Tekst Jack Oosthoek
Foto Phil Nijhuis

Bronzen Schild en nieuwe toekomst voor 11 Geniecompagnie

Juli 2019 gaat voor 11 Geniecompagnie Luchtmobiel Air Assault als gedenkwaardig de boeken in. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Beulen komt langs om een zeldzame onderscheiding uit te reiken, het Bronzen Schild. In dezelfde periode eindigt een interne reorganisatie die nu eens niet ten koste gaat van arbeidsplaatsen. 5 Vragen over het Bronzen Schild. En hoe zit het met die reorganisatie?  

Wat is het Bronzen Schild? 

De hoogste groepswaardering die de commandant Landstrijdkrachten kan verlenen. Hij reikt deze alleen bij hoge uitzondering uit. 

Voor wie is het Bronzen Schild bedoeld? 

Voor een eenheid die zich heeft onderscheiden door buitengewone toewijding of bijzonder loffelijk optreden in een opdracht. De militairen van de eenheid krijgen een draagspeld en een op naam gestelde oorkonde.

Genisten van 11 Geniecompagnie dringen met een ‘breach’-techniek een huis binnen waarin ze vijand vermoeden.

Waarom krijgt 11 Geniecompagnie het Bronzen Schild?

Voor zijn binnen- en buitenlandse inzet in de afgelopen 25 jaar die binnen en buiten Defensie waardering oogst. De 1e buitenlandse missie van de in 1992 opgerichte 11 Luchtmobiele Brigade is in 1993, in het toenmalig oorlogsgebied Bosnië-Herzegovina. Medio 2019 staat de ‘uitzendingenteller’ op circa 50. De compagnieën, de geniepelotons, maar vooral de geniegroepen: allemaal komen ze wereldwijd in actie en elke keer weer vervult 11 Geniecompagnie een ondersteunende rol. “Wij banen de weg zodat we samen met ‘de manoeuvre’ de opdracht kunnen realiseren”, zegt compagniescommandant majoor Marino Verhaar.  

‘Wij banen de weg’

In het licht van zijn nationale taak ondersteunt 11 Geniecompagnie de politie met Intermediate en Advanced Search Teams, en met duikers. Zo nodig verzamelen ze juridisch bewijsmateriaal tegen verdachten van misdaden en tegen criminelen. Tot nu toe sprong de compagnie meer dan 100 keer bij. “11 GNcie LMB is de kleinste zelfstandige genie-eenheid binnen het Regiment Genietroepen, maar groots in het aantal operationele taken”, zo staat in de voordracht voor het Bronzen Schild te lezen.   

Wat is de reactie van het personeel op het Bronzen Schild, toch een uniek eerbewijs?  

In de weken voor de ceremoniële uitreiking blijft het ‘geheim’ goed bewaard, vertelt Verhaar. Rust bij de stukken. En als iemand al op de hoogte is, dan houdt hij de kaken stijf op elkaar. Verhaar weet zijn trots goed te verbergen. “Een hele eer hoor, een Bronzen Schild voor een kleine en unieke eenheid als de onze. Maar de dag na de uitreiking zijn we weer gewoon aan het werk gegaan.”

De plechtigheid was op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, thuisbasis van 11 Geniecompagnie.
Militairen van 11 Geniecompagnie zoeken in Mali bij een vitaal punt, in dit geval een brug, naar explosieven (‘searchen’).

‘De dag na de uitreiking zijn we weer gewoon aan het werk gegaan’

Aan welke eenheden is het Bronzen Schild tot nu toe uitgereikt?

2016: 7 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie (Nieuw-Guinea). 2015: 101 Geniebataljon en Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. 2014: 105 Commandotroepencompagnie. 2012: 6 Infanteriebataljon (Nieuw-Guinea). 2011: Oorlogsgravenstichting. 2009: 108 Commandotroepencompagnie. 1983: 44 Pantserinfanteriebataljon (UNIFIL). 1981: Explosieven Opruimingsdienst. 1966: 17 Infanteriebataljon, 928 en 940 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie en 41 Infanteriebataljon Stoottroepen (Nieuw-Guinea).

Commandant Landstrijdkrachten Beulen spreekt de aangetreden compagnie toe.

“Personeel genoeg te bieden”

Na de ceremonie voor het Bronzen Schild start voor 11 Geniecompagnie een nieuw hoofdstuk in zijn toch al rijke historie. Door de reorganisatie stijgt het aantal arbeidsplaatsen (vte’en) van 118 naar 232. “Goed om weer groei te voelen na al die jaren van bezuinigingen”, zegt compagniescommandant Verhaar.       

Tijdens de ceremonie wordt een schilderij over het wereldwijde werk van 11 Geniecompagnie aan de buitenmuur van het compagniesgebouw in Schaarsbergen gehangen. Het is gemaakt door voormalig ‘rode baret’ Jos Gelissen.

De in 2017 gestarte reorganisatie heeft 11 Geniecompagnie toekomstbestending gemaakt, benadrukt Verhaar. “De balans tussen manoeuvre en combat support engineer binnen 11 Luchtmobiele Brigade is hersteld. We hebben weer voldoende capaciteit om de manoeuvre-eenheden te ondersteunen. De afgelopen jaren hadden we namelijk meer infanterie-eenheden dan geniegroepen. Dat legde enorme druk op het personeel omdat we niet graag nee verkopen. 

‘Defensie heeft veel vacatures, maar onze compagnie groeit gestaag’

In de reorganisatie nu is de hoeveelheid militairen in de geniegroepen verhoogd. Daardoor kan een groep flexibel opsplitsen om de infanteriecompagnie te ondersteunen. Daarnaast is er per geniepeloton een geniegroep bijgekomen en werkt elk peloton volgens een ‘inzetfocus’. Dat betekent dat ze allemaal een eigen, specifieke taak hebben gekregen. 
Verder is de staf uitgebreid met secties. Daardoor kan de compagnie de besluitvorming binnen de brigade en de bataljons goed ondersteunen en het juiste genieadvies geven. De uitbreiding betekent dat ook de geniepelotons beter worden ondersteund. 

Al met al hebben we onszelf goed kunnen dóór ontwikkelen. We hebben meer kennis en vaardigheden in huis en vooral de kwaliteit van de diverse geniedisciplines is goed ‘geborgd’. 11 Geniecompagnie kan de brigade bij alle vormen van inzet beter ondersteunen. Defensie heeft veel vacatures, maar onze compagnie groeit gestaag. De doorgroeimogelijkheden in alle rangen zien er goed uit. We hebben het personeel nu genoeg te bieden.”  

Meer informatie op 

http://intranet.mindef.nl/kl/11_lmb/actueel/nieuws/2018/december/20181212-genie-uitbreiding-toronto.aspx

Op weg naar 11 Geniecompagnie ‘nieuwe stijl’ overwon majoor Marino Verhaar allerlei hindernissen. “We hebben het personeel nu genoeg te bieden.” Foto: Jarno Kraaijvanger