Tekst Jack Oosthoek

MIVD onder nieuwe leiding

Generaal-majoor Jan Swillens (foto) is ranggenoot Onno Eichelsheim opgevolgd als directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Swillens was daarvoor commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade en in het verleden van het Korps Commandotroepen.

Eichelsheim was sinds 2016 directeur van de MIVD. Sinds 1 juli is hij in de rang van luitenant-generaal Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, als opvolger van luitenant-generaal Martin Wijnen die per 28 augustus Commandant Landstrijdkrachten wordt. De huidige CLAS, luitenant-generaal Leo Beulen, verlaat die dag de dienst met leeftijdsontslag

x

Maatregelen tegen gedrag op NLDA

Staatssecretaris Barbara Visser heeft maatregelen laten nemen tegen 5 studenten en een kaderlid van de Nederlandse Defensie Academie. Ze deed dit op basis van 2 onderzoeken naar signalen van ontoelaatbaar gedrag.

Een onderzoek richtte zich op kwetsend en beledigend beeldmateriaal in een WhatsApp-groep. Het andere onder meer op signalen over ongepaste relaties tussen een kaderlid en cadetten. “Ik vind dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag door de betrokken studenten in het onderzoek naar de WhatsApp-groep, en door het betrokken kaderlid. Die had relaties met meerdere cadetten’’, stelt Visser.

Eigen ‘outfit’ voor veteranen

De veteranen in ons land krijgen een eigen uniform. Dat moet leiden tot harmonisatie en een grotere herkenbaarheid van veteranen. Minister Ank Bijleveld maakt in een later stadium bekend hoe het pak eruit ziet en welk prijskaartje er aan hangt.

De invoering van een veteranen ‘outfit’ volgt uit de speerpunten Erkenning en Waardering in het veteranenbeleid. Minister Bijleveld wil samen met veteranenorganisaties onderzoeken of postactieve veteranen het militaire uniform mogen dragen tijdens voor deze groep bedoelde evenementen. Om reden van veiligheid mogen postactieve militairen van de marechaussee de nieuwe ‘outfit’ niet dragen. Dat om mogelijke verwarring bij het publiek te voorkomen.

Knobbeltoertocht

Elk jaar weer is in de omgeving van de Legerplaats Oldebroek de Knobbel-motortoertocht. Het traject is ongeveer 250 kilometer lang en voert over verharde wegen. Dit jaar is het evenement op 17 juli. Start om 09.00 uur bij gebouw 236 op de Legerplaats Oldebroek. Finish uiterlijk om 17.00 uur bij Het Pannenkoekenhuis in ’t Harde. Onderweg 2 stops voor koffie, lunch en tanken en 2 korte roadside stops voor legstretch. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt gereden in groepen van maximaal 6 personen. Aanmelden bij luitenant-kolonel W. Koers, hoofd sectie Support van het Vuursteuncommando. Telefoon: 0525 - 657 326/ 06 - 208 383 21. E-mailadres: w.koers.01@mindef.nl

Garderegiment herdenkt D-Day

75 jaar na de legendarische landingen op de stranden van Normandië stond generaal buiten dienst Rudi Hemmes (96) weer op die historische plek. De toen piepjonge Nederlander maakte deel uit van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene.

17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (Painfbat GFPI) heeft de traditie van de brigade voortgezet en was met dik 300 man aanwezig bij de Nederlandse plechtigheden in en rond het Franse Arromanches (foto boven). “Het is van groot belang om te blijven herdenken, vieren en waarderen”, vindt hun commandant, luitenant-kolonel Haran Gorrissen.

Dit keer waren ook minister Ank Bijleveld en de Franse staatssecretaris van Defensie Marie Darieussecq erbij. Zij eerden de 3 aanwezige veteranen van destijds, Hemmes, Max Wolff (93) en Karel Zwart (93). Ook ontvingen 65 militairen van 17 Painfbat het oranje-blauwe invasiekoord op het strand van Arromanches, gevolgd door hun ‘doop’ in de Atlantische Oceaan. “Wij waren trots op het koord, draag het met hetzelfde trots”, gaf generaal b.d. Hemmes de jonge fuseliers mee. (Foto’s: Louis Meulstee)

Veteranendag opnieuw ‘hot’

15 jaar geleden hadden maar weinig Nederlanders van Veteranendag gehoord. Is dat niet een evenement in het ‘militair vriendelijke’ Engeland en de Verenigde Staten? Tegenwoordig is Veteranendag in ons land een vaste traditie die massale belangstelling oogst. Ook deze keer weer (29 juni) was het raak. Door het tropische weer moet menig (oud-)militair hebben teruggedacht aan zijn buitenlandse missies. De 15e editie van Veteranendag trok circa 75.000 geïnteresseerden, overigens minder dan vorig jaar.

Volgens traditie vormden Malieveld en Binnenhof een zee van witte anjers, een uiting van dankbaarheid aan ‘de’ veteraan. Traditiegetrouw defileerden duizenden oudgedienden langs koning Willem-Alexander. Reikhalzend bekeek iedereen de fly past van 14 (historische) vliegtuigen en helikopters. Defensieminister Ank Bijleveld zwaaide de veteranen - en de aanwezige militairen van nu - lof toe. “Dank aan onze veteranen, dankzij uw daden worden wij elke dag wakker als vrij mens in een veilig land. Dank aan onze actieve militairen die beschermen wat ons dierbaar is.” De bewindsvrouw zette samen met staatssecretaris Barbara Visser tientallen oudgedienden en actieve militairen in het zonnetje door ze een onderscheiding te overhandigen. Als dank voor bewezen diensten. (Foto’s: Herman Zonderland)