Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es, MAJ Jack Bergman, KPL Sanne Kingma, MCD e.a.

Vol aan de bak in Baltisch oefenterrein

Eenheden van de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen slijpen op het moment dat deze Landmacht live gaat hun vaardigheden bij tijdens de multinationale oefening Rising Griffin.

Rising Griffin volgt op het bezoek dat minister-president Mark Rutte onlangs bracht aan de Nederlandse militairen, die hem op het oefenterrein in Pabrade lieten zien hoe ze optreden in verstedelijkt gebied. Tijdens de gesprekken na de demo’s toonde de premier onder meer interesse in de uitrusting en de omstandigheden waaronder de NAVO-battlegroup werkt.

Hij merkte op hoe goed de Nederlandse troepen opgeleid en getraind zijn en zei “erg trots” te zijn op het werk van de militairen. Tevens gaf hij aan dat het werk van onze mensen in Litouwen “wel heel serieus is” nu.

Landmacht helpt luchtmacht

Dertien genisten van 101 Geniebataljon uit Wezep zijn in maart neergestreken op de luchtmachtbasis Graf Ignatievo in Bulgarije. In een maand tijd bouwen zij daar drie zogenaamde clamshell-tenten voor onze collega’s van Koninklijke Luchtmacht.

In deze tenten worden de F35's gestald die binnenkort vanuit Bulgarije hun NATO Air Policing-taken (bewaken en beveiligen van het luchtruim) gaan uitvoeren. De verwachting is dat de tenten in april gereed zijn voor gebruik. Naast het bouwen van de clamshells voeren de genisten overigens ook nog enkele andere constructiewerkzaamheden uit.

Meer aandacht voor dreiging van bovenaf

Europa moet zijn lucht- en raketverdedigingssystemen op nationaal en Europees niveau beter integreren. Dat is een van de conclusies die leden van Defensie, kennisinstituten en bedrijven op 17 maart trokken. Tijdens een seminar bespraken ze het rapport ‘Surviving the Deadly Skies’ van het The Hague Centre for Strategic Studies.

Door geopolitieke en technische ontwikkelingen is de dreiging van ballistische of kruisrakketten en (on)bemande vliegtuigen aanzienlijk toegenomen voor Europa. De schrijvers van het rapport geven aan dat Europese militaire infrastructuur en eenheden, maar zeker ook civiele doelen, kwetsbaar zijn voor aanvallen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de dreiging die uitgaat van Rusland en China. Beiden investeerden volgens de onderzoekers de afgelopen jaren fors in hun raketarsenalen.

Zodoende moet er dringend werk gemaakt worden van betere en meer geïntegreerde lucht- en raketverdediging. Daarnaast moeten voorraden worden aangevuld en zijn investeringen in technologieën noodzakelijk. Alleen zo kan Europa zichzelf beschermen en gaat er een geloofwaardige afschrikking uit van de NAVO. Ook Nederland moet volgens de onderzoekers een rol spelen in de ontwikkeling en versterking van deze capaciteit.

Amerikaans materieel in Zeeland

In de haven van Vlissingen zijn eind maart de eerste Amerikaanse wielvoertuigen en containers aangekomen, evenals uitrusting en onderhoudsmaterieel. Dit alles gaat voor oefening Defender 22 naar Oost-Europa. Tot medio april rijdt en rolt alles vanuit Zeeland via de weg en per spoor naar de plaats van bestemming. Nederland levert hiervoor host nation support.

Ons grondgebied is voor westerse NAVO-landen buiten de EU de poort van Europa. Vooral Amerikaanse troepen maken steeds vaker gebruik van onze havens. Reden is de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Ook nu treedt Nederland op als gastland om de Amerikanen in staat te stellen een eventuele inzet in Europa te testen.

Het overslagterrein in de haven van Vlissingen is daarom sinds kort een Tijdelijke Militair Object. Landmachters bewaken het terrein, terwijl eenheden van de marine voor veiligheid op en in het water zorgen. De luchtmacht ondersteunt de bewaking en beveiliging en de marechaussee voert de militaire politietaken uit.

N van de MM in teken van verhalen

‘Strijden voor de kunsten’. Dat was op 19 maart het thema van de Nacht van de Militaire Muziek. Zeer actueel, gezien de ontwikkelingen in Oekraïne. Het programma in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg was op gepaste wijze ingevuld.

Muziek en verhalen wisselden elkaar af. Er was aandacht voor cultuur uit eigen land en gebieden waar Defensie op missie is. Zo losten westerse koperklanken die uit het oosten af. Een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelde samen met de Syrisch-Nederlandse klarinettist Ghaet Almaghoot. Ook was er klassieke muziek met West-Afrikaanse grooves. Tamboers en pijpers, bigbands, steelband en klarinetkoor; 12 ensembles uit alle militaire orkesten brachten stukken ten gehore.

Door de combinatie van muziek en verhalen kreeg de avond bijzondere betekenis en waren er momenten van bezinning. Niet onbelangrijk in een periode waarin de hartverscheurende beelden uit Oekraïne op ieders netvlies staan en de machteloosheid voelbaar is.

Voorbereidingen Invictus Games in volle gang

Van 16 tot 22 april 2022 is het Zuiderpark in Den Haag het middelpunt van de Invictus Games. Tijdens hét internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen is er enorm veel te beleven in en rond de Sportcampus. Maar om dat mogelijk te maken moest het 105 hectare grote Zuiderpark natuurlijk wel eerst worden omgebouwd.

Genisten van 103 Constructiecompagnie en 105 Geniecompagnie Waterbouw legden in maart de eerste wegenmatten. Daarna werd het park verder ingericht zodat later deze maand duizenden toeschouwers en deelnemers van de Invictus Games naar het evenement kunnen. Kaartjes kopen? https://invictusgames2020.com/tickets/

Innovatieve printerprijs

Het 3D-printplatform van Senovi heeft de jaarlijkse Defensie Innovatie Competitie (DIC) gewonnen. Het platform verbindt leveranciers en gebruikers van printbare databestanden en zorgt daarmee voor een aanzienlijke verbetering van het onderhoud en de inzetbaarheid van systemen als voertuigen, schepen en helikopters.

Het thema van dit jaar was 'geavanceerd onderhoud'. Gezocht werd naar proces- of productinnovaties die bijdragen aan efficiënter en effectiever beheer en onderhoud. Het winnende 3D-printplatform zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van reparatie- en/of reservedelen niet meer afhankelijk is van levertijden, transport en productie bij leveranciers. De Defensieonderdelen beschikken direct over de ‘blauwdrukken’ van de te printen onderdelen.

Neem een afgebroken beschermingskap van een draaiend deel. Het betreffende systeem mag vanwege de veiligheid niet meer worden gebruikt. Het bestand is echter direct digitaal beschikbaar waardoor de kap kan worden gereproduceerd in metaal, composiet of kunststof. Het systeem is hierdoor veel sneller weer inzetbaar. De databestanden kunnen in een speciale container aan boord van een schip, vliegtuig of vrachtwagen worden gefabriceerd. Aan het winnen van de competitie is een geldbedrag van €200.000,- verbonden, bedoeld voor verdere ontwikkeling van het prototype.

Tankbataljon voor het eerst onder Nederlandse leiding

Het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon heeft voor het eerst sinds zijn oprichting in maart 2016 een Nederlandse commandant. Luitenant-kolonel Bas Schillemans op 31 maart de leiding over van zijn Duitse voorganger.

Het binationale tankbataljon valt onder 43 Gemechaniseerde Brigade en beschikt over Leopard 2A6 gevechtstanks. Nederland bemenst binnen het bataljon het 4e eskadron. Deze in Bergen-Lohheide gestationeerde eenheid telt 4 pelotons met in totaal 48 tanks. Nederland least de 60 ton wegende monsters overigens van Duitsland, maar kan ze ook inzetten zonder Duitse deelname.

De Duits-Nederlandse eenheid is een goed voorbeeld van Europese militaire samenwerking. Schillemans stelt dat binationaal werken binnen beide landmachten cruciaal is: “alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dat heeft deze eenheid laten zien tijdens inzet in Litouwen.”