10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Leesvoer voor Landmachters

Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto MCD

Eindelijk: de zomer is begonnen. Na schietseries, vergaderingen en operaties in missiegebied of oefeningen is het tijd voor verlof. En hoe begin je dat beter dan met een goed boek? Pak je leesbril erbij en zet je strandstoel in de achterste stand: Landmacht zocht uit met welke lectuur je het beste de zomer doorkomt. Misschien wel met de heldenverhalen van de Britse Kenneth George Mayhew en de Amerikaanse Edward Simons Fulmer, de oudste bezitters van de Militaire Willems-Orde in ons land. ​

Begrijp jij Amerika nog?

Onbegrijpelijke beslissingen van een liegende president, de liefde voor wapens en een ineenstortende American Dream. Begrijp jij het fascinerende Amerika nog? Het Amerika van Trump en dat van Obama lijken 2 verschillende landen. Met de duiding van historische feiten en die van huidige gebeurtenissen geeft Frans Verhagen inzicht in het land. Hij gaat in op de rol van de overheid bij immigratie, racisme en wapens. Verder behandelt hij de veranderingen in de samenleving op het gebied van minder banen, polarisatie en boze blanken. Tot slot een blik op de toekomst: wat zijn de effecten van Trump als president?
De auteur kent het land als buitenlandcorrespondent en oud-inwoner als geen ander. Verhagen is niet bang zijn scherpe opinie prijs te geven, maar voelt ook liefde voor het land dat grote problemen kent en een enorme aantrekkingskracht heeft. Na het lezen van dit boek zul je Amerika echt beter begrijpen.

‘Begrijp jij Amerika nog?’ kost € 19,99. Het boek van Uitgeverij AUP telt 229 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789462986435.

Oorlog onder de Mensen

Oud-militair Martijn Kitzen biedt met dit boek militaire inzichten uit Atjeh en Uruzgan. Totaal verschillende oorlogen waarbij Nederland betrokken was. Wat ze met elkaar gemeen hadden? De sleutel lag bij de leiders van de lokale bevolking. De krijgswetenschapper ging in 2008 mee naar Uruzgan voor veldonderzoek en interviewde collega’s uit alle geledingen. Tijdens zijn uitzending werd de criminele gouverneur van Uruzgan Jan Mohammed Khan afgezet. Informeel behield hij veel macht. Kitzen noemt dit een voorbeeld van wat fout kan gaan als machtsverhoudingen onvoldoende aandacht krijgen. De tegenstander in moderne oorlogen verschuilt zich vaker onder de inwoners. Dit zie je terug in het koloniale verleden. Ook in Atjeh streed Nederland tegen een onbekende tegenstander tijdens de grootste koloniale oorlog die ons land kende. Door de 2 oorlogen met elkaar te vergelijken, de wetenschap te gebruiken en zijn eigen ervaringen erbij te betrekken, komt Kitzen tot nieuwe inzichten over moderne oorlogsvoering.

‘Oorlog onder de mensen’ kost € 24,99. Het boek van Ambo | Anthos telt 379 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789026337529.

Ridder Militaire Willems-Orde

Verhalen die doorverteld moeten worden aan komende generaties. Dat zijn die van de Britse Kenneth George Mayhew en de Amerikaanse Edward Simons Fulmer. Beide heren ontvingen de hoogste beloning voor betoonde moed, beleid en trouw in de strijd: de Militaire Willems-Orde. De 101-jarige Mayhew is de oudste nog levende ridder van ons land. ‘Zijn leiderschap en moed betoond bij de bevrijding van Zuid-Nederland verdient ons grootste respect’, zo schrijft Koning Willem-Alexander in zijn voorwoord. Mayhew was in Normandië betrokken bij felle gevechten tegen Duitse pantsertroepen. Tijdens en na de Slag om Arnhem raakte Mayhew betrokken bij de bittere strijd rond Weert, Venray en Overloon.

Fulmer overleed in december 2017 op 98-jarige leeftijd. ‘Moedige beslissingen, beleidvol handelen, en trouw aan zijn missie, eenheid en hemzelf kenmerken Eds optreden’, zo stelt majoor Gijs Tuinman in zijn nawoord. Fulmer was tweede piloot in troepentransporten naar de heidevelden bij Arnhem. Zijn Dakota werd getroffen door afweergeschut. De piloot verloor zijn bewustzijn. Fulmer nam het stuur over en wist het brandende vliegtuig zo lang in de lucht te houden dat bijna alle parachutisten op tijd het vliegtuig konden verlaten. Daarna wist hij het toestel veilig aan de grond te zetten. Zwaargewond werd hij in veiligheid gebracht door het verzet.

‘Edward Simons Fulmer’ en ‘Kenneth George Mayhew’ kosten € 16,50. De boeken van White Elephant Publishing tellen 43 pagina’s. Kenneth George Mayhew heeft ISBN-nummer 9789079763214 en ‘Edward Simons Fulmer’ heeft ISBN-nummer 9789079763207.

Spion van Oranje

Op 93-jarige leeftijd loopt Bram Grisnigt door het Van Stolkpark in Den Haag. Journalist en historicus Bram de Graaf kijkt toe hoe de oud-geheim agent een krans legt bij het oorlogsmonument Englandspiel. Het is het startschot van tal van ontmoetingen tussen de journalist en de verzetsman. Het boek ‘Spion van Oranje’ is het gevolg. Een verhaal over de jonge Grisnigt die op 18-jarige leeftijd wil vechten voor ons land. In Engeland laat hij zich opleiden tot geheim agent, waarna hij terugkeert naar Nederland. In 1944 pakken de Duitsers hem. Concentratiekampen, een torpedering en een dodenmars volgen. Dit boek gaat over oorlog, maar net zo goed over de mooie dingen in het leven: vriendschap en liefde.

‘Spion van Oranje’ kost € 19,99. Het boek van uitgever Ambo| Anthos telt 244 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789026335396.