Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD, KPL-1 Shane Winsser, KAP Rob Essink, SLD-1 Hilbert Buter

Landmacht helpt GGD bij vaccineren tegen COVID-19

Defensie helpt de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) bij het vaccineren tegen COVID-19. Landmachters zullen de komende 5 weken mensen vaccineren en helpen bij het ontvangen en het begeleiden van bezoekers in het Gelderse Arnhem en Barneveld. 

Het Defensie Geneeskundig Opleidings- en Trainingscentrum leidde de militairen op voor hun tijdelijke taken. De ‘prikkers’ zijn afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade. Vooralsnog gaat het om 16 militairen, die tot 4 juli beschikbaar zijn. Defensie heeft sinds januari 1.000 militairen uit de hele krijgsmacht beschikbaar gesteld voor hulp op zowel test- als vaccinatielocaties. Bijspringen op COVID-testlocaties gebeurde al eerder, maar het is voor het eerst dat militairen ondersteunen bij het vaccineren in Nederland. 

Met de vlam in de pijp…

Canada, Noorwegen en de VS sluiten zich aan bij het door Nederland geleide EU-project ‘Militaire Mobiliteit’. Het is de eerste keer dat landen buiten de alliantie meedoen met een project van PESCO; Permanent Structured Cooperation, een samenwerkingsverband van EU-lidstaten op defensiegebied.

Nederland is de drijvende kracht achter het project dat grensoverschrijdende militaire transporten in Europa wil vereenvoudigen en de militaire slagkracht wil vergroten. Militairen lopen nu vaak tegen problemen aan, zoals douaneformaliteiten of te smalle bruggen. 
De VS en Canada verplaatsen geregeld grote aantallen eenheden door Europa en hebben hier veel expertise in. Noorwegen heeft op zijn beurt veel ervaring met verplaatsingen in Noord-Europa. Om een deel van de ‘hindernissen’ in Nederland weg te nemen, stemde ons kabinet onlangs in met het Nationaal Plan Militaire Mobiliteit. Volgens dit plan worden meerdere corridors ingericht, speciaal bedoeld voor militaire verplaatsingen.

Tankers bereiden eFP voor in Altmark

Het Gefechtsübungszentrum in Altmark, Duitsland was in mei het toneel van de grootschalige multinationale oefening Bison Complete. Het Duits-Nederlandse 414 Pantserbataljon vormde de main body. De tankers gaan namelijk in de tweede helft van het jaar voor de enhanced Forward Presence (eFP) naar Litouwen.

De militairen werden getraind in het hoogste geweldspectrum. Manoeuvre, Fires & Obstacles en de Multinational Combat Support & Combat Service Support moesten allemaal op elkaar ingespeeld raken. Omdat zoiets de nodige uitdagingen met zich meebrengt is het goed om samen te trainen alvorens de startlijn voor eFP 2021-2 wordt overgegaan. 
Voor het eerst in 20 jaar tijd brengt Nederland straks met de Leopard 2A6 de tank weer in een missiegebied. Daarnaast levert 43 Gemechaniseerde Brigade, waar ‘414’ onder valt, een binationale battlegroup voor de eFP. 

OOCL gaat water bottelen

240 Dienstencompagnie krijgt naast nieuwe mobiele installaties om militairen van veilig drinkwater te voorzien ook apparatuur leveren die het kostbare vocht verpakt en bottelt. Hiermee verkleint Defensie haar logistieke afdruk en draagt ze bij aan een duurzamere krijgsmacht.

Begin mei tekende generaal-majoor Ivo de Jong van DMO het contract met Kärcher Futuretech. De levering omvat 26 installaties van drinkwatervoorziening voor een peloton, 14 installaties voor een compagnie, 4 voor een bataljon (zie foto) en 4 voor het verpakken en bottelen van water (elk met een capaciteit van 20.000 literflessen per dag). Defensie streeft ernaar te bottelen in flessen van hergebruikt plastic.

De verwachting is dat de eerste installaties over ongeveer een jaar zullen binnenstromen; DMO zal de apparaten eerst grondig beproeven. 

Samen opwerken voor Erbil

42 Brigade Verkenningseskadron, aangevuld met een peloton van 30 Natresbataljon, vliegt begin september naar Erbil om de luchthaven te beveiligen. In mei kwamen tijdens de eindoefening in ‘t Harde alle voor de missie relevante onderwerpen aan bod.

Ritmeester Dirk, stafofficier 42 BVE: “Sinds de reservisten begin dit jaar bij ons zijn aangeklikt is er hard gewerkt om ze vertrouwd te maken met onze wapensystemen, radio’s en skills & drills. De collega’s van de Natres zijn inmiddels volledig geïntegreerd in onze eenheid en dragen zelfs al een aantal maanden de zwarte baret.”

Tijdens de uitdagende eindoefening werkte de club met een roulatieschema, waarin onder meer aandacht was voor search, het beveiligen van een compound en het opereren als Quick Reaction Force. Wat rest is de certificering voor schieten op pelotonsniveau en de missiegerichte opleiding. Dirk: “En dan zijn we klaar om samen naar Irak te gaan. Het enige verschil dat ik nu nog zie tussen de cavaleristen en de reservisten is het baretembleem.”