Tekst RITM Hanna Gillissen
Foto Mediacentrum Defensie, secties Communicatie KL

Luchtverdedigers showen hun kunnen

Verkenningen uitvoeren, locaties gereedmaken en (oefen)raketsystemen op lanceervoertuigen plaatsen. Het 802 Squadron van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) heeft tijdens een intensieve training haar ervaring en kennis getest op het gebied van luchtverdediging. 

Alle belangrijke systemen waarmee de eenheid werkt, zijn ingezet op de Luitenant-generaal Bestkazerne bij Vredepeel. De focus lag op de voorbereiding, het gereedmaken van locaties voor de wapensystemen en het opdoen van theoretische kennis. Ook werd tijdens oefening ROBIN het zware materieel van de eenheid ingezet. 

Bijvoorbeeld de voertuigen die het wapensysteem Patriot op de juiste plek kunnen zetten. Een precisiewerkje waarbij samenwerking tussen de luchtverdedigers een grote rol speelt. Dankzij hun vakmanschap en ervaring moeten de in 2019 gemoderniseerde systemen ook onder tijdsdruk snel klaar staan om het luchtruim te verdedigen.

Met chroom-6 -gewerkt?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet onderzoek naar mogelijke blootstelling aan chroom-6 op defensielocaties in het verleden. (Oud-)medewerkers worden opgeroepen een online vragenlijst in te vullen. 

Iedereen die tussen 1970 en 2015 (mogelijk) met chroom-6 werkte of misschien op een andere manier is blootgesteld aan chroom-6, kan meedoen aan het onderzoek. Of medewerkers nou ziek zijn (geweest) of niet. Het gaat om alle defensielocaties met uitzondering van de POMS-locaties (Prepositioned Organizational Materiel Storage). De POMS onderzocht het RIVM eerder al. Eind 2020 maakt de RIVM de resultaten bekend. Defensie gaat de uitkomsten gebruiken om te komen tot een regeling voor (oud-)medewerkers. 

Wie bij het Informatiepunt Chroom-6 geregistreerd staat, ontvangt een uitnodiging om de online vragenlijst in te vullen. Wie nog niet geregistreerd is, kan dit doen via: infoc6&carc@caop.nl | 070-376 5476 | www.informatiepuntchroom6.nl. 

Soldaat reanimeert bij auto-ongeluk

Tijdens een rijles met een Scania WLS-voertuig zagen een leerling en instructeur op de terugweg naar de kazerne in Havelte een auto die van de weg was gereden. De leerling-chauffeur, soldaat Schaaf, aarzelde geen moment. Hij zette de Scania in de berm en nam de reanimatie over van een andere militair die al begonnen was met hulpverlenen.

Schaaf, genezerik bij 43 Gnkcie, heeft de reanimatie samen met de politie volgehouden tot de ambulance arriveerde. Vervolgens heeft hij ook de medewerkers van de ambulance geholpen. Het slachtoffer is mét hartslag in de ambulance meegenomen. De hulpdiensten waren onder de indruk van het adequate optreden en de professionele overdracht van de soldaat aan het ambulancepersoneel.  

EOD met rugzak op pad

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft nu een handige rugzakversie van hoge resolutie röntgendetectiesystemen. Daarmee wordt de inhoud van verdachte koffers, poststukken of pakketten ‘on the spot’ direct zichtbaar.

In ons land wordt die apparatuur al langer gebruikt, maar dan 15 kilo wegend. Deze versie voor op de rug, gemaakt door een Amerikaanse fabrikant, weegt nog geen 9 kilo. Handig dus voor gebruik tijdens missies. De militairen die ermee werken hebben hiervoor een cursus gevolgd. Via de hoge resolutie röntgenstraling is de inhoud van een pakket direct te zien en de EOD beoordeelt dan het gevaar. Niemand hoeft dus een mogelijk pakket te openen. Dat verhoogt de veiligheid en versnelt de procedure. 

IT-project op de schop

Het project Grensverleggende IT (GrIT) is grondig herzien. Dit op het derde advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT). In de afgelopen maanden zijn 2 scenario’s uitgewerkt, die door een externe partij zijn getoetst. 

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser liet dit aan de Tweede Kamer weten. 1 scenario gaat uit van het aanpassen van de bestaande aanpak binnen de huidige aanbesteding.  Het tweede scenario gaat uit van een totaal nieuwe aanpak met nieuwe aanbestedingen. 

Defensie kan weinig details over het proces vrijgeven vanwege de vertrouwelijkheid van de aanbestedingsprocedure. Het scenario dat de voorkeur krijgt, doorloopt eerst de gebruikelijke interne controlemechanismen. Daarna wordt het aan het BIT voorgelegd. Visser verwacht het scenario tegen de zomer aan de Kamer voor te leggen en de aanbesteding in het 3e kwartaal van 2020 af te ronden.