Tekst Julian Heijtbrink
Foto Herman Zonderland, Robin Bouwe, eigen archief

‘Ik wilde meer actie’

Jaarlijks wagen tientallen collega’s de oversteek van het ene krijgsmachtdeel naar het andere.  Zo ook Niels. Hij ruilde afgelopen jaar de blauwe marechaussee-polo in voor de groene basisjas van de landmacht. De infanterist (want nu werkzaam bij 17 Pantserinfanteriebataljon) legt uit hoe eenvoudig overstappen kan zijn… mits je de juiste begeleiding krijgt.

Korporaal-1 Niels.
Sergeant-majoor Erik.

Niels was al bijna 4 jaar werkzaam bij de KMar toen hij besefte dat hij meer actie wilde: “Ik werkte als korporaal bij verschillende brigades op onder meer Schiphol, Europoort en Nederlandse havens. Na een tijd kwam ik erachter dat mijn werk best statisch was. Vervolgens ging ik rondkijken, zowel binnen als buiten de krijgsmacht. Ik had wel snel door dat ik de sfeer bij Defensie niet wilde missen. Via Bureau Bijzondere Instroom (BBI) kwam ik in contact met sergeant-majoor Erik in Oirschot.”

‘Aan het begin was het even wennen’

Enorme wachtrij door corona

Erik trad vorig jaar ‘her-in’ om werving en behoud op de kaart te zetten: “Ik ben specifiek door de overste Dimitriu (commandant 17 Pantserinfanteriebataljon) aangesteld om hoofdzakelijk bezig te zijn met herintreders, overstappers en reservisten. Op die manier kwam Niels – via BBI – bij ons op het net. Allereerst hadden we een inventarisatiegesprek. Al snel bleek dat de marechaussee ook wilde meewerken om tot een goede oplossing te komen. Bijzonder aan deze zaak was dat Niels graag bij ons wilde werken, maar dat de Manoeuvre Functie Opleiding (MFO) al 3 weken na ons gesprek startte. Er lag dus vanaf het eerste moment tijdsdruk op. Zijn cluster moest van 1 naar 4 en hij moest een Fysieke Test Aanstellingskeuring Defensie op functiecluster 4 afleggen. Normaal gesproken gebeurt dat in Amsterdam bij Dienstencentrum Personeelslogistiek, maar daar was door corona een wachtrij.”

Niels in de periode dat hij nog in blauw over straat ging.

Snel schakelen

Niels kon de test via sportinstructeur sergeant-majoor Freek Vermulst van de LO/sportgroep Ruyter Van Steveninckkazerne in Oirschot afleggen, en daarmee naar de bedrijfsarts. “Mooi dat wij als sportgroep een rol konden vervullen; hierdoor kon de eenheid snel schakelen. Wij faciliteren graag bij dit soort situaties”, aldus Vermulst. 

‘Vanaf dag 1 zat er tijdsdruk op’

Gemis aan ritme

Niels begon bij de landmacht weer helemaal op 0. “Ik vertrok bij de KMar als korporaal en begon bij de landmacht als soldaat. Dat was even slikken, maar ik ken mijn plek. Ik heb gelijk gezegd: ‘jongens, het maakt mij niks uit...’” Over de opleiding is Niels tevreden, al vond hij hem net iets te kort. “Zeker omdat anderen net uit de Algemene Militaire Opleiding (AMO) kwamen had ik een kleine achterstand. Zij zaten al in een bepaald ritme. Ik had graag gezien dat de opleiding een maand langer had geduurd, want ik leerde iedere dag meer.”

Stroomversnelling

Niels verklaart dat door het werk van Erik alles in een stroomversnelling is geraakt: “Hij heeft er behoorlijk wat druk achter gezet. Binnen een maand was alles geregeld. Het is mooi om te zien dat het allemaal zo snel kan, zo lang er maar goed wordt samengewerkt tussen alle partijen. Uiteindelijk komt er veel bij kijken, van sporttest tot kleding voor je nieuwe functie.” 
Erik: “Mooi dat het opnieuw gelukt is een medewerker te behouden voor Defensie. Weliswaar niet voor de KMar, maar Niels gaat in elk geval niet naar ‘buiten’ om zijn heil ergens anders te zoeken.”
 

Niels tijdens zijn opleiding in Oirschot.

Kansen zien, kansen pakken

Deborah Gelderblom - Coördinator Bureau Bijzondere Instroom Koninklijke Landmacht

“Kennis is macht, samenwerken is kracht”

Melany van de Pavert - Bureau Bijzondere Instroom 13 Lichte Brigade

“Fijn dat we konden meedenken in deze zaak”

Levi de Winter - P&O-adviseur Regionale Personeelsdiensten

“Goed om te zien dat je door samenwerking van meerdere spelers een collega binnen de organisatie houdt”

Janet Huizinga - Afdeling Bedrijfsgezondheidszorg van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid

“Het is heel fijn om te horen dat de keuring van Niels naar alle tevredenheid is verlopen”