Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

Respect voor uitgezonden militairen

“Jullie hebben het verschil gemaakt. Beschermd wat ons dierbaar is. Gewerkt aan een veiligere wereld. En laten zien hoe je dat doet: als een sterk team, onder welke omstandigheden dan ook. Ik ben jullie daar dankbaar voor.” 

Met deze woorden bedankte P-CDS luitenant-generaal Martin Wijnen medio maart in Zwolle 400 militairen. Zij ontvingen de Herinneringsmedaille Internationale Missies voor uitzendingen naar Afghanistan, Burkina Faso, Irak, Jordanië, Koeweit en Mali.

“Ik heb enorm respect voor het feit dat jullie er elke keer toch weer staan, vaak met meerdere rotaties binnen 4 jaar”, aldus Wijnen. “Jullie hebben bijgedragen aan veiligheid in landen waar mensen vaak niet veilig over straat kunnen. Voor veel van de landen waar jullie zijn geweest, geldt dat het nog lang kan duren totdat er weer stabiliteit, veiligheid en vrijheid is. Jullie hebben elk je steentje bijgedragen aan de hoop op een betere toekomst in al die gebieden.”

x

Veteraan krijgt laatste rustplaats in Korea

De stoffelijke resten van Koreaveteraan Willem de Buijzer zijn op 12 maart bijgezet op het United Nations Memorial Cemetery Korea in Busan. Buijzer overleed in oktober 2018 op 87-jarige leeftijd in Nederland. Op eigen verzoek krijgt hij nu zijn laatste rustplaats te midden van zijn oude strijdmakkers.

De bijzetting gebeurde met groot militair ceremonieel. Zuid-Koreaanse erewachten vuurden saluutschoten af en speelden de Last Post en het onofficiële volkslied Arirang. Op de erebegraafplaats liggen zo’n 3.000 soldaten. Onder hen 117 Nederlanders die sneuvelden tijdens de Koreaoorlog. Sinds 2005 kunnen ook veteranen hier worden bijgezet. Samen met De Buijzer is dat nu 3 keer gebeurd. De Buijzer was 1 van de bijna 4.000 vrijwilligers van het Nederlands Detachement Verenigde Naties.

Bauer op troepenbezoek in Mali

“Einde missie in zicht, maar daar merk ik helemaal niets van.” Dat zei de CDS luitenant-admiraal Rob Bauer tegen het defensiepersoneel bij zijn werkbezoek aan Minusma in Mali.

Hij doelde daarbij op de enorme betrokkenheid en professionaliteit. Die zag hij, ondanks het aanstaande vertrek, bij de eenheden op kamp Castor in Gao en de Nederlandse militairen in Bamako. Tijdens het werkbezoek was er veel ruimte voor individuele gesprekken. Bauer sprak in Gao en Bamako het personeel toe en vertelde over actuele ontwikkelingen bij Defensie. Op 30 april eindigt de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie.

Oud-landmachtbevelhebber Couzy overleden

Luitenant-generaal buiten dienst Hans Couzy is op 10 maart op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Haag. Hij was van 1992 tot 1996 Bevelhebber der Landstrijdkrachten. Hans Couzy was een markante persoonlijkheid: vriendelijk, scherp en schrander.

Couzy was invoelend en enthousiast en had een groot gevoel voor rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid. Hij was echter ook een generaal die onverstoorbaar, gevraagd en ongevraagd zijn mening gaf. Zo beschrijft hij in zijn in 1996 verschenen boek ‘Mijn jaren als bevelhebber’ bijvoorbeeld dat er veel mis was in de verstandhouding tussen politiek en krijgsmacht. Als Bevelhebber der Landstrijdkrachten leidde hij de overgang van een dienstplichtig naar een beroepsleger. Het was een van de grootste reorganisaties uit de geschiedenis van de krijgsmacht.