Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, eigen archief

Einde aan 20 jaar lang missies in Afghanistan

Met een ceremoniële vlaggenoverdracht bij het Nationaal Militair Museum (NMM) kwam er op 24 juni een einde aan de Nederlandse bijdrage aan de missies in Afghanistan. Minister Bijleveld en CDS generaal Eichelsheim droegen ieder een vlag over. De eerste hing van 2006 tot 2010 op Kamp Holland in Tarin Kowt, de tweede wapperde sinds 2015 in Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif. Ze krijgen een plek in het NMM.

Tegen de 30.000 Nederlandse militairen waren goed voor rond de 40.000 uitzendingen. De mannen en vrouwen namen sinds 2002 deel aan verschillende missies in het land. 25 militairen sneuvelden. Speciaal voor hen werd tijdens de ceremonie een stoel leeg gehouden. 

Bijleveld stond uitgebreid stil bij de offers die zijn gebracht. “Ik ben trots op onze militairen. Zij waren 100% trouw aan Nederland, hun kameraden en de opdracht die zij kregen. Die bereidheid om op te staan en te strijden voor iets dat groter is dan henzelf, die moeten wij koesteren. We kunnen niet zonder. Ik heb er diep respect voor. Beste militairen en veteranen: bedankt voor jullie inzet.”

Bekijk hier de clip ‘afscheid van Afghanistan’ 

Next level trainen dankzij MCTC

Het vernieuwde Mobile Combat Training Centre (MCTC) van Saab zorgt in de toekomst voor nóg realistischere oefenmogelijkheden. Naast forse uitbreiding van de capaciteit en verbeterd comfort hebben de Zweden namelijk ingezet op speciale effecten. Er ligt een nieuw contract voor 10 jaar, inclusief onderhoud.

Iedereen kent die trainingsvesten wel: wordt je ‘personal detection device’ aangestraald, ben je af. Wat straks nieuw is?

  • Het MCTC-vest wordt beter en comfortabeler, uitgevoerd in het Netherlands Fractal Pattern en geïntegreerd met de nieuwe STRONG-spullen; 
  • Alle laserdetectoren voor voertuigen worden draadloos en gevechtsvoertuigen krijgen pyrotechnische rook. De CV90 en Leopard krijgen een optische schotindicator in de vorm van een stroboscopische lamp en de .50 een nieuwe laser met langere dracht;
  • Op Marnehuizen komt veel meer uitrusting te liggen. Daarnaast worden 20 gebouwen voorzien van systemen om wapeneffecten te simuleren met licht, rook en geluid; 
  • Een combinatie van echt en virtueel, zoals met de nieuwe ‘mortar and forward observer’;
  • Betere mogelijkheden voor het live volgen en beoordelen van het optreden. Zo is het hele oefenterrein met augmented reality te overzien en zijn individuele militairen te volgen.

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

In Den Haag werd op 26 juni voor het tweede jaar op rij in aangepaste vorm stilgestaan bij Veteranendag. Net als vorig jaar was er door COVID-19 geen defilé of openbare medaille-uitreiking. Wel was koning Willem-Alexander er deze 17e editie bij. Ondanks de beperkingen was er gepaste aandacht voor de meer dan 100.000 veteranen die ons land rijk is.

Deze (oud-)militairen stonden tijdens de openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg centraal. Een aantal van hen vertelde hun persoonlijke verhaal over ervaringen in landen als Irak en Nederlands-Indië. Het maakte diepe indruk op premier Rutte en minister van Defensie Bijleveld, die stilstonden bij de offers die zijn gebracht.

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zei Rutte. “En u, veteranen, u hebt zich daar ergens op de wereld en ergens in onze geschiedenis of in het hier en nu voor ingezet. En daar kunnen we u niet genoeg voor bedanken.” 

Ook in andere delen van het land werd stilgestaan bij Veteranendag. Zo openden meerdere gemeenten een eigen ‘Witte Anjer Perkje’ als symbool voor erkenning en waardering van veteranen.

4 broers krijgen postuum eerbetoon

Piet, Tinus, Cees en Leo Grootendorst zijn op 9 juni postuum onderscheiden voor hun inzet tijdens onder meer de Tweede Wereldoorlog. Riet, de 86-jarige weduwe van Leo, ontving op de Kromhoutkazerne in Utrecht het Nederlands Nieuw-Guinea-kruis uit handen van C-LAS luitenant-generaal Wijnen. De andere medailles werden in ontvangst genomen door de kinderen van de 3 broers. 

De broers kwamen ter wereld in Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland. Piet ontving het Mobilisatie-Oorlogskruis en de herinneringsspeld Binnenlandse Strijdkrachten, Tinus het Ereteken voor Orde en Veiligheid, de Trouwe Dienst Medaille en het Mobilisatie-Oorlogskruis. Kees werd onderscheiden met het Ereteken Orde en Vrede en Leo ontving het Nieuw-Guinea Herinneringskruis.

Een probleem bij het postuum uitreiken van onderscheidingen is dat nabestaanden vaak niet weten dat een familielid recht heeft op een militaire onderscheiding. Er wordt niet over gesproken totdat een veteraan overlijdt en er oude voorwerpen of foto’s worden gevonden. Nabestaanden kunnen zich melden via sie.veteranenenpostactieven@mindef.nl. In het verleden werden medailles opgestuurd. Sinds januari verzorgt Defensie echter alle medaille-uitreikingen aan veteranen.

Landmacht informeert koning

Militairen van 13 Lichte Brigade hebben koning Willem-Alexander begin juni bijgepraat over hun optreden in complexe situaties. Ze spraken onder meer over nieuwe technologieën die de eenheid gebruikt bij opdrachten in bossen en steden. 

Via een fictief scenario zag onze vorst hoe de brigade in Oirschot met drones en andere innovatieve systemen extra informatie verzamelt. 13 Lichte Brigade demonstreerde dit met op afstand bestuurbare systemen om grondtroepen te voorzien van gegevens. Die nieuwe ‘tools’ zijn belangrijk om militaire operaties in het buitenland, maar ook steunverleningen onder civiel gezag in Nederland, nog effectiever uit te kunnen voeren.

Door Concept Development & Experimentation versterkt de landmacht het innoverend vermogen. Sinds 2018 is 13 Lichte Brigade dé militaire innovatieproeftuin voor toekomstig optreden. Daartoe is de brigade onder meer in 2019 een samenwerkingsverband gestart met Brainport Eindhoven.