09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Mijn Uitrusting: de HF-specialist

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SGT Jan Dijkstra

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de High Frequency-specialist van 101 Communicatie & Informatie Systemen Bataljon.

Voordat een operatie start, moet aan meerdere eisen zijn voldaan. Kraakheldere verbindingen hebben, is er een van. Sergeant Sjors van Grinsven is een van de High Frequency-specialisten van 101 CISbat uit Stroe. Met zijn collega’s zorgt de onderofficier ervoor dat het signaal sterk is, waar dan ook ter wereld. Uit de ‘gereedschapskist’ van Sjors:    

Laptop

Met deze ruggedized laptop zorgen de experts voor de juiste instellingen van de systemen. Daarnaast verwerken ze er berichten mee en als het nodig is gebruiken ze de laptop zelfs om functioneel te chatten met collega’s.

Aardkabel en aardstaaf

Een verbindingsvoertuig werkt op hoogspanning. Voordat de CIS-specialisten aan het werk gaan, draaien ze een grote aardstaaf – met daaraan een aardkabel – de grond in. Mocht er piekspanning ontstaan door bijvoorbeeld bliksem, vangt de kabel de klappen op en blijven de (peperdure) systemen in het voertuig gewoon draaien.

Antenne dual whip

Uitgeklapt vormt deze een grote V, die eerst op de juiste manier wordt gericht. Vervolgens stuurt hij een signaal tegen de ionosfeer aan. Dat signaal komt onder een bepaalde hoek terug naar het aardoppervlak en blijft weerkaatsen rond de aarde. Zo hebben de experts wereldwijd verbindingen.

Mast

Gebruiken de specialisten om mega-antennes mee te bouwen. Een mast gaat zo 8 meter de lucht in. Door gebruik van het antenne-samenstel zorgen zij voor een stabiele verbinding. Staat het HF-station lang statisch, worden de masten uit het rek getrokken. Binnen 1 uur kan het antenne-samenstel staan.

Afstandsbediening

Dit geeft je de mogelijkheid om het radiosysteem op grote afstand te bedienen. Verwerkt in dit substation zit uiteraard een versleutelings- en ontsleutelingsapparaat: verbindelaars willen niet worden uitgeluisterd door de vijand en slingeren niet zomaar een bericht de ether in.

Antennekabel

CIS-specialisten werken met hoogfrequente straling die slecht is voor de gezondheid. Door gebruik te maken van deze lange antennekabels kan het personeel een mast op 30 meter van een voertuig neerzetten en zodoende veilig werken.

Camouflagenetten

Bedoeld om voertuigen en middelen tijdens een tactisch optreden op te laten gaan in de omgeving.

Sergeant Sjors van Grinsven

HF-specialist/groepscommandant

A-Cie 101 CISbat

“Het is niet alleen schieten in het voorterrein, bij High Frequency komt veel meer kijken. Sterker nog, zonder verbindingen gaat er niemand voorwaarts. Wij zijn er om eenheden wereldwijd te voorzien van de essentiële verbindingen, al dan niet onder hoge dreiging in een tactische setting.

Het bedienen is op zich niet eens zo ingewikkeld. Omdat wij echter een signaal richting de ionosfeer sturen zijn we wél voortdurend aan het anticiperen. We moeten rekening houden met het weer, de zon, verschil tussen dag en nacht. Het is niet zo dat we slechts een mast opbouwen en op een paar knoppen drukken.

Er komt dus veel bij kijken en dat is uitdagend. We zijn experts op ons systeem en moeten altijd aan het grotere plaatje denken: een prachtige combinatie. We gaan vaak mee met vooruitgeschoven posten en dan worden onze inspanningen echt gewaardeerd. Ons relatief oude systeem is wellicht niet fancy, maar werkt altijd, in tegenstelling tot satellieten. En we zijn snel: binnen 10 minuten kunnen we in de verbinding zitten. Hopelijk kan ik ooit op missie, zodat ik alles wat ik geleerd heb ook echt een keer in praktijk kan brengen.

Hier in Nederland zou ik graag zien dat de materiele inzetbaarheid rap omhoog gaat. We zijn nu simpelweg té veel tijd kwijt met het oplappen van voertuigen en systemen. Als we die kostbare uurtjes kunnen besteden aan het trainen van het personeel, tillen we het niveau samen naar een nog hoger level.”