Deze mensen raken mij

Voor mij is een held meer dan iemand die sterk is en wint. Meer dan iemand die staat voor zijn kameraden. Een held heeft nóg een eigenschap: veerkracht. Na tegenslag kun je in een diep dal terechtkomen. Het leven voelt vaak totaal verwoest als je aan PTSS lijdt, of een ledemaat moet missen. Defensie biedt collega’s steun bij het hervinden van hun moed om door te gaan.

Oktober is begonnen, de maand van de Invictus Games in Australië. Defensie gaat erheen met 24 (oud-)collega’s die tijdens hun werk psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt. Ze nemen down under samen met 500 atleten uit 18 landen deel aan allerlei sportonderdelen: van zitvolleybal tot handboogschieten, van roeien tot rolstoelbasketbal. Ik ben enorm trots op deze helden.

Sport kan helpen om de weg omhoog weer te vinden: bewegen, alleen of in een team, doelen stellen én halen. Invictus is Latijn voor ‘onoverwinnelijk’. Het is ook de titel van een gedicht van William Ernest Henley, waarin onder meer staat: ‘I am the master of my fate, I am the captain of my soul’. Het raakt me om dit besef te zien groeien in deze sporters. Sporter Annelies liep 10 jaar geleden PTSS op toen ze in Afghanistan meerdere raketaanvallen meemaakte op het kamp. 1 ervan sloeg in op een paar meter naast haar. Gelukkig was dat een blindganger. Daarna rende ze zichzelf jarenlang voorbij. Tijdens de spelen komt ze juist uit op een onderdeel dat verstilling en concentratie vraagt: boogschieten. 

Een ander toonbeeld van onoverwinnelijkheid is Machteld. Tijdens haar uitzending naar Irak 15 jaar geleden, liep zij als militair jurist PTSS op. Om te leren ontspannen, maakte ze van oude gevechtstenues ‘gemankeerde’ poppetjes. Allemaal missen ze iets: een oog, been of arm. Die figuurtjes verkoopt ze om geld in te zamelen voor Warchild. Machtelds motto is ‘Be the reason someone smiles today’. Ze gaat in januari €5.895,- ophalen door de Kilimanjaro te beklimmen. Voor elke hoogtemeter een euro. Wat een veerkracht laat Machteld daarmee zien! 

Tijdens hun werk hebben deze helden een bijdrage geleverd aan de vrijheid van mensen elders in de wereld. En nu hebben zij een weg gevonden in hun eigen persoonlijke bevrijding. Ik wens ze heel veel succes in Sydney en op de Kilimanjaro.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten