08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Joint & combined oefenen in de polder

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SLD-1 Gregory Fréni

Gas erop tijdens Falcon Autumn

Falcon Autumn is de grootste joint en combined oefening in Nederland. Militairen trainen zoveel mogelijk in samenstellingen waarin ze ook tijdens missies optreden. Dus als luchtmacht en landmacht samen (joint), én met internationale partners (combined). Op het moment dat deze editie live gaat, is Falcon Autumn (die duurt van 17 september tot 22 oktober) in volle gang. 

11 Luchtmobiele Brigade slaat tijdens deze oefening de handen ineen met de luchtmacht. Samen vormen ze dan 11 Air Manoeuvre Brigade, binnen 20 dagen wereldwijd inzetbaar. In het scenario van Falcon Autumn wordt een NAVO-land aangevallen. Artikel 5 treedt in werking, wat betekent dat de bondgenoten samenwerken om de aanval af te weren. Projectofficier majoor Steven Vermeulen van het Defensie Helikopter Commando: “Het wordt zeer realistisch, net als in conflictsituaties. We realiseren ons dat zo’n grote oefening (geluids)hinder kan veroorzaken, maar we moeten dit doen om voorbereid te zijn op verhoogde dreiging in de wereld.”

Optreden met coalitiepartners

Om goed op elkaar ingespeeld te raken is het essentieel dat militairen uit verschillende landen samen oefenen. De realiteit heeft Defensie daarnaast geleerd dat de Nederlandse krijgsmacht vrijwel nooit solitair optreedt – we werken in het uitzendgebied altijd samen met coalitiepartners. Al kan een oefening de werkelijkheid nooit vervangen, het is wel de beste manier om militairen voor te bereiden op the real deal.

Hoofdrol voor de Duitsers

Daarom spelen Duitse collega’s dus ook een belangrijke rol, vertelt majoor Pieter Peek (11LMB): “Het is een gecombineerde oefening tussen de Nederlandse Air Manoeuvre Brigade en de Duitse Division Schnelle Kräfte. De kans is namelijk groot dat we bij een dergelijke dreiging als in deze oefening ook samen met onze oosterburen moeten optreden.”

Falcon Autumn speelt in zowel Midden-, Oost- als Noord-Nederland en begon met kleine opdrachten die steeds omvangrijker worden. Het slotstuk zit er nog aan te komen: een missie waaraan alle deelnemende eenheden meedoen. Van gevechtstroepen tot logistieke eenheden, waaronder bevoorrading, medisch personeel en vuursteun. Vliegtuigen en helikopters ondersteunen vanuit de lucht. Check de volgende Landmacht voor een follow-up van dit artikel!

Alvast foto’s zien van de acties tot nu toe? Scroll naar beneden en naar rechts!