Belangrijk werk

We hebben een drukke maand achter de rug, een mooie eindsprint voordat de zomervakanties aanbreken. In Mali is de redeployment in volle gang. Werk buiten de spotlights, maar zo belangrijk.

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando liet in Polen van zich horen met de oefening Tobruq Legacy, de grootste luchtverdedigingsoefening van de NAVO dit jaar. Bijna 5.000 militairen uit 15 landen deden mee, met bijna 1.000 stuks materieel. Eén dag springt eruit: de dag dat DGLC tientallen keren aan de Oostzee met scherp kon schieten met de Stinger. Zij zijn onderdeel van de Short Range Defense taskforce (SHORAD).

Tegelijkertijd oefende in Polen een Duitse brigade samen met 45 Pantserinfanteriebataljon en het OOCL. 1GNC leverde het hoofdkwartier. Ze kwamen onder de naam Noble Jump in actie voor de VJTF, de snelle reactiemacht van de NAVO. Commandant Spannuth noemde de inzet van de Nederlanders, Duitsers en Noren in de brigade ‘indrukwekkend en absoluut professioneel’. Daar mogen we trots op zijn!

In Litouwen namen onze militairen van 13 Lichte Brigade deel aan de eindoefening Iron Wolf. Vechten, verdedigen, onderhoud en bevoorrading, mijnen ruimen. Alles kwam aan bod. Als ik dan op facebook mensen zie reageren op het mijnenruimen met ‘Lijkt me geen makkelijke baan... Respect!’, is dat een bevestiging dat de Nederlanders ons op waarde schatten. Als je er dagelijks middenin zit, vergeet je soms hoe belangrijk het werk is dat jullie elke dag doen.

En dan natuurlijk nog de SOB/SOMS waar bijna de gehele landmacht in actie is. Hier oefenen alle eenheden hun schietvaardigheid. De oefening kreeg veel belangstelling van beleidsmakers en media uit Nederland. Velen hebben kunnen laten zien wat we daar doen en waarom de landmacht zo belangrijk is. Dat draagt bij aan meer begrip voor ons werk. Dat hebben we nodig om de ingeslagen weg van samen bouwen aan de toekomst van de landmacht te volbrengen.

Na hard werken met veel volharding komt de welverdiende zomervakantie er voor velen aan. Geniet ervan en rust uit!

Voor onze mensen op missie: Blijf goed op jezelf en elkaar passen!

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten