09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Mijn Uitrusting: de verkenner/fotograaf

Tekst RITM Charlotte Snel
Foto Phil Nijhuis

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de verkenner/fotograaf van 11 Luchtmobiele Brigade.

Verkenners zijn de ogen en oren van onze krijgsmacht. Dagenlang opereren zij geheel zelfstandig in welk terrein dan ook om de nodige inlichtingen te verzamelen én vast te leggen. Uit de ‘gereedschapskist’ van Jeffrey:

Nikon D4S

Perfect en uiteraard onmisbaar voor het maken van foto’s van personen, objecten en voertuigen. Met de getoonde lens van 600 millimeter kan beeld tot wel 6 keer worden vergroot. Handig wanneer het niet mogelijk is om nabij een te fotograferen object te komen door bijvoorbeeld vijanddreiging.

Helm met nachtzicht

Omdat verkenners vooral bij nacht worden ingezet, is nachtzicht onmisbaar. De speciale kijkers klik je voor verplaatsing op de helm. Bij statisch optreden grijpt de verkenner vaak terug op handgedragen warmtebeeldkijkers zoals de Lion.

Black Hornet

De Black Hornet behoort sinds een jaar tot de basisuitrusting van verkenners. Binnen elke groep worden 1 à 2 man opgeleid om de Unmanned Aerial Vehicle (UAV) te besturen. De minidrone weegt amper 18 gram, heeft 3 camera’s en een bereik tot 1,5 kilometer. Het apparaat kan vooruit worden gestuurd om inlichtingen te verzamelen. Scheelt een hoop risico en tijd…

Colt C8

Een verkorte versie van de Colt C7, uitgerust met onder meer een snelrichtmiddel, vergroter en infraroodlaser. De beperkte lengte zorgt voor meer bewegingsvrijheid in het veld.

Fototas

Hier zitten de kleinere lenzen, hoezen voor de camerabody, reservebatterijen en een afstandsbediening in. Van tevoren zoek je, afhankelijk van het gebied, uit welke onderdelen uit de tas mee het terrein in gaan.

Chest Rig

Deze ‘uitgebouwde’ variant van de plate carrier wordt, in combinatie met de belt, gebruikt wanneer de verkenners kruipend voorwaarts moeten.

Radio 117F

De verkenner gebruikt de Radio 117F voor spraak- en dataverkeer. Door hem aan te sluiten op de satellietantenne of laptop is het mogelijk om overal ter wereld verbinding te maken met het netwerk. Ideaal voor het delen van data, zoals foto’s en rapportages.

Korporaal Jeffrey 

Verkenner/fotograaf 

11 Brigade Verkenningseskadron; 11 Luchtmobiele Brigade

“Iedere verkenner heeft een eigen specialisme. Die van mij? Alles wat er komt kijken bij het vastleggen van beeld. Zowel het maken van gedetailleerde foto’s als het bedienen van de Black Hornet, onze onbemande verkenningsdrone.

Als groep opereren wij geheel zelfstandig. Ongezien redden wij ons zonder herbevoorrading tot maximaal 5 dagen. We proberen zoveel mogelijk informatie te vergaren, waar de brigadestaf en infanterie-eenheden vervolgens hun actie op kunnen inplannen.

Bestaat er bijvoorbeeld het vermoeden dat zich ergens een high-value target schuilhoudt gaan wij die kant op om ter bevestiging deze persoon vast te leggen. Daarnaast observeren we allerlei andere objecten, met name compounds. Wij maken van alle kanten beeld. Met de komst van de Black Hornet kan dat tegenwoordig ook van bovenaf. 

Best lastig, zeker wanneer je bij nacht opereert. Je werkt met een sluitertijd van soms wel 30 seconden, dus iedere kleine trilling kan het beeld verpesten. Het is altijd weer een uitdaging om op het juiste moment de juiste zaken vast te leggen. Wanneer dat lukt en de infanterie met jouw informatie een geslaagde actie uitvoert… Ja, dat geeft een kick.”