10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Leesvoer voor Landmachters

Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto MCD

Toegegeven: de tijd om eens weg te zakken in een goed boek is niet altijd te vinden. Maar als het even gedaan is met schietseries of oefeningen en je vindt een gaatje, heeft de Landmacht wel wat aanraders. Zo neemt de Amerikaanse veteraan Jack Coughlin zijn lezers mee naar missies over de hele wereld. Behoefte aan iets luchtigers? Dat kan met ‘Onze Jan in Indië’. De strijd rond de dekolonisatie van Nederlands-Indië is opgetekend in cartoons. Meer tips? Lees verder!

Dienstplicht zo gek nog niet

Een tijdsdocument dat een kijkje achter de schermen geeft bij Dienstplichtzaken, vol anekdotes over vervlogen tijden. Schrijver Hans Oudendorp werkte 25 jaar op die afdeling en was redactievoorzitter van de Scheepsbel, personeelsorgaan van de marine in Den Haag. In zijn boek neemt hij de recent ingevoerde genderneutrale dienstplicht onder de loep. Want voortaan staan ook meiden vanaf hun 17e ingeschreven voor de dienstplicht. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Tot slot kijkt Oudendorp naar een vrijwillige maatschappelijke diensttijd. Die staat vastgelegd in het Regeerakkoord, maar of het ervan komt is de vraag: de jongelui staan (nog) niet in de rij. 

Het boek is uitgegeven door Boekscout, het ISBN-nummer is 978-94-0224-651-3 en de prijs is €17,50. 

Onze Jan in Indië, Getekend bovendien

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden, weet ook schrijver en tekenaar Gerard van der Lee. De geschreven versie van dit boek kwam al 3 jaar geleden uit, de cartoonversie is hier een aanvulling op. Zijn indrukken en ervaringen tekende hij al tijdens zijn diensttijd die hem naar Nederlands-Indië bracht. Aangevuld met nieuwe tekeningen vertelt hij het verhaal van ‘Onze Jan’. Volgens Van der Lee kregen de jongens die naar de kolonie werden gestuurd bij hun terugkeer eenzijdige kritiek te verduren over hun optreden. ‘Bij die kritiek miste ik reflectie op die tijd, de omstandigheden en wie de Nederlandse militair was. Welke jeugd had hij? Hoe was hij opgegroeid in crisistijd en oorlogsjaren?’ In de tekeningen geeft hij met een knipoog antwoord op die vragen en inzicht in de beleving van ‘Onze Jan’. 

Het boek is uitgegeven in eigen beheer, het ISBN-nummer is 978-94-022-4548-6 en de prijs is €17,50. 

Churchills ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering

Hoe een handvol merkwaardige uitvinders hielp om de nazi’s ten val te brengen. Dit schrijven over een groep heldhaftige Britten is één van de laatste grote verhalen over de Tweede Wereldoorlog dat nog niet was verteld. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd een ultrageheime organisatie opgericht in Londen. Doel was het schijnbaar onoverwinnelijke leger van Hitler een halt toe te roepen door spectaculaire sabotageacties. Onder leiding van de Schot Colin Gubbins bracht deze geheime organisatie de nazi’s de ene na de andere nederlaag toe. Churchill selecteerde deze mannen en vrouwen persoonlijk en noemde hen liefkozend ‘Churchills ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering’.

Het boek is uitgegeven door Karakter, het ISBN-nummer is 978-90-4521-525-9 en de prijs is €22,99. 

100% Focus

Schrijver Jack Coughlin was elite-scherpschutter bij het Amerikaanse Korps Mariniers en vocht onder andere in Irak. Toen hij zijn geweer aan de wilgen hing, wierp hij zich op een schrijverscarrière. Niet zonder succes, want 100% Focus is het 8e deel in zijn sniper-serie. In deze actiethriller bezoekt hoofdpersoon Kyle Swanson de uitvaart van een goede collega die is gedood bij een drugsinval. Er wordt een bomaanslag gepleegd met vele slachtoffers tot gevolg. Wie achter de aanslag zit, is in eerste instantie onbekend. Niet lang na de aanslag ontsnapt Swanson zelf aan de dood als iemand in Londen een handgranaat naar hem werpt. Samen met collega Luke Gibson komt hij op het spoor van een terrorist en drugsbaas die bekend staat als ‘De Prins’. 

Het boek is uitgegeven door Karakter, het ISBN-nummer is 978-90-4521-239-5 en de prijs is €15,-.