08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Fuseliers trainen optreden verstedelijkt gebied

Voorbereiding op eventuele inzet VJTF

Drie weken lang zwaaiden militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene de scepter in oefendorp Marnehuizen. Tijdens oefening Urban Fuselier trainde het bataljon het knokken in een oord. Het is een essentieel onderdeel van de voorbereiding op de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF, de flitsmacht van de NAVO) waar de eenheid in 2022 en 2023 deel van uitmaakt. Iedereen kreeg het zwaar voor de kiezen, van sniper tot chauffeur.

Tekst: KAP Jaap Wolting
Foto: SLD-1 Sanne, Robin Bouwe

Roadmove

Om al in Nederland het verplaatsen over lange afstanden te oefenen, rijden de voertuigen over de openbare weg van Oirschot naar het hoge noorden. Groter bereik, sneller over de verharde weg – past perfect binnen het takenpakket van 13 Lichte Brigade. De Charlie- en de Deltacompagnie hebben samen een pakket van ongeveer 70 voertuigen. 

Skills en drills

In opperste concentratie treedt een groep fuseliers van de Alfa-compagnie een van de ruimtes in een oefenhuis binnen. Tijdens situaties als deze blijkt dat er niets belangrijker is dan skills en drills die er zo fijn ingeslepen zijn dat iedereen aan slechts 1 woord genoeg heeft. 

40 ton manoeuvreren

Ook de chauffeurs van de Boxers worden uitgedaagd, door in verstedelijkt gebied de in- en uitstijgprocedure van personeel te beoefenen. Ze hebben weinig zicht; stel je voor dat je een voertuig van 40 ton door een smal straatje moet rijden terwijl je door een rietje kijkt. Daarnaast lig je onder vuur terwijl je er juist voor moet zorgen dat 7 collega’s op een veilige en strategische plek uitstijgen. 

Eyes on

Terwijl de uitgestegen eenheden langzaam maar zeker voorwaarts gaan door de straten van het grootste oefendorp van Europa probeert een sniper met zijn Accuracy vanuit een hoger gelegen positie zicht te krijgen op de vijand. Die tegenstanders zitten verscholen in de huizen verderop in de straat, klaar om het uitgestegen personeel aan te vallen.

360 graden-gevecht

De oefenleiding heeft een veelvoud aan scenario’s klaarliggen en alle elementen voor het OVG-en komen aan bod. Zo moet er een straat van voor naar achter gezuiverd worden. Hoe zet je dan je voertuigen en personeel in? Wat het gevecht in een stadsomgeving zo moeilijk maakt, is dat er vanuit alle richtingen vijand kan komen.

Uitgestegen optreden

Om zo realistisch mogelijk te trainen worden de fuseliers uitgedaagd de skills en drills in praktijk te brengen tijdens een pelotonsaanval. Het doel hiervan is uiteraard het trainen van niveau 3. Toch worden tijdens een dergelijke actie ook niveau 1 en 2 getraind: om zo’n aanval succesvol te laten verlopen moeten immers het groepsniveau en het individuele niveau ook op peil zijn.