Tekst André Twigt
Foto Herman Zonderland | audio: SM Jimmy Ouwens | video: SM Jord Verheij, Paris Hidden

Heiligschennis of openbaring?

“Niets mooiers dan een militaire muziek met een subtiele deephouse beat.” Jimmy Ouwens wil onvergankelijke traditie mengen met invloeden van nu. “Het koper moet in de dance terugkomen”, luidt het motto van de voormalige korporaal bij luchtmobiel. “Het is zo tof om in de studio iets te produceren. Dat zijn de gelukkigste momenten in je leven.”

Stilstaan was geen optie tijdens de recente Nacht van de Militaire Muziek. Vanachter zijn mixtafel vuurde Jimmy met 120 beats per minuut een variatie van traditie, soul, jazz en dance af op het publiek. De drang te bewegen werd velen teveel en al snel ging het dak van het Nationaal Militair Museum eraf. Ondersteund door een ensemble van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers vloeide een soepele sound samen met sousafoon, trompet, trombone en bugel. Velen pikten de melodieën op en liepen er mee weg. Met enige regelmaat hief Jimmy zijn handen in de lucht, net als Armin van Buuren en Hardwell. Eerder namen zij de handschoen op om orkestmuziek en dance harmonieus te laten samengaan.

‘Het koper moet terugkomen’

Check de clip!

Stemmig blauw

"Ik werd er blij van dat zoveel mensen stonden te swingen”, vond de militaire dj na afloop. De reacties van het publiek waren lovend, hij kreeg via de telefoon veel goede reacties en nog belangrijker: het geluid in de tent klonk goed. Niet geheel onbelangrijk voor iemand die de opleiding studio audio engineering volgde aan de Audiovisual Academy in Hilversum. Recent trad de militair aan als geluidsman bij het Mediacentrum Defensie. In het Haagse maakt hij er serieus werk van films, clips en video’s te voorzien van passend geluid. Hiervoor werd hij aangesteld als sergeant-majoor bij de marine. Het varende krijgsmachtdeel is vaak leverancier van audiovisueel personeel. Vandaar dat Jimmy vandaag de dag in stemmig blauw rondloopt en niet meer in landmachtgroen. 

Samen met de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers zou Jimmy Ouwens dit jaar ook graag tijdens de Vierdaagse, Bevrijdingsdag, Koningsdag en Veteranendag optreden.

Wil je weten hoe Jimmy’s variatie Grenadiersmars klinkt? Druk op de knop!

Trots

Het was de 2e keer dat Jimmy aan het NMM deel nam. Samen met de regimentsfanfare mocht hij tot in de late uurtjes de afsluiting van de nacht verzorgen. Hij blij, het publiek blij. “Maar ik wil me niet alleen beperken tot militaire muziek hoor”, haast Jimmy zich. Ook soul uit de 80’s en filmmuziek geschikt voor verrijking met een beat omarmt hij. Inmiddels zijn er een aantal stukken van zijn hand: ‘Opportunity’ en ‘When leaves turn yellow’. Die zijn grotendeels zoals Jimmy zijn muzikale wereld ziet: pure blaasinstrumenten perfect gemixt met elektronische invloeden. Zijn radicale versie van de Grenadiersmars viel met name bij de collega’s van Luchtmobiel in de smaak. “De cadans leent zich perfect voor wanneer je aan het sporten bent”, glimlacht Jimmy. Hij is eerlijk genoeg te erkennen dat de mars niet bij alle oudere Grenadiers in goede aarde viel. “Eeeh… die vonden het niets.”

Jimmy op zoek naar de perfecte sound.

Hier een fragment van Jimmy’s optreden tijdens de Nacht van de Militaire Muziek!

Ritmeester Rob Sloekers van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht.

Talent

“Het is belangrijk dat we de taal spreken van de mensen die we vertegenwoordigen”, benadrukt coördinator Publieke Presentatie bij het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht ritmeester Rob Sloekers. De expert ziet voor Jimmy weldegelijk een plek binnen de wereld van de militaire muziek, “Hij is een talent dat van binnenuit de organisatie komt. Een creatief schepsel dat op weg is breed te worden gedragen. Ook ik werd er blij van dat zoveel mensen op zijn muziek stonden te swingen.”