06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

11LMB traint maximaal tijdens Swift Response

Breed scala aan mogelijkheden in Roemenië

11 Luchtmobiele Brigade nam in mei deel aan de multinationale airborne-oefening Swift Response. Een unieke ervaring aangezien de rode baretten in Roemenië samen met NAVO-partners bijna alle vormen van ‘air manoeuvre’ beoefenden.

Tekst: KAP Jaap Wolting

Foto: KPL-1 Barend Westerveld, KPL-1 Mert Oygur, SLD-1 Hilbert Buter

82nd Airborne Division

De complexe oefening – waaraan meer dan 7.000 para’s uit 10 verschillende NAVO-landen deelnamen – stond onder leiding van de Amerikaanse 82nd Airborne Division. Swift Response omvatte meerdere Joint Forcible Entry Operations in Estland, Bulgarije en Roemenië. De NAVO trainde met een scenario waarin troepen binnen vijandelijk gedomineerd gebied werden gedropt of afgezet.

Inzet Pathfinders

De eerste troepen die 82nd Airborne Division inzette in Roemenië waren de Nederlandse pathfinders. 336 Squadron van de luchtmacht dropte de specialisten met een C-130 in het operatiegebied. Deze Military Free Fall vormde de start van de Joint Forcible Entry Romania.

Tactisch invliegen

De pathfinders verkenden de landingslocaties waarna – onder hun leiding – honderden para’s uit Nederland, Duitsland, Polen, Roemenië en de Verenigde Staten werden gedropt. Aansluitend volgde er een tactische oefening voor de grondtroepen en werden er zware middelen ingevlogen door middel van een Tactical Air Landing Operation, ofwel TALO.

Verbindingen

Tijdens Swift Response kregen Nederlandse luchtmobiele verbindelaars het voor het eerst voor elkaar om alle internationale partners met elkaar te laten communiceren. Door verschillende computernetwerken aan elkaar te koppelen bleek het mogelijk de planning en voorbereiding van acties gezamenlijk digitaal uit te voeren. Ook werden de verschillende radiosystemen met elkaar geïntegreerd. Hierdoor kon de Nederlandse commandant zijn Poolse collega’s in Krakau op de hoogte houden van het gevecht door middel van High Frequency– en Tactische Satelliet-communicatiesystemen.

GNK

Internationale samenwerking had uiteraard prio-1 tijdens Swift Response. En dus moesten een Amerikaanse Black Hawk helikopter, een Nederlandse ziekenauto, een Duitse arts en Amerikaanse en Nederlandse militair verpleegkundigen kraakhelder communiceren om patiënten de beste zorg te kunnen geven.
Als de nood aan de man is wil je zeker weten dat de medische keten met onze internationale partners geen gebroken schakels kent. Gebruiken we dezelfde procedures en passen onze materialen allemaal op elkaars systemen?

Air Assault

Tijdens ‘Falcon Response’ (uitgevoerd o.l.v. het brigadehoofdkwartier van 11 LMB) kwam alles samen in een 48 uur durende air assault actie. Naast 25 Amerikaanse en Roemeense helikopters, waaronder Black Hawk, Puma en Chinook, ondersteunden ook Duitse en Roemeense grondtroepen deze operatie. Falcon Response was de grootste air assault actie die 11LMB uitvoerde sinds 2003.

Internationale samenwerking

Swift Response was de aftrap van de overkoepelende grootschalige jaarlijkse oefening DEFENDER-Europe. Hierin werkt Nederland samen met verschillende NAVO-bondgenoten en andere partnerlanden. De oefening is ontworpen om de paraatheid en procedures tussen de VS, de NAVO en overige internationale partners onder de loep te houden en eventueel te verbeteren.