02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Vuren vrij

Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto SGT Jasper Verolme | video: SM Ruud Mol

Barrett schieten met snipers in Zweden

Knallen! De luchtmobiele snipers verbleven 2 weken in het Zweedse Arvidsjaur om schiettechniek optima forma te trainen. Daarbij lieten ze geen wapensysteem onbenut. 

Van Accuracy tot Barrett, maar ook Heckler en Koch .417, Glock en Colt passeren de revue. Alles om de schiettechnische en tactische vaardigheden van de 40 snipers, afkomstig van 3 bataljons, te beoefenen. Mastergunner sergeant-majoor Jacco Maat vertelt: “Voor ons is het de eerste keer dat we met alle snipers in Zweden zijn voor deze training. We testen af en certificeren hier op niveau 1 en 2 in een gemixte groep van snipers, met verschillende niveaus aan ervaring.”  

Op het schietprogramma onder andere de Barrett .50. Voor de mensen die nog niet ervaren zijn op het scherpschuttersgeweer, is er uitleg over de werking en de bediening.

Deze Falcon Sniper 1 geldt als een soort thermometer: hoe zijn de onderlinge niveauverschillen en waar liggen nog kansen voor groei? “Dit alles past binnen de Basis Gereedstellingsmodule die we nu aan het opstellen zijn. In die module lopen cycli van gereedstelling voor 11LMB.” 

Groots

Zweeds Lapland biedt alle kansen om de schietvaardigheden te trainen. Het schietterrein bij Arvidsjaur is vooral erg weids. Dat betekent geen linker- of rechterbegrenzing: je staat midden op de schietbaan, midden in de weidse Zweedse natuur: niet te vergelijken met de baan op het Infanterie Schietkamp te Harskamp.

Een gebied zonder begrenzing: ideaal om de verschillende wapensystemen te testen, met doelen op afstanden van 400 tot 1.280 meter.

Een goede omgeving dus, maar dat betekent van tijd tot tijd ook stoempen. Voor een training met de nieuwe HK .417 (met demper), de Accuracy en de Barrett .50 moet eerst de Hästliden beklommen worden. Een tocht omhoog door smeltende sneeuw en drassige mosgrond, met volle bepakking.

Met de slee worden alle wapens en toebehoren naar boven gesleurd door de sneeuw.

De kerels sleuren volle bak 3 sledes omhoog, met daarin de wapens en alle munitie. Een tocht met beloning: eenmaal bovenaan verschijnt de schietbaan, met wijds uitzicht en doelen in het dal achter het meer, op 400 tot 1.280 meter. 

Zien hoe de snipers trainen met de Barrett en de andere wapensystemen? Dat zie je in de foto’s en de video hieronder. 

De instructeur geeft uitleg over het programma, het schietterrein en de doelen in het voorterrein.

De Barrett en de .50’s, gereed voor gebruik.

Het gebulder begint!

De schoten laten het terrein niet onberoerd.

De spotter kijkt mee en helpt de schutter met het perfecte schot.

In het weidse terrein achter het meer liggen de doelen op 400 tot 1.280 meter.

Hit!

Naast de training met de Barrett werd er ook volop geschoten met de Accuracy, precisiegeweer.

De snipers grijpen de kans aan te experimenteren en te improviseren met verschillende rustpunten voor het wapen.

Hoe is het schot te lossen als je het wapen laat rusten op 2 skistokken?

Ook de HK .417 werd getest.

….voor het eerst met demper.

Op aanwijzingen van de spotter stelt de schutter de HK .417 in voor het perfecte schot.