06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Reservisten opgeroepen na terroristische aanslag

Tekst RITM Bianca Brasser
Foto Herman Zonderland

Onderweg naar uur U

Het is nog vroeg als de telefoon van tweede luitenant Jon Veldman rinkelt. De vmbo-leraar heeft een jaar sabbatical en vult zijn ‘vrije tijd’ onder meer als commandant van een peloton Natres van het 10e Natresbataljon in Havelte. “Een aanslag op Amersfoort CS”, luidt de boodschap. Reservisten zijn nodig voor ondersteuning bij de bewakings- en beveiligingstaken. “Notice to move: 6 uur.” Aan Veldman de taak zijn peloton binnen die tijd ‘gereed voor vertrek’ te melden.

Een terugblik op de eerste hectische uren van crisisoefening Alert.

Luitenant Veldman hoort op een parkeerplaats langs de snelweg het alarmerende telefoontje aan. Vanuit zijn auto belt hij zijn OPC en 3 groepscommandanten. Zij alarmeren de rest van het peloton terwijl Veldman doorrijdt naar de kazerne in Havelte.

In Friesland, Groningen en de kop van Overijssel maken 31 reservisten zich met spoed klaar voor vertrek. Binnen 2 uur moeten zij in Havelte zijn. De een is advocaat, een ander student. Weer een ander werkt als timmerman. De leeftijden variëren van begin 20 tot eind 50. Samen vormen zij het samengestelde Natrespeloton dat deelneemt aan deze oefening. 

Veldman komt aan op de kazerne. En ook de eerste soldaten en korporaals uit zijn peloton druppelen binnen. “Dan begint het logistieke geregel”, blikt Veldman terug. “Op dat moment had ik nog weinig informatie, maar er kon al genoeg gedaan worden: namenlijsten maken, voertuigen regelen, chauffeurs aanmelden, munitie halen en verbindingen regelen.” 

Het peloton is compleet en haalt de wapens op. Alle 30 mannen en 1 vrouw zijn binnen de gestelde maximale tijd van 2 uur op de verzamelplek in Havelte. En dat was nog wel even ‘billenknijpen’. “Het verkeer stond behoorlijk vast”, zegt Veldman. “Op de radio hoorde ik continu over files. Maar iedereen was op tijd. Mooi werk.”

Veldman meldt zich bij het OPCEN. Tijd voor een officiële bevelsuitgifte. “Een 12-pagina’s tellend document kreeg ik in mijn handen”, vertelt Veldman. “En daar staat dan alles in. Mijn precieze opdracht, mijn taken, de locaties, noem maar op. Ik kreeg een kwartier de tijd om alles door te nemen, en daarna een korte terugkoppeling over de inhoud met de Commandant Militaire Middelen. Ja, dan krijg je het wel even warm. Hier gaat het om. Een belangrijk moment.”

Omdat het een oefening betreft, krijgt Veldman een uur als extra ‘leermoment’. Zijn commandant observeert hem tijdens deze oefening en helpt hem nu de juiste vragen te stellen aan de overste die de bevelsuitgifte doet. Met name over de situatie ter plekke. Inmiddels is duidelijk dat het Natrespeloton naar Leusden moet om het MatlogCo te beveiligen. “Er waren aanwijzingen dat terroristen het complex wilden aanvallen om wapens buit te maken”, licht Veldman toe. 

“Het geregel ging onverminderd door”, lacht Veldman. “Nu het terrein bekend was, ging het om dingen als: plattegronden kopiëren, vergroten en omzetten in een rasterkaart. Ik wilde weten hoe de wegen eromheen lopen. De aanrijroute. Noem maar op.” 

Veldman heeft verbindingen nodig. 3 portofoons gaan naar zijn groepscommandanten en zelf haalt hij een satelliettelefoon, een laptop en smartphone op. 

Tijd voor een update naar het peloton. Wie gaat wat doen? Zijn alle spullen compleet? De taken duidelijk? Een allerlaatste check...

“Uur U”, zegt Veldman. Het detachement is compleet. “Binnen de vereiste 6 uur notice-to-move.” Nog voordat de klok 1 uur slaat, meldt Veldman zijn peloton ‘gereed voor vertrek’.

Onder KMar-begeleiding vertrekt het peloton inclusief al het materiaal vanuit Havelte (via Soesterberg) naar Leusden. “Ze moeten zo snel mogelijk ter plaatste zijn. Dus sirenes aan en met een kleine 150 kilometer per uur die kant op”, legt Veldman uit. 

Op de Du Moulinkazerne in Soesterberg is een korte tussenstop. Van het plaatselijke hoofd van de Defensie Bewakings- en BeveiligingsOrganisatie (DBBO) krijgt Veldman zijn laatste briefing. Het Natrespeloton ondersteunt straks namelijk DBBO bij het bewaken van het MatlogCo in Leusden. 

Aankomst bij het MatlogCo. In het gebouw van de wacht richt Veldman zijn commandopost in. Het peloton zet boogtenten op die dienst doen als wacht- en rustgelegenheid.

Het Natrespeloton is operationeel. Iedereen heeft zijn plek ingenomen. Tot de volgende middag 13.00 uur is het aan deze reservisten het complex te beveiligen.