Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Heidie Stoffer-Mulder
Moedig, onderscheidend optreden
Koning Willem-Alexander kent 16 regimenten en korpsen van de Koninklijke Landmacht een vaandelopschrift toe omdat zij zich in de strijd in Afghanistan hebben onderscheiden. In deze rubriek brengt de redactie maandelijks een regiment of korps voor het voetlicht om achtergrond te geven over het hoe en waarom van zijn opschrift. Ditmaal: het Regiment Infanterie Oranje Gelderland.
Waarom nu precies ‘Sar Regin 2008’ op het vaandel?
In de periode 2008 - 2010 maakten militairen van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) deel uit van de International Security Assistance Force, onder meer als onderdeel van de Nederlands-Australische Task Force Uruzgan in de gelijknamige provincie. Het regiment leverde bijdragen op bataljons-, compagnies- en pelotonsniveau aan de Battle Group (BG). Tussen maart en augustus 2008 leidde het regiment de BG.
Gevechtseenheden van het RIOG waren betrokken bij meerdere vijandcontacten tijdens geplande operaties (van wisselende samenstelling, omvang, intensiteit en duur), of vanwege zelfmoordaanslagen, hinderlagen en aanslagen met IED’s.
Militairen van het RIOG onderscheidden zich in september 2008 bij een langdurig gevecht met opstandelingen tijdens operatie Chatway in de omgeving van de politiepost bij Sar Regin in de Mirabad-vallei.
Belang vaandel en standaard
Het vaandel is de ‘vlag’ van een eenheid, geschonken door de koning of koningin. Erop staat de gestileerde eerste letter of het monogram van de naam van die vorst. De opschriften op vaandels worden altijd door de vorst toegekend. Vroeger namen de troepen de vaandels mee als ze ten strijde trokken. Tegenwoordig staan ze symbool voor saamhorigheid en trouw van de eenheid aan de vorst.
De wapenfeiten op het vaandel van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland zijn: ‘Quatre-Bras en Waterloo 1815’, ‘Citadel van Antwerpen 1832’, ‘Grebbeberg 1940’, ‘Java 1946 – 1949’, ‘West-Java 1946 – 1949’ en ‘Nieuw-Guinea 1962’. Het vaandel van het RIOG is – als enige binnen de KL – getooid met het Zilveren Herdenkingskruis, als herinnering aan de deelname aan de Slag bij Waterloo.
Bijdragen aan de strijd
Hieronder enkele illustraties van bijdragen aan de strijd in Afghanistan. De redactie heeft hiervoor geput uit gevechtsverslagen en rapportages. Onderstaande voorbeelden zijn slechts fragmenten en vertellen niet het complete verhaal.
[…] “Doordat de mannen op de overwatch de patrouille volgden, konden zij vrij snel steunen met de boordkanonnen van de voertuigen. Door de hevigheid van vijandelijk vuur op de overwatch duurde het echter een tijd voordat ook het uitgestegen personeel effectief vuur uitbracht. Ook de waarnemers en mortieristen lagen onder zwaar vijandelijk vuur en alle middelen konden dus niet meteen worden ingezet. Uiteindelijk gaven de mortieristen vuur af op afstanden binnen 100 meter van eigen troepen. Dit geeft de intensiteit van de vijanddruk aan; die was op dit moment behoorlijk. Op de overwatch was de verbinding niet overal goed meer omdat meerdere voertuig-antennes kapot geschoten waren. De insurgents waren terrein aan het winnen en kwamen gecoördineerd voorwaarts op een dusdanige afstand dat de pelotonscommandant de opdracht gaf rekening te houden met het plaatsen van de bajonet. Dit was tevens het moment dat wij op de linkerflank verdedigingshandgranaten gooiden.” […]