11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Politie en Defensie leren elkaar een lesje

Tekst Evert Brouwer
Foto KPL Gregory Fréni

‘Dreigingsniveau nog steeds aanzienlijk’

Agenten en militairen die schouder aan schouder stad en land beveiligen tegen terroristische aanslagen. Gelukkig is het slechts een oefenscenario…, maar waakzaamheid blijft geboden. Vandaar de oefening Samen Sterker, die onder zomerse omstandigheden Oostdorp 5 dagen in z’n greep hield. Dagelijks leverden de politie bewakingseenheid (BE) Oost-Nederland, 11 Luchtmobiele Brigade, Natres én het Korps Mariniers manschappen om van elkaars ervaring te proeven.

‘Bij Defensie is de notice to move wat langer’

“Bij een grote dreiging van een aanslag kan de BE het niet alleen aan en bieden wij de helpende hand voor het beveiligen van objecten”, legt het hoofd Nationale Operaties bij de Staf van 11 Luchtmobiele Brigade, luitenant-kolonel Hans van den Brink, uit. “We zijn en willen graag een betrouwbare partner voor elkaar zijn”, verklaart hoofd Conflict- en Crisisbeheersing bij de politie Oost-Nederland, Edwin Goos. “Dan móét je ook samen oefenen. Dat is voor ons als politie best pittig, zeker in een jaar waarin het voorbereiden van Samen Sterker al moeilijk was.”

Hoofd Conflict- en Crisisbeheersing bij de politie Oost-Nederland, Edwin Goos.

Niet onnodig wachten

“We horen binnen heel korte tijd paraat te staan”, weet Van den Brink. Dat is meteen een van de zaken waarin we uiteenlopen, meent Goos. “Bij Defensie is de notice to move wat langer. Als je dat niet weet, staan wij als politie dus onnodig op jullie te wachten. Dat merk je alleen als je met elkaar de praktijk beproeft. Ook bij het benaderen van het publiek kunnen we van elkaar leren. Het optreden van een militair in een uitzendgebied is anders dan de communicatieve eigenschappen van de wijkagent. Anderzijds is het weer zo dat Defensie heel snel kan opschalen. Voor ons kan het al problemen opleveren om 40 man op de mat te brengen, de landmacht kan gemakkelijker volume leveren.”

Aanhouding van een verdachte door militairen van de Natres.

‘Het dreigingsniveau is nog steeds aanzienlijk’

Het is een bijzondere oefening die Van den Brink graag vaker zou houden. “De politie kan vanwege dagelijkse actie en inzet moeilijk mensen vrijmaken. Daarom is het scenario deze week heel intensief. In 2 dagen krijgt iedereen het behoorlijk voor de kiezen”, verklaart hij. Eerst een dag theorie, daarna gaan de militairen door een carrousel met bewakingsobjecten, roadblocks en patrouilles. Maar het valt toch allemaal wel mee met de dreiging de laatste tijd? “Het dreigingsniveau zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft vastgesteld, staat nog steeds op ‘aanzienlijk’. Alleen daarom al moeten we gezamenlijk blijven oefenen”, betoogt Van den Brink.

Politie en militairen werken goed samen tijdens Samen Sterker, tot tevredenheid van hoofd Nationale Operaties bij de Staf van 11 Luchtmobiele Brigade luitenant-kolonel Hans van den Brink (foto rechts).
Kapiteins (reserve) André Oostrom (links) en Etiënne Doorson, de verbindingsmannen tussen politie en militairen.

Liaisons observeren en luisteren

Om verwarringen te voorkomen, zorgen liaisons kapiteins (reserve) André Oostrom en Etiënne Doorson dat politie en militairen elkaar verstaan. Vooral voor Oostrom, met een verleden van 22 jaar als beroepsmilitair, geen enkel probleem. “Ook de politie kent eigen afkortingen, dus dat kan tot misverstanden leiden”, zegt hij. “Het komt vooral aan op doorvragen zodat iedereen op 1 lijn komt”, vult Doorson aan. 

Wat de mannen vooral doen, is observeren en luisteren. Een opvallend verschil dat zij zien? “De politie loopt altijd met de wapens geladen, dat leidt bij de reservisten tot verwarring.”

Alles uit de kast

Luitenant-kolonel Van den Brink bekent dat ook Defensie ‘tot het gaatje’ moest gaan om voldoende handjes te leveren. 11 Bevoorradingscompagnie mag zo langzamerhand wel het meest veelzijdige stukje luchtmobiel worden genoemd. Oorspronkelijk zou 13 Infanteriebataljon meedoen, maar die moest in quarantaine voor een oefening in Duitsland. “We zijn niet druk hoor, wel bedrijvig”, zegt eerste luitenant Stefan over de compagnie. “We hebben wel alles uit de kast moeten trekken om hier te kunnen staan, met al onze inzet voor het vaccineren binnen en buiten Defensie.” 11 Bevo kreeg na de inzet opvolging van mariniers en tot slot waren 10 en 20 Natresbataljon aan de beurt.

Controle van 20 Natres bij een roadblock.

Geen vraagtekens meer

Commandant 10 Natresbataljon luitenant-kolonel Roeland den Hollander is gewend met de politie samen te werken. “We hebben constant 2 pelotons ter beschikking voor de nationale veiligheid. We overleggen dus, maar van mij mag dat vaker.” Hij bekent dat de BE in het verleden vraagtekens plaatste bij de inzet van de Natres bij een aanslag. “Maar bij de eerste de beste oefening Samen Sterker zijn die twijfels weggenomen. We hebben ons bewezen, net als 20 Natresbataljon.”