek kijken: een klein, rond waterpasje dat de machinist door middel van een hoekprofiel haaks op de stok houdt.

Trilplaat

De middelzware trilplaat Ammann AVH 5020 met een trilfrequentie van 65 Hertz weegt een slordige vierhonderd kilo en heeft een werkbreedte van zestig centimeter. De machinist zet de trilplaat in als hij bijvoorbeeld zand, grind, funderingen of bestrating wil verdichten. Om de ondergrond te beschermen tegen beschadigingen kan hij een extra, zachtere plaat onder de Ammann aanbrengen.

Afschotlaser

De elektronische GEO-Laser UL-89L heeft een afschotinstelling voor zowel horizontaal als verticaal gebruik. De machinist gebruikt dit zelf-nivellerende apparaat onder meer voor het inmeten van bouwplaatsen en het controleren van hoogtes tijdens graafwerkzaamheden. De UL-89L zendt een laserstraal uit die tijdens het draaien in een lichtvlak verandert. Als het licht de ontvanger raakt, geeft die aan of hij omhoog of juist omlaag moet om het gewenste niveau te bereiken. De laser is tot 250 meter nauwkeuring en zijn accu gaat ruim een dag mee.

Stratenmakerskist

Hoe klein de oefening of inzet ook, deze kist gaat altijd mee. Is gevuld met verschillend gereedschap zoals straathamers, touw, waterpassen en meetbanden. Deze tools zijn handig voor een breed scala aan opdrachten zoals meten, uitzetten en straten.

Vuilwaterpomp

Ideaal apparaat om met grond- of regenwater gevulde kraters leeg te pompen. De machinist gebruikt ‘m uiteraard ook bij ondergelopen ruimtes als kelders en garages. De vuilwaterpomp weegt ruim honderd kilo en heeft een door een dieselmotor aangedreven centrifugaalpomp.

Soldaat-1 Nick

Machinist hydraulische graafmachine

105 Geniecompagnie Waterbouw, 101 Geniebataljon, Operationeel Ondersteuningscommando Land

“Het is bij ons hollen of stilstaan. Hebben we bijvoorbeeld een onderhoudsweek, gaat het heel relaxed. Kwart voor acht beginnen, mooi op tijd thuis. Maar het kan ook maar zo zijn dat je ’s ochtends vroeg al voertuigen staat te beladen, en je geluk hebt als je zestien uur later even mag gaan snurken. Dit jaar hebben we een prachtige oefening gedraaid in Minden, Duitsland. Samen met de plaatsvervangend groepscommandant draaide ik daar een week lang zes uur op, zes uur af. Zat ik gewoon in het holst van de nacht te graven want ja, die base moest echt af. Supermooi en leerzaam; zou ik graag nog eens doen.

Wat zo mooi is aan het werk bij ‘105’ is dat je van alles met elkaar meemaakt, een band opbouwt. En sowieso vind ik het prachtig dat het me gegund wordt om op deze graafmachine te draaien. Dat is in deze prille fase van mijn carrière uniek. Dat het kader me dat nu al toevertrouwt, terwijl ik pas in 2019 ben opgekomen als BBL-er (beroepsbegeleidende leerweg, red.) is echt vet.

Waarom ik gekozen heb voor het werken bij deze eenheid? Ik vind militair zijn erg gaaf, maar al tijdens de AMO ging mijn voorkeur uit naar het maken van dingen. Een militair kamp bouwen bijvoorbeeld. Het leek me vet om zoiets bij Defensie te gaan doen. Daar komt bij dat ik ook gelukkiger word van ingewikkelde genieprojecten dan van wekenlang infanteriewerk. Mijn AMO-sergeant kwam ook bij ‘105’ vandaan. Hij zei al: ‘Goed je best doen daar en dan kom je hopelijk snel op een machine terecht.' Heeft ‘ie nog gelijk gekregen ook!”